Annonce
Randers

Byrådsmedlemmer raser: Tåbeligt at sige nej tak til gratis penge på grund af politisk fnidder

Cykelstier som denne er eftertragtede mange steder i kommunen. Og staten har lavet en Cykelpulje på 150 millioner kroner, som kommunerne kan søge penge fra til finansiering. Men der skal også være penge på de kommunale budgetter. Arkivfoto: Vejdirektoratet
Vi skal søge penge til flere cykelsti-projekter, nu hvor der er mulighed for, at staten betaler halvdelen, mener mindretallet i byrådet. Nej, siger flertallet, for hvor skal pengene komme fra?

Randers: Inden 17. maj kan kommunerne søge penge fra en cykelpulje på 150 millioner kroner, som staten har sat på højkant for at fremme cyklismen. Betingelsen er, at kommunerne selv giver et tilsvarende beløb, hvis de får del i puljen.

Mindretallet i byrådet mener, at man bør slå til nu og søge til en stribe cykelstier, til en samlet pris på 32 millioner kroner. Hvis ansøgningen godkendes i Vejdirektoratet, vil det betyde, at Randers Kommune skal betale 16 millioner kroner.

På byrådsmødet mandag satte et flertal foden ned. Nemlig de partier, der står bag budgettet for 2021 og de kommende år - Socialdemokratiet, radikale, konservative og SF.

Annonce

Der er kun afsat i alt fire millioner kroner til cykelstier og andre tiltag for cyklister i 2021 og 2022, så derfor kan der maksimalt søges om projekter for otte millioner kroner i Cykelpuljen.

Det betyder, at der søges penge til etablering af en sikker skolekorridor på strækningen mellem Gjerlev og Øster Tørslev. Afstanden mellem de to byer er ca. 2,5 km. Vejen mellem Gjerlev og Øster Tørslev er i dag for smal til, at der kan etableres 2 minus 1 vej.

Penge til kampagner

Derfor skal der ske en sideudvidelse af vejen. Dette, samt eventuelle krydsningsheller i Øster Tørslev, vil koste cirka fire millioner kroner.

Desuden skal der laves cykelstier på Stålvej, så der skabes en sammenhængende forbindelse for pendlere til erhvervsområdet omkring Stålvej. Samtidig kommer der en mere direkte forbindelse mellem Center Syd og byområderne Vorup og Haslund. Prisen er cirka 2,5 millioner kroner.

Der søges penge fra Cykelpuljen til kampagner, der i samarbejde med skolerne kan øge opmærksomheden på selvtransporterende børn.

Annonce

Flere stier, tak

Der søges også midler til en kampagneindsats for at motivere ansatte på virksomheder til at bruge cykel/elcykel som transportmiddel til arbejde.

Mindretallet havde ønsket at søge penge til cykelsti fra Haslund til Jebjerg, cykelsti på Stålvej, fællessti mellem Regnskoven og Lidl samt cykelsti Mariagervej fra Bjergbyparken til kommunegrænsen til Mariagerfjord.


Det handler om politisk drilleri mere end om realpolitik.

Steen Bundgaard


Men det blev forkastet med 14 stemmer for og 17 stemmer imod. For stemte Venstre, Beboerlisten, Velfærdslisten, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Annonce

Hånden på kogepladen

- Vi vil godt være med til at lægge hånden på kogepladen. Det her er en udstrakt hånd til hjælp til budgettet for 2022. Vi er for meget økonomer til at sige nej tak til cykelstier for 32 millioner kroner  for 16 millioner kroner, sagde Venstres Niels Erik Christensen. Hans pointe var, at Venstre godt vil være med til at se på flere penge til cykelstier i det budget for 2022, som politikerne skal lave efter sommerferien.

Partifællen Jens Peter Hansen supplerede med, at kommunen har et helt år til at acceptere det, hvis man får tilsagn om tilskud fra puljen. Og derefter seks år til at finde den kommunale andel af finansieringen.

Annonce

Hvem er med?

Radikale Mogens Nyholm påpegede, at det på nuværende tidspunkt ikke er til at vide, hvilke partier og lister der kommer til at stå bag budget 2022 og dermed tager ansvar for at finde eventuelle ekstra penge til cykelstier.

- Det virker som om, man ser på, hvem der stiller forslagene, fremfor hvilke forbedringer, de kan skabe, sagde Christian Brøns (V).

- At tilkendegive, at vi ønsker at hente midler til at finansiere cykelstier, er ikke det samme, som at vi er forpligtede til det, sagde Frank Nørgaard. Timeglasset løber ud i maj måned, påpegede han.

Annonce

Politisk drilleri

- Det lyder, som om nogen har stirret sig blind på, hvordan tidligere budgetter er indgået. Det her er for vigtigt til, at der går budgetfnidder i det her. Lad os gøre Randers Kommune en stor tjeneste, mente Lars Søgaard (V).

Men flertallet holdt fast i at søge tilskud til projekter for i alt otte millioner kroner.

- Det er så nemt for oppositionen at sige, at det vil vi, og det skal vi. Men der er ikke penge i budgettet til det, de foreslår. De er fri for ansvar, men det er os, der skal finde pengene. Skal de tages fra velfærden? siger Steen Bundgaard, gruppeformand for Socialdemokratiet.

- Det handler om politisk drilleri mere end om realpolitik, mener han.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers FC For abonnenter

AGF var statister i ny randrusiansk triumf: Dét sagde Randers FC-lejren efter sejren over rivalerne

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Analyse: Derfor får Dansk Folkeparti to mandater i det nye byråd

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

DF-politiker dømt for racistisk opslag på Facebook

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra det østjyske derby: Let på hatten, Kronjylland!

Randers FC

Se videoanalysen og højdepunkterne: Randers FC er kongerne af Østjylland

Randers For abonnenter

Renés lystfiskermekka var allerede en succes, men corona-pandemien gav fra dag ét væksten et yderligere boost

Kultur

Karen-Lise Mynster: Man skal leve hver dag, som var det den sidste - men så ville jeg jo ikke sidde her

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Antik og lopper i lange baner for første gang i den nye hal: Arena Randers bugnede af varer og folk

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Annonce