Annonce
Randers

Byrådet har talt: Verdo må sælge elnettet til Eniig

Verdo ønsker at sælge elnettet til virksomheden Eniig for 720 millioner kroner. Til gengæld køber man så Eniigs fjernvarmekunder i Herning. Arkivfoto: Annelene Petersen
Verdo var omdrejningspunktet i det første lange stykke tid af mandagens byrådsmøde. Her skulle byrødderne blandt andet godkende eller afvise salget af elnettet til Eniig.

Randers: På byrådsmødet mandag skulle medlemmerne tage stilling til, om Verdo kan frasælge elnettet i Randers til Eniig. Randers Kommune har nemlig forkøbsret, ligesom det også står i Verdos vedtægter, at et eventuelt salg skal godkendes af Randers Kommune.

Der var tryk på kedlerne i byrådssalen, men i sidste ende blev Verdos ønske om at skille sig af med elnettet opfyldt. 23 stemte for, mens 8 stemte imod. Modstanderne talte SF, Beboerlisten, Velfærdslisten, Enhedslisten, Konservative og Radikale.

Måske lidt uventet stemte de to Venstre-folk Jens Peter Hansen, der var indkaldt som stedfortræder for Claus Omann Jensen, og Christina Kjærsgaard dog også imod.

- Om salget af elnettet er en god idé er som at kigge ind i en krystalkugle. Vi ved det ikke rigtigt. Derudover er der for tiden nogle moralske og etiske problemstillinger, og derfor har jeg brug for mere betænkningstid, sagde Christina Kjærsgaard.

Og lige præcis betænkningstid var også årsagen til, at Jens Peter Hansen valgte at gå imod partilinjen.

- Jeg mener ikke, at vi har oplyst grundlag til at kunne træffe en beslutning. Jeg savner, at vi får nogle eksterne til at se på de tekniske forhold. Vi har fået belyst det juridiske, men jeg synes, byrådet skal få undersøgt, om vi skal stille nogle betingelser omkring salget, sagde han.

Annonce

Jeg mener ikke, at vi har oplyst grundlag til at kunne træffe en beslutning. Jeg savner, at vi får nogle eksterne til at se på de tekniske forhold. Vi har fået belyst det juridiske, men jeg synes, byrådet skal få undersøgt, om vi skal stille nogle betingelser omkring salget.

Jens Peter Hansen (V)

Kommunalt el?

Byrådsmedlemmerne skulle både stemme om, hvorvidt man ønskede at gøre brug af sin forkøbsret og derved overtage elnettet kommunalt, men også om en egentlig godkendelse af salget.

Generelt var der ikke den store fidus til, at kommunen skal overtage driften af elnettet.

- Jeg tror ikke, at vi som kommune selv kan drive elselskab. Det er ikke det, der er baggrunden for, at jeg stemmer nej. Det gør jeg ene og alene fordi, jeg ikke er sikker på, hvad det er, jeg siger ja til. Vi er ikke blevet ordentligt oplyst. Til gengæld har vi fra alle sider hørt, at det her måske er en skidt idé, sagde Daniel Madié (K).

En af dem, som stemte imod at frafalde forkøbsretten til elnettet, var Bjarne Overmark (BL).

- Hvorfor skulle kommunen ikke kunne lave elforsyning? Det har vi da gjort før, sagde han.

Christian Brøns (V) mente omvendt, at det er fuldstændigt urealistisk at kommunalisere dele af Verdo. Midlerne til at overtage er der simpelthen ikke, lød forklaringen.

- Vi har blot stillet et forslag om, at man skal undersøge omstændighederne. For hvis Verdo bliver solgt (til kommunen, red.), hvem skal så have pengene? Det er vel stadigvæk forbrugerne. Så på den måde overgår det måske bare til kommunen. Jeg ved det ikke, men det er derfor, jeg synes, det skal undersøges, svarede Bjarne Overmark.

Hidsig debat

Mens bølgerne gik højt hos SF, Konservative og listepartierne, var der anderledes stille fra fløjen med socialdemokrater, hvor kun gruppeformand Steen Bundgaard bad om ordet.

- Hvis kommunen selv ville overtage firmaet, ja, så manglede vi måske oplysninger. Men det vil vi ikke, overhovedet, så derfor kan vi sagtens godkende salget. Eniig får et større elnet og bliver dermed mere konkurrencedygtigt, ligesom Verdo får mere varme og bliver større og bedre til det, sagde Steen Bundgaard.

Dansk Folkepartis Frank Nørgaard fulgte ligeledes også Verdos egen forklaring om baggrunden for det ønskede salg.

- Vi kan simpelthen ikke stå som kommunalbestyrelse og have ansvaret for elnettet med en lille fabrik nede på havnen. Årsagen til at Verdo El vil frasælge er, at de er en ufatteligt lille virksomhed på markedet, sagde han.

Desuden mente han, at der blev opstillet skræmmebilleder i sagen fra modstanderne. Tidligere på aftenen langede han ud efter flere byrådsmedlemmer, som han mente var med til at skabe en hadsk stemning i debatten.

- Der er åbenbart ingen nedre grænse for hvor meget selvbestaltet såkaldt fakta, man kan præsentere. Det er ikke underligt, at det kan ende med dødstrusler mod bestyrelsen i Verdo med det niveau, vi hører her, sagde han, hvilket medførte flere højlydte protester for slukkede mikrofoner.

Nej til folkeafstemning

Kasper Fuhr Christensen (VL) havde stillet et forslag om at sende beslutningen videre til forbrugerne og altså afholde en folkeafstemning om salget. Forslaget blev dog nedstemt med 25 stemmer imod.

- Jeg vil gerne indrømme, at jeg er rasende over, at man kan finde på at indstille det her fra forvaltningens side. Og jeg tror, at forbrugerne har det på samme måde. Jeg har ikke mødt mange, der har tillid til det, der foregår i Verdo, sagde han.

- Det er langt ude at gable med alle de tvungne forbrugere, der bor i Randers. Vi ved godt, at Venstre og Socialdemokratiet sidder på et flertal i Verdos bestyrelse og har gjort det historisk set. Men hvis man tog en afstemning om det her i befolkningen, så ville man tabe med et brag.

Inden behandlingen af sagen overhovedet gik i gang, blev der også stemt om, hvorvidt beslutningen skulle udsættes. Også her var det kun dem, som i sidste ende stemte nej til salget, der mente, at en udsættelse var nødvendig.

- Vores ansvar er at sikre, at handlen kommer forbrugerne til gavn. Så jeg vil gerne høre hver enkelt af jer, der har tænkt sig at stemme ja. Er I helt sikre på, at det er tilfældet? Ingen fakta beviser, at det her er godt for forbrugerne, tværtimod, sagde Charlotte Broman Mølbæk (SF).

- Bestyrelsen har tabt tilliden til den tidligere direktør i Verdo, Kim Frimer, som har forhandlet den her aftale. Hvorfor skulle vi så have det, spurgte Bjarne Overmark de øvrige byrødder.

Men lige lidt hjalp det modstanderne. Efter en diskussion på den gode side af to timers varighed sagde flertallet altså nej til at købe elnettet af Verdo, og ja til at lade Verdo sælge til Eniig.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce