Annonce
Østjylland

Byråd indfører spærretid for politikerbesøg i valgtider

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl blev omdrejningspunktet for en principiel debat i byrådssalen ved oktobermødet i Mariagerfjord. Arkivfoto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017

Et flertal Mariagerfjord Byråd har besluttet at nedfælde de hidtil uskrevne regler om politisk spærretid på papir. Kun Dansk Folkeparti stemte imod forslaget.

Mariagerfjord: Et flertal i byrådet i Mariagerfjord Kommune indførte torsdag aften en hidtil uskreven regel om politisk spærretid i valgtider.

Reglen betyder, at politikere af enhver slags - med undtagelse af udnævnte ministre - nu officielt nægtes adgang til de kommunalt drevne institutioner i Mariagerfjord i de sidste tre måneder før et valg. Det sker for at skåne borgere på kommunale institutioner for at blive en del af valgkampen.

- Vi har egentlig altid haft reglerne. De har bare aldrig været skrevet ned. Og nu er vi blevet enige om, at det måske er en god ting at få skrevet dem ned, så de, der ikke har været med så længe, og som måske ikke kender de her uskrevne regler, ved, hvad de skal forholde sig til, sagde borgmester Mogens Jespersen (V) i sin indledende kommentar til punktet.

Det er dog ikke alle medlemmer af byrådet, der er lige enige om indholdet i og baggrunden for udarbejdelsen af den nu nedfældede regel.

Plejehjem er private boliger, som ikke skal gøres til genstand for valgkamp. Der er ti lister opstillet til valget i Mariagerfjord 21. november, og hvis alle skulle på besøg, kunne der blive et værre rend.

Mogens Jespersen, borgmester
Jan Andersen og de øvrige medlemmer af DF i Mariagerfjord Byråd mener, det er forkert af kommunen at afvise menige Christiansborg-politikere, som gerne vil på besøg i valgtider. Arkivfoto
Annonce

- Forkert at lukke MF'ere ude

Dansk Folkepartis gruppeformand i byrådet, Jan Andersen, mener, det er forkert at skære alle politikere over én kam.

Derfor forsøgte han sig ved byrådsmødet med et ændringsforslag, der skulle give alle folketingspolitikere mulighed for at komme på besøg året rundt, ligesom det er tilfældet for landets ministre. Valgtid eller ej.

- Vi er i en tid, hvor vi bryder med at få befolkningstallet op og få velfærdskronerne til at slå til. Men der er lang afstand fra Christiansborg til borgerne, og derfor synes jeg, det er vigtigt, at vores Christiansborg-politikere altid har mulighed for at komme på besøg i vores kommune - alle 12 måneder om året, argumenterede han.

Men det forslag var der ikke opbakning til blandt de øvrige partier i byrådet.

Annonce

Tulle blev afvist i døren

Sagen omkring de nu nedfældede uskrevne regler har nemlig sit udspring i, at Mariagerfjords borgmester Mogens Jespersen (V) tidligere på måneden nægtede DF's partiformand Kristian Thulesen Dahl (som ikke er minister) adgang til at besøge Plejehjemmet Skovgården i Hadsund i forbindelse med dennes besøg i fjordkommunen i fredags.

Det skete med henvisning til de uskrevne regler, som altså nu er nedfældet på skrift.

- Plejehjem er private boliger, som ikke skal gøres til genstand for valgkamp. Der er ti lister opstillet til valget i Mariagerfjord 21. november, og hvis alle skulle på besøg, kunne der blive et værre rend, fastslog borgmesteren og afviste pure, at det skulle have noget med Kristian Thulesen Dahls partifarve at gøre, at han ikke måtte besøge Plejecenter Skovgården.

- Jeg har skam allerede én gang taget imod Thulesen Dahl nede på torvet i Hobro, hvor han kom cyklende fra Bornholm sammen med andre politikere. Han er en flink, rar og dygtig mand, sagde Mogens Jespersen.

Inden den endelige afstemning om forslaget medgav Jørgen Hammer Sørensen (DF), at han som udgangspunkt godt kunne være enig i indholdet i principperne, men at han var særdeles utilfreds med processen bag. Derfor erklærede han, at han kun ville stemme for, hvis det udarbejdede notat blev døbt "Tulle-loven".

Men heller ikke det var der opbakning til. I sidste ende var det derfor kun de tre medlemmer af Dansk Folkeparti, som stemte imod vedtagelsen af regelsættet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Randers FC For abonnenter

Næsten uanset, hvor Thomasberg kigger hen, kan han se folk, der leverer varen

Annonce