Annonce
Randers

Byrådskolleger tager afstand fra Bjarne Overmark i mandestrip-sagen: - Du er gået over grænsen

Politikerne i Randers Byråd skal ikke blande sig i, hvad de ansatte laver i fritiden. Sådan lyder det fra et klart flertal af byrådsmedlemmerne. De tager afstand fra deres kollega Bjarne Overmark (BL). Arkivfoto: Annelene Petersen
Politikere skal ikke blande sig i, hvad de kommunalt ansatte laver i fritiden, punktum. Sådan lyder det fra partier og lister i Randers Byråd, der mener, at deres politiske kollega Bjarne Overmark er på vildspor i omtalt sag om et facebook-opslag.

Randers: Debatten raser på de sociale medier, hvor både almindelige randrusianere og lokale politikere har en holdning til den sag, som de seneste dage har fyldt en del i avisen.

Nemlig Bjarne Overmarks eksponering af og kommentar til et privat opslag på facebook, hvori den kommunale familiechef Ann Hermansen optræder. Beboerlistens frontfigur mener, at det er et udtryk for manglende dømmekraft.

Det er dette opslag, og Bjarne Overmarks kommentarer til det, der har medført stor debat i de seneste dage. De to kvinder var ikke til mandestrip, men til et stand-up show.

Diskussionerne går især på, hvorvidt politikere skal blande sig i de kommunalt ansattes privatliv og interesser.

Annonce

Ingen tvivl

Hos politikerne i byrådet er der ingen tvivl: Det er ikke vores anliggende. Borgmester Torben Hansen har allerede fastslået, at det er vigtigt at slå ring om de ansattes ytringsfrihed og ret til et privatliv.

Beboerlisten er i valgforbund med Enhedslisten og Velfærdslisten, og ofte er de tre lister enige om tingene. Men det gælder ikke i lige præcis denne sag.

- Jeg havde ikke gjort det samme som Bjarne. Det er over grænsen. Men Bjarne har sikkert sine bevæggrunde, siger Frida Valbjørn Christensen (EL).

Kasper Fuhr Christensen (VL) ærgrer sig over, at tiden skal gå med at debattere denne sag, fremfor politik.

- Men det er forkert at begynde at blande sig i, hvad medarbejderne foretager sig i fritiden. Medarbejderne har lov til at lave, hvad de har lyst til. Som familiechef skal man tænke over, hvad man lægger op på de sociale medier. Men jeg tænker ikke, at denne sag er noget, vi skal drøfte i byrådet, siger Kasper Fuhr Christensen.

Sådan skrev Bjarne Overmark om opslaget, hvor Ann Hermansen og Louise Brown, der er leder af Frivilligcentret, optræder.

På facebook har en del byrådspolitikere ytret sig om sagen.

- Det er bare ikke ok, at en byrådspolitiker eller en politikker i det hele taget, blander sig i fritidssyslerne hos medarbejderne eller kollegaerne. Ligesom jeg frabeder mig andres indblanding i, hvad jeg laver i min fritid, så skal jeg også blande mig udenom andres fritid. Naturligvis under forudsætning for lovligheden, lyder det blandt andet fra Jens Laursen, byrådskandidat for SF. Han er tidligere byrådsmedlem for Beboerlisten, og altså tidligere kollega til Bjarne Overmark.

- Og så er jeg bedøvende ligeglad om det er venner eller fjender, bare vi passer vores egen biks først og fremmest. SF mener, at hvad en offentligt ansat, uanset ansættelsesniveu, foretager sig af lovlige aktiviteter i fritiden, kommer ikke politikkerne ved. På nogen måde.

- Og ønsker de ansatte at offentliggøre det på Facebook, Twitter, Instagram osv., ja det er og bliver deres sag. SF tager ytringsfriheden alvorligt. Om det så er klogt at lægge alt ud, ja det er en anden sag, konstaterer Jens Laursen.

Annonce

Bakker ubetinget op

- Jeg bakker ubetinget op om kommunale medarbejdere - herunder chefer og direktørers - ret til at have et liv udenfor kommunen, og så længe det er indenfor lovens rammer, så skal hverken Bjarne Overmark eller andre folkevalgte blande sig i det. Jeg troede faktisk ikke nogen kunne være i tvivl om det standpunkt, for der er ikke andre end Overmark, som kan være modbydelig nok til at blande sig i det, påpeger Frank Nørgaard (DF).

- Jeg tager på det kraftigste afstand fra en helt uacceptabel adfærd fra et medlem af Randers byråd. Jeg erkender, at vi som byråd ikke har virkemidler i forhold til denne uacceptable adfærd, hvorfor vort fokus skal være på at bakke op om kommunens ansatte, der er blevet eller frygter at blive udsat for chikaner og forsøg på karaktermord fra urørlig folkevalgt, lyder det fra Venstres Jens Peter Hansen.

- I enhver bestyrelsesledet virksomhed ville et bestyrelsesmedlem, der groft chikanerer en af firmaets medarbejdere - også mens vedkommende på grund af chikanerne har taget en pause med en sygemelding - blive smidt ud på alle fire suppleret med et los i røven.

Sådan er det desværre ikke i politik. Her kan et bestyrelsesmedlem chikanere og forsøge at begå karaktermord på medarbejdere, uden at de øvrige medlemmer af bestyrelsen reelt kan gøre noget, konkluderer Jens Peter Hansen.

Annonce

Man skal tænke sig om

- Fuld opbakning til vores familiechef Ann Hermansen, og alle andre tusinde ansatte i Randers Kommune. I har en grundlovssikret ret, som ingen og slet ikke byrådspolitikere skal forsøge at krænke, skriver Ann Hjortshøj (S).

Selv om mange politikere ikke har kommenteret sagen på de sociale medier, så er de ikke i tvivl om, hvad deres holdning er.

Radikale Mogens Nyholm sagde allerede i mandags i forbindelse med byrådsmødet til Bjarne Overmark, at hans opslag var over grænsen.

- Som byrådsmedlem skal man tænke over, hvad man slår op på facebook. Det skal de ledende medarbejdere også. Det er op til den enkelte medarbejder at vurdere, hvad der er passende, mener Mogens Nyholm.

Konservative Daniel Madié understreger, at embedsfolk har ytringsfrihed.

- Jeg er ligeglad med, hvad folk laver i deres fritid, siger han.

Annonce
Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Sport For abonnenter

Utallige jobtitler, adrenalinsus og rødglødende telefoner: Mike Nielsen har aldrig et roligt øjeblik i verdens bedste job

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Annonce