Annonce
Østjylland

Byrådet vil lave frivillige aftaler med lodsejere

Byrådet i Favrskov Kommune vil undersøge, om man kan opnå det samme som en fredning igennem frivillige aftaler med lodsejerne langs Gudenåen ved Ulstrup og Bjerringbro.

Favrskov: Danmarks Naturfredningsforening ønsker at frede Gudenåen mellem Ulstrup og Bjerringbro, og derfor har foreningen kontaktet byrådet i Favrskov Kommune.

Her har politikerne nu behandlet forespørgslen på et byrådsmøde, hvor det blev besluttet i første omgang at se, om det er muligt at opnå det samme resultat med frivillige aftaler. Hvis det kan lade sig gøre, rejses fredningen ikke.

- Hvis ikke de frivillige aftaler kan indgås, vil kommunen sandsynligvis være med på en fredningssag til den tid. Vi sætter fredningssagen i bero og ser tiden an det næste års tid eller to - og holder os klar til en fredningssag, hvis det glipper med de frivillige aftaler. Bare ikke før de frivillige aftaler er prøvet af, oplyser formand for Danmarks Naturfredningsforening i Favrskov Kommune Alfred Borg i en pressemeddelelse.

Ro til aftaler

- En beskyttelse af Gudenådalen passer i kommunens strategi for området, så vi synes det er fint, at byrådet vil gå ind i sagen og undersøge mulighederne, siger formanden og fortsætter:

- Vi sætter fredningssagen i bero og ser tiden an det næste års tid eller to - og holder os klar til en fredningssag, hvis det glipper med de frivillige aftaler. Bare ikke før de frivillige aftaler er prøvet af, pointerer formand Alfred Borg.

Danmarks Naturfredningsforening anbefaler stadig kommunen at bruge fredningsinstrumentet. Det er velafprøvet gennem mange år, og det vil være det mest reelle på sigt, også for nye lodsejere der kommer til. Foreningen oplyser, at frivillige aftaler også bør tinglyses, da de ellers kan være svære at overholde på sigt. Der kan opstå nye privatinteresser, der overskygger fællesskabets interesserer. Der udbetales ikke erstatning ved frivillige aftaler, og der kan opstå tvivl eller fortolkningsspørgsmål om retningslinjer, som kan være svære at udrede. Det bliver løst i en regulær fredning. Fredningsnævnet er en uvildig 3. part, der er hævet over lokale interessemodsætninger i tilfælde af konflikter.

Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Beredskabet bad om politi-assistance til at dæmpe unge bilister: - De ræsede om ørerne på os

Randers HK For abonnenter

Stort portræt af Katrine Larson: Guldpigen der gik en anden vej

Annonce