Annonce
Østjylland

Byråd omgør beslutning - ny brandstation rykkes ned til havnen

Et flertal på 22 politikere besluttede at bakke op om Erik Kirkegaard Mikkelsen (V) og Jane Grøns (S) ændringsforslag om at flytte den nye brandstation til havnen i Mariager i stedet for placeringen på Gl. Hobro, som er afbilledet her. Arkivfoto: Pia Pagaard M. Madsen/Google Maps

Byrådet i Mariagerfjord Kommune ændrer den beslutning, man i august traf, om at placere en ny brandstation på Gl. Hobrovej. Nu skal brandstationen i stedet ligge på Mariager Havn, hvor den altid har ligget, lyder det.

Mariagerfjord: Nye oplysninger fra Mariagers tidligere brandchef Arne Christensen, en indsigelse fra borgere på Digtervænget, et bekymringsbrev fra Mariager-Handest Veteranjernbane og den generelle stemning blandt byens borgere. Det var, hvad der skulle til for at få Mariagerfjord Byråd til at omgøre sin egen beslutning fra august i år om, hvor en ny brandstation i Mariager skal ligge.

Mariagers to nuværende repræsentanter i byrådet, Erik Kirkegaard Mikkelsen fra Venstre og socialdemokraten Jane Grøn, har hele tiden været imod den placering på Gl. Hobrovej, som et flertal i byrådet stemte for i august.

Men torsdag aften lykkedes det altså den tværpartiske byrådsduo at overbevise flertallet om at vrage placeringen lige op ad et villakvarter i byens sydvestlige ende og i stedet placere brandstationen på adressen Ny Havnevej 5 b, der ligger på Mariager Havn.

Det skete, efter at de to mariagergensere stillede netop dét ændringsforslag i byrådssalen.

- Vi har en velfungerende veteranjernbane, som har levet i harmoni med campingpladsen, men som er bange for at blive pålagt at indskrænke deres aktiviteter, hvis der kommer et dyrt boligbyggeri lige ved siden af. Desuden har byens tidligere brandchef kørt ruten igennem med et stopur. Han siger, at det vil være udelukket at rekruttere brandmænd fra to større boligområder i byen, hvis vi holder fast i placeringen på Gl. Hobrovej. Responstiderne bliver simpelthen for lange, sagde Erik Kirkegaard Mikkelsen til sine byrådskolleger.

 
Venstres Erik Kirkegaard Mikkelsen har længe kæmpet for at få ændret placeringen af en ny brandstation i Mariager. Torsdag aften lykkedes det. Arkivfoto

- Intet nyt under solen

I den modsatte side af byrådssalen bakkede Jane Grøn sin politiske modstander op.

- Fra Ny Havnevej 5 b kan brandmændene nå hurtigere frem til de gamle huse i midten af Mariager, til Fjordvang og til Sødisbakke, end de ville kunne, hvis brandstationen lå på Gl. Hobrovej, sagde hun og tilføjede, at man også var nødt til at tage det seriøst, når beboerne på Digtervænget ved Gl. Hobrovej har protesteret imod at blive nabo til en ny brandstation.

Formand for teknik- og miljøudvalget, Jørgen Hammer Sørensen (DF), afviste imidlertid, at de fremkomne oplysninger kunne anses for at være nye. Han ønskede derfor at få sagen retur til udvalget.

- Hvis den tidligere beredskabschef er den klogeste i den her sag, så siger du også at vores nuværende beredskabschef ikke er lige så klog og tager fejl. For han har altså godkendt placeringen på Gl. Hobrovej, sagde Jørgen Hammer Sørensen, som heller ikke gav meget for den såkaldte folkestemning i Mariager.

Annonce

Lader borgerne bestemme

Kommunens borgmester Mogens Jespersen (V) hører til dem, som har ændret holdning, siden sagen sidst var i byrådet.

I den netop overståede valgkamp har han deltaget i 15 vælgermøder, hvor der har været talt borgerinddragelse igen og igen. Derfor valgte han at gøre alvor af sit løfte om at give borgerne større indflydelse på deres eget lokalområde.

- Hvis borgerne i Mariager siger, at de vil have brandstationen på Ny Havnevej 5 b, så retter vi ind. Og så må vi regulere vores indtægter fra grundsalget på havnen derefter, sagde Mogens Jespersen med henvisning til kommunens planer om at sælge dele af havnearealet til boligbyggeri, så der kan komme penge i kommunekassen.

- Men man kan ikke forvente at få helt så høj en pris for en grund, når køberne skal leve med en brandstation i baghaven, argumenterede han.

Socialdemokratiets gruppeformand Leif Skaarup bemærkede, at han endnu ikke har hørt nogen fra Mariager sige, at placeringen på Gl. Hobrovej er en god ide, mens Melanie Simick fra Alternativet fastholdt sin beslutning fra tidligere om at pege på Gl. Hobrovej.

Hun argumenterede med, at man må gå ud fra, at forvaltningen har arbejdet seriøst med placeringen, før den anbefalede en placering på Gl. Hobrovej.

Annonce

Stort flertal på havnen

Det viste sig imidlertid, at Jane Grøn og Erik Kirkegaard Mikkelsen havde arbejdet indædt for deres sag.

I alt stemte 12 socialdemokrater (Karen Østergaard havde meldt afbud) for en ny placering af brandstationen. De fik selskab af ni stemmer fra Venstre og Liberal Alliances Bo Ritterbusch, der også stemte for placeringen på Ny Havnevej 5 b i august.

Seks byrådsmedlemmer stemte hverken for eller imod. Det var Mogens Jespersen (V), Per Kragelund (V), de tre DF'er og Melanie Simick (Å).

Den nye placering på Ny Havnevej 5 b koster 2.100.000 kroner. Det er 600.000 kroner mindre end de 2.700.000 kroner, som var prisen for placeringen på Gl. Hobrovej.

Dermed sparer Mariagerfjord Kommune 600.000 kroner i regulære udgifter ved at flytte brandstationen til Mariager Havn. Til gengæld må det formodes, at de tabte indtægter ved salg af havnegrunden overstiger det sparede beløb ved omplaceringen. Hvor mange penge, der er tale om i tabt fortjeneste, vides imidlertid ikke.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers FC For abonnenter

AGF var statister i ny randrusiansk triumf: Dét sagde Randers FC-lejren efter sejren over rivalerne

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Analyse: Derfor får Dansk Folkeparti to mandater i det nye byråd

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

DF-politiker dømt for racistisk opslag på Facebook

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra det østjyske derby: Let på hatten, Kronjylland!

Randers FC

Se videoanalysen og højdepunkterne: Randers FC er kongerne af Østjylland

Randers For abonnenter

Renés lystfiskermekka var allerede en succes, men corona-pandemien gav fra dag ét væksten et yderligere boost

Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Antik og lopper i lange baner for første gang i den nye hal: Arena Randers bugnede af varer og folk

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Randers

Få overblikket og bliv klædt på til byrådsvalget: Hvem vil gøre Randers grønnest?

Annonce