Annonce
Østjylland

Byråd klager over fredning ved Kalø Vig

Et snævert flertal i Syddjurs Byråd har vedtaget at påklage afgørelsen om at frede det bakkede landskab sydøst for Eskerod og Rodskov. Foto: Axel Schütt

Et snævert flertal i Syddjurs Kommunes byråd har vedtaget at påklage Fredningsnævnets afgørelse om at frede et 270 hektar stort område ved Kalø Vig.

ESKEROD/RODSKOV: Fredningsnævnet gav 17. august sit svar på det fredningsforslag, Danmarks Naturfredningsforeningen fremsatte i 2014. Et areal på ca. 270 hektar ned mod bugten, mellem Eskerod og Rodskov, godt 25 kilometer nord for Aarhus, skal fredes.

Et flertal i Syddjurs Kommunes byråd har ellers i flere år arbejdet på at få området planlagt til fremtidig byudvikling. Et snævert flertal med 13 stemmer mod 11 besluttede derfor på byrådets seneste møde 30. august at påklage afgørelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

- Området er tilstrækkeligt beskyttet mod overgreb af de restriktioner, der i forvejen er på området. Et langt liv som advokat har lært mig, at det er fornuftigt at gå med livrem og seler. Men to livremme og to seler, det behøver man altså ikke.

Sådan sagde Peter Andersen, Borgerlisten, da han fik ordet ved byrådsmødet, hvorefter han og de øvrige borgerlige partier stemte for at klage over Fredningsnævnets afgørelse.

Borgmester Claus Wistoft (V) er enig med ham i, at området i forvejen er så reguleret, at fredningen er en unødvendig begrænsning.

- Der er ikke nogen, der ikke vil beskytte det område. Men at frede det er at begrænse Syddjurs Kommunes udvikling i helt urimelig grad, siger han.

Samtidig vil det sende et forkert signal, hvis afgørelsen ikke påklages.

- Det vil jo betyde, at vi har skiftet standpunkt, mener han.

Respekt for landskabet

Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten ønskede ikke at påklage afgørelsen om fredning.

- Vi mener, at vi bør respektere fredningsnævnets afgørelse. Det har vi sagt tidligere, og det mener vi stadig. Vi synes, det er rigtig fint, at man bygger nord for Landevejen, som det også er tilfældet nu. Og så har man noget pænt at kigge på nedover, forklarede Ole Bollesen (S).

Enhedslistens Jesper Yde Knudsen erklærede sig ligeledes som modstander af at anke afgørelsen og af ønsket om byudvikling i området.

- Vi mener, ligesom alle her, at vi skal udvikle Syddjurs Kommune, men vi skal gøre det med respekt for de naturværdier og de lokalsamfund, vi har, sagde han ved byrådsmødet.

Uafhængigt af byrådets anke skal afgørelsen om fredning og erstatning til lodsejerne efterprøves af Miljø- og Fødevareklagenævnet, fordi den samlede erstatningssum overstiger 500.000 kroner.

Annonce
Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Virksomhedsejer rødglødende over gammel sne og is på vejene: - Det virker som om, kommunen bare lader stå til

Østjylland For abonnenter

Hash og kokain overhaler øl og vin:  Sprit er yt i trafikken - men narkoen breder sig

Randers

Brandvæsen er rykket ud til udslip: Gylle er løbet ud af tank

Sport

Ny alvorsuge venter Randers HK: Klubtoppen mødes til en ekstraordinær snak – plan A eller B?

For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Randers

Larmende tavshed fra Randers Kommune efter kritik af snerydning: Her er spørgsmålene, vi gerne ville have haft svar på

Randers

Gasregningen tog Gittes sidste penge til at gøre julen særlig: - Måske kan vi låne et juletræ af nogen, når det er dagen før?

Ekspert anbefaler mere nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Randers

Ufrivilligt skøjteløb på gangstier: Fodgængere falder på stribe

Randers FC For abonnenter

Enorm skuffelse efter elendigt udgangspunkt: - Vi kaster det ud af vinduet de første 25 minutter

Randers

Fem dage efter snestormen er flere veje og stier stadig spejlglatte: Nu kræver politikerne indsatsen set efter i sømmene

Annonce