Annonce
Randers

Byrådspolitiker om forladte benzintank-grunde: - Simpelthen uansvarligt

Byrådsmedlem Iben Sønderup (S) mener ikke det er rimeligt, at store benzinselskaber bare kan forlade en grund, der har huset en benzinstation uden at rydde ordentligt op efter sig. Og må de det i følge loven, vil hun have lavet loven om. Foto: Kim Haugaard

Iben Sønderup (S) er ikke tilfreds med, at to øde benzintank-grunde i Randers og Drastrup får lov at ligge hen med mulig forurening i jorden og forfald ovenpå. Hun mener, at der er et hul i lovgivningen, og hun vil tage sagen hele vejen til tops.

Randers/ Drastrup: Kan det passe, at benzinselskaber bare kan sløjfe benzintanke og så i øvrigt lade grundene ligge øde og forladte hen med mistanke om, at der kan være forurening tilbage i jorden? Det spørgsmål har Iben Sønderup (S), byrådspolitiker i Randers, folketingskandidat og næstformand i miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune, sat sig for at få besvaret.

Og er der et hul i lovgivningen, som gør det muligt, og det mener Iben Sønderup umiddelbart, der er, så er hun desuden parat til at gå hele vejen for at få det stoppet.

Hun har fået øje på to grunde, der ligger forsømte hen, efter at benzinstationer er lukket, nemlig Shell-grunden ved havnen i Randers og Q8-grunden i Drastrup.

- Det er simpelthen utroligt, at det kan lade sig gøre, at man bare kan lukke og så forlade stedet uden at rydde mere op. Bare efterlade regningen til kommunen og sætte byudviklinger i stå. Begge grunde står og forfalder og bliver grimmere og grimmere. I Drastrup har Q8 endda ladet tankbygningen stå, siger Iben Sønderup.

Annonce
En af byens mest sete pladser pynter ikke på byen. Og bremser for byfornyelse, fordi man ikke rigtig ved, om den er forurenet og i givet fald hvor meget. Iben sønderup vil have taget sagen op, både fra den tidligere Shell-grund ved Randers Havn og Q8's grund i drastrup. Foto: Kim Haugaard

Der kan være forurening

Begge grunde er kortlagt forurenede på vidensniveau 1 efter jordforureningsloven, oplyser Iben Sønderup.

Det betyder, at man ud fra grundenes historie som tidligere tankstationer mener, at der kan være en forurening.

Begge grunde har nedgravede benzintanke, som nu er renset, fyldt med sand og lukket af. På Q8-grunden er der desuden tre underjordiske olie- og benzintanke, som "stadig er aktive", som der står i notatet, Iben Sønderup har fået, efter hun har henvendt sig med spørgsmål om sagen til teknisk forvaltning i Randers Kommune.

Man ved ikke, om der ligger andre tanke, som kan forurene jorden, og det gælder for begge grunde, lyder det fra lokalpolitikeren.

Loven er overholdt, lyder forklaringen fra både Shell og Q8, der har lukket benzinstationer i Randers Kommune og er rykket væk, mens grundene ligger øde hen og forfalder. Foto: Kim Haugaard

Kommunen skal bevise forurening

I Drastrup var der håb om en oprydning, da grunden blev solgt i 2015, hvilket Randers Amtsavis skrev om dengang.

- Men derefter er intet sket. Og grunden og bygningen står nu og forfalder, gror til i ukrudt og bliver tegnet over med graffiti. Det ligner noget fra en spøgelsesfilm. Jeg synes, at det er uansvarligt af benzinselskaberne at efterlade forurenede grunde på den måde, lyder det Iben Sønderup.

Hun har undersøgt mulighederne for sanktioner. Men kommunen kan ikke udstede pålæg om oprensning, da den ikke kan bevise, at grundene er forurenet efter 1992.

- Det er en meget mærkelig regel, og faktisk helt utroligt. Der er simpelthen et hul i lovgivningen her, som betyder, at benzinselskaberne bare kan nedlægge tankstationer efter forgodtbefindende og så efterlade forureningen og regningen til det offentlige, uden at kommunerne har en handlemulighed. Det skal vi have gjort noget ved, siger Iben Sønderup, der tilføjer:

- Hvad mon man har forestillet sig? At vi skulle ligge inde med videofilm, hvor man kan se, at der forurenes, så det kan blive dokumenteret, spørger hun.

- Vi kan ikke være det bekendt, lyder det fra Iben Sønderup (S) om de to forladte benzinstations-grunde i kommunen. Foto: Iben Sønderup

Hvor mange grunde?

Hun har i sin research om emnet fundet ud af, at man i 2008 afsluttede oprensningen af grunde fra 9000 nedlagte tankstationer på landsplan for et beløb på 1,7 milliarder kroner. I Region Midtjylland finkæmmede regionen og Oliebranchens Miljøpulje 250 grunde i løbet af 2009 og 2010.

- Puljen slap op i 2017, og hvorfor de to grunde i Randers ikke kom med, kan jeg ikke rigtig få svar på, siger Iben Sønderup.

- Nu ser det ud til, at selskaberne bare fortsætter deres praksis med at nedlægge tankstationer og lade grundene ligge med forurening under jorden og forfald ovenpå. Den slags grunde er en stopklods for byudvikling. Det kan borgerne så gå og se på uden at kunne gøre noget, siger hun.

Hun vil, når sommerferien er ovre, tage fat på at finde ud af, hvor mange flere grunde, der ligger forladte hen i vores region og på landsplan. Og derefter er hun klar til at tage sagen hele vejen op til toppen i forsøget på at få lappet huller i lovgivningen.

- Og grunden og bygningen står nu og forfalder, gror til i ukrudt og bliver tegnet over med graffiti. Det ligner noget fra en spøgelsesfilm, lyder det Iben Sønderup.Foto: Iben Sønderup

Shell og Q8 overholder loven

Søren Møller Maretti, retaildirektør i DCC Energi, der driver Shell stationerne i Danmark, har svaret på kritikken:

- Vi overholder naturligvis altid den lovgivning, der er på området og samarbejder loyalt med de relevante myndigheder. Grunden, hvor stationen har ligget i Randers, er klassificeret på vidensniveau 1. Det vil sige, at der har været en aktivitet på grunden, som kan have skabt forurening. Langt de fleste tankstationer i Danmark og over 10.000 andre grunde, herunder store dele af havneområdet i Randers, er klassificeret sådan. Det er vigtigt, at understrege at det ikke betyder, at der er fundet forurening på grunden. På vores grund på havnen i Randers er der, som tidligere nævnt, ingen kendt forurening, siger Søren Møller Maretti.

Han fortsætter: - Når vi lukker en station, er det vigtigt for os at efterlade området så pænt som muligt. Da der ingen kendt forurening er på grunden, var vores fokus, at alle bygninger og installationer blev fjernet, samtidig med at de underjordiske brændstoftanke blev renset, afblændet og afmeldt. Arealet fremstår derfor i dag som en åben grund uden nogen form for efterladte bygninger, master eller lignende, siger Søren Møller Maretti, der slutter med oplysningen, om at det er i selskabets interesse at sælge grunden, og der har været dialog med potentielle købere, herunder Randers Kommune, omkring salg.

Hos Q8 kan Charlotte Mikkelsen, der assisterer for kommunikationschefen ikke lige svare på stående fod:

- Vi har ikke mulighed for at komme med et uddybende svar med så kort varsel, men vi har tidligere været i kontakt med Randers Kommune omkring grunden, og vi følger alle retningslinjer, lyder det fra Q8.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Livet tog en ny drejning for Martha

DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Randers

Kom og leg på isen - det er gratis

Annonce