Annonce
Randers

Byudvikling for milliarder: Her er Randers' helt store byggeprojekter

Ambitionerne er store, når det gælder udvikling af Randers. Lige nu knokler Randers Kommune og private aktører for at realisere projekter for milliarder af kroner.

Annonce

Sådan ser én af skitserne til Sporbyen Scandia ud. Illustration: Randers Arkitekten

Randers: Indbyggertallet i Randers er stigende, og forventes ifølge Danmarks Statistik at runde 103.000 inden for de næste ti år.

Ifølge "Byens Ejendom", der er landets største formidler af viden om byudvikling i Danmark, skyldes det stigende indbyggertal blandt andet, at antallet af tilflyttere er i vækst.

De mange nye tilflyttere skal selvfølgelig have et sted at bo, og derfor er der gang i flere store byudviklingsprojekter, der skal skabe plads til både nye borgere og nye virksomheder i Randers.

Her kan du få et overblik over nogle af byens største udviklingsprojekter.

Sporbyen Scandia

Nogenlunde sådan kommer hele kaserneområdet til at tage sig ud, når det engang står helt færdigt. Illustration: By i Byen

Den gamle togfabrik i Toldbodgade skal forvandles til en ny bydel med 1000 nye boliger.

Den nye bydel, som går under navnet "Sporbyen Scandia", vil i alt udgøre 225.000 kvadratmeter, hvoraf 150.000 kvadratmeter vil være bebyggelse med private boliger, detailhandel og erhvervslokaler. Der er tale om forskelligartede bygninger, hvor de højeste vil være på 11 etager.

Byggeriet forventes at løbe op i to milliarder kroner.

Når Sporbyen Scandia står klar, vil den bestå af fem forskellige kvarterer, der er forbundet af et grønt område, hvor de gamle togspor er bevaret for at fortælle områdets historie.

De gamle røde murstenshaller, som kan ses fra Udbyhøjvej, vil blive bevaret og indgå i den nye bydel - hvilken funktion, de får, er dog endnu ikke afgjort.

Trekløveret bag Sporbyen Scandia, Steen Jørgensen, Frede Clausen og Per Søndergaard Pedersen, forventer at de første boliger er indflytningsklar i foråret 2019.

By i byen

"Byen til vandet" skal - som navnet antyder - skabe sammenhæng mellem midtbyen og området omkring Gudenå og havnen. Arkivfoto: Annelene Petersen

Den gamle kaserne i den nordlige del af Randers kommer i fremtiden til at huse 30.000 kvadratmeter erhverv og 39.000 kvadratmeter boliger.

I alt vil der blive bygget 345 nye boliger i bydelen, der skal være en kombination af nybyggeri og bevarelse af gamle, historiske bygninger, der dog får en ny funktion.

Byggesummen er anslået til 710 millioner kroner.

Bag projektet, som kaldes "By i byen" står Anne og Henrik Sinnbeck, Eske Munck samt Lego-arvingen Anders Kirk Johansen, som i 2014 valgte at investere et trecifret millionbeløb i projektet.

Byen til vandet

Regionshospitalets fremtid byder blandt andet på nye etager ovenpå den nye akutmodtagelse. Arkivfoto

"Byen til vandet" er navnet på et projekt, der skal skabe sammenhæng mellem midtbyen og havnen.

Et kæmpe areal på 920.000 kvadratmeter langs Gudenå og dele af Randers Havn skal laves om til en attraktiv bydel, hvor der skal være plads til både boliger, butikker og erhverv.

Der er tale om et omfattende projekt, hvor det er nødvendigt at indtænke både klimasikring og infrastruktur. Det betyder, at der blandt andet skal bygges en såkaldt Klimabro tværs over Randers Havn.

Først og fremmest skal der dog kigges på klimasikring, da området ligger lavt i forhold til Gudenå og fjorden, og den nye bydel dermed skal kunne håndtere eventuelle oversvømmelser.

Et af de områder i midtbyen, som også vil blive inddraget i projektet, er busterminalen. Her skal politikerne tage stilling til, om busterminalen skal flyttes, så der kan laves et butiksområde, der kan skabe forbindelse mellem by og vand.

Det er for tidligt at sige, hvornår den nye bydel står klar og hvad den vil beløbe sig til, men fra næste år kan byrådspolitikerne sandsynligvis gå i gang med at lave lokalplaner for nogle af de arealer, der skal bruges til at binde midtbyen sammen med vandet.

Udbygning af hospitalet

I en lidt anden boldgade, der ikke handler om at huse det stigende antal randrusianere, men derimod om at være i stand til at hjælpe dem, hvis helbredet skulle skrante, er en omfattende modernisering og udbygning af Regionshospitalet Randers.

Stort set alle dele af hospitalet - med undtagelse af de tekniske faciliteter, køkken og administration - skal renoveres med henblik på at gøre huset til et topmoderne hospital.

Derudover skal hospitalet udbygges med 7000 kvadratmeter. Det sker ved at bygge flere etager ovenpå blandt andet den nye akutmodtagelse.

De første byggekraner rykker ind i 2022-2023 og hospitalsdirektør Jonas Dahl forventer, at det hele står klar i 2030.

Moderniseringen og udbyggelsen af hospitalet kommer til at koste omkring 750 millioner kroner. Lægger man det beløb sammen med de 350 millioner kroner, som blev investeret i den nye akutmodtagelse, løber investeringerne i Randers-hospitalet op i godt en milliard kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Nye veje, kryds og bro for millioner i Randers i ny stor plan - se de projekter der har betydning for din trafikale hverdag

Randers For abonnenter

Hvilken vej skal kommunen gå når det gælder investeringer i ny infrastruktur? Snart bliver det din tur til at svare på det

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Randers

Kvindelig togpassager amok: Råbte af betjente, tabte sin peberspray og ødelagde dør til politistation

Randers FC For abonnenter

Tyrkisk jackpot og vildt skadesmareridt: Colin Todd var som en far for Randers FC-rekordholder

Annonce