Annonce
Navne

Café Kaffekoppen har tegnet sig for flere succeshistorier

Anne-Mette Pedersen er leder af Café Kaffekoppen, der har lokaler ved Sct. Peders Kirke. Foto: Annelene Petersen
Enhver er velkommen som gæst i lokalerne ved Sct. Peders Kirke.

Randers: I det, vi i avisbranchen kalder rubrik og underrubrik, er der i denne artikel to ord, læserne bedes hæfte sig ved:

For det første ordet succeshistorier, for dem er der flere af. For det andet ordet gæst. Kommer man nemlig i Café Kaffekoppen, er man hverken bruger eller klient - nej, man er gæst. Og behandles som sådan med venlighed og respekt. Og ligeværdig med andre.

Et eksempel på en succeshistorie fortælles af lederen af Café Kaffekoppen, Anne-Mette Pedersen, med titel af socialfaglig projektkoordinator:

Annonce

- På et tidspunkt begyndte en kvinde at komme i caféen. Hun satte sig alene ved et bord og undgik øjenkontakt. Fredag aften, da vi havde indbudt til jubilæumsfest, holdt hun en tale.

Og at en frivillig, der nok p.t. holder pause, men som var med til at arrangere jubilæumsfesten, Dorte Weinreich, for nu fem år siden sagde ja til sin gode veninde Anne-Mette Pedersen om at være med til at etablere en nyskabelse, faldt netop for, at ordet gæster skulle anvendes om de mennesker, der ville komme.

En bevilling fra Randers Kommune i 2016 på 200.000 kroner, der skulle gå til at bekæmpe ensomhed, blev begyndelsen til den nuværende Café Kaffekoppen.

Anne-Mette Pedersen læste nyheden i avisen og sagde spontant til sin mand:

- De penge skal blive mit job!

Anne-Mette Pedersen tog straks kontakt til en god bekendt, sognepræst ved Sct. Peders Kirke Kristian Vestergaard. Han var på vej på ferie, men foreslog Anne-Mette Pedersen at henvende sig til kirke- og kulturmedarbejder Irene Abildgaard. De fik strikket en ansøgning til Randers Kommune sammen, og facit blev, hvad der i den første tid hed Café 30 +.

Siden blev den kommunale bevilling sat ned til 15.000 kroner og ikke til løn, men til drift, og meget kort fortalt er det i dag Sct. Peders Sogn, der betaler den eneste lønnede, nemlig Anne-Mette Pedersen. Og det er ikke det store beløb, for hun lønnes kun for under seks timer ugentlig.

Supplerede hinanden

Anne-Mette Pedersen vidste, at hende og Dorte Weinreich ville supplere hinanden godt, fordi de har forskellige kompetencer.

- Dorte udstråler ro, som Anne-Mette Pedersen siger.

I dag er der fem-seks frivillige knyttet til Café Kaffekoppen. Den holder åbent hver torsdag fra klokken 11 til 13 og har til huse i den gamle sognegård på adressen Fabersvej 47.

Her er der kaffe og franskbrød med ost og marmelade aldeles gratis, og alle, der føler sig ensomme, er velkomne som gæster.

Dorte Weinreich var med til at etablere den nuværende Café Kaffekoppen. Foto: Annelene Petersen


Ingen spørges om navn eller bopæl, og man skal ikke være bosat i Sct. Peders sogn for at kunne være med.

Rundt om bordene går snakken livligt og hyggeligt. Man kan også læse avisen eller, som det udtrykkes i en pjece, bare "være".

- Vi deler liv, siger Anne-Mette Pedersen.

Der er ingen taler, ej heller nogen form for bøn. Måske nævnes der en begivenhed i kirken, og den kan man jo så tage del i eller lade være.

Annonce

Ud for at ryge

Skulle en gæst være mødt frem, påvirket af alkohol eller måske stoffer, løser Anne-Mette Pedersen en potentielt vanskelig situation ved at sige til den pågældende:

- Skal vi ikke lige gå ud og tage en smøg?

Ganske vist ryger Anne-Mette Pedersen ikke. Men så kan hun stille og roligt sige til den pågældende, at det nok er bedst, hun eller han går hjem - men at den pågældende er meget velkommen igen næste torsdag.

Så udstilles den pågældende ikke, og vi kan nævne, at blandt dem, der har fået den venlige opfordring, er en tidligere gæst, Arne Skovmøller, som vi fortæller mere om i en senere artikel.

Samme Arne Skovmøller var en tid forsvundet fra Café Kaffekoppen, så Anne-Mette Pedersen og Irene Abildgaard gik rundt forskellige relevante steder og spurgte, om nogen havde set ham, medbringende et foto af samme Arne. Aktionen lykkedes.

Torsdagssammenkomsterne suppleres med ture, gerne til Fjellerup i sommertiden, og det er blevet en tradition, at gæsterne også inviteres til fødselsdag hos Anne-Mette Pedersen, ligesom Dorte Weinreich har åbnet sit hjem.

Aldersspredningen er stor, fra 18 til 80 år. Og naturligvis er både kvinder og mænd velkomne som gæster.

Annonce

Caféen fortsætter

Ved årets udgang skifter Anne-Mette Pedersen, der oprindelig er uddannet på Diakonhøjskolen i Aarhus og har en bachelor i pædagogik, til et andet job.

Men Sct. Peders Sogns Menighedsråd har besluttet, at Café Kaffekoppen skal fortsætte, og en afløser for Anne-Mette Pedersen søges.

Vi bringer onsdag en artikel om Arne Skovmøller, der fra at være gæst i Café Kaffekoppen med svære problemer nu er i praktik i en lokal virksomhed med henblik på at vende tilbage til arbejdsmarkedet og i foreløbig to perioder har været medlem af menighedsrådet i Sct. Peders Sogn.

Annonce
Randers For abonnenter

Først var der én, så to og nu falder de på stribe: Coronasmitten har fået has på mindst otte politikere i Randers

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Yvonne kæmper for, at alle kan få et bad til jul - også de svageste: Men kun en enkelt politiker vil lytte

Randers FC For abonnenter

Venter der et salg eller 100 kampe mere for Vito i lyseblå? - Det er rent win-win, ligegyldigt hvad der sker

Norddjurs

Ø søger sygeplejerske: - Det er et fantastisk job, og vi kører ud til patienterne på en ATV

Randers

Villa stod i lys lue: - Bygningen er overtændt, og det brænder voldsomt derude

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Chefredaktøren mener For abonnenter

Et julebad er ingen selvfølge: Fattig behandling af syge og svage i Randers

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

Randers

Frank Nørgaard langer ud efter sin egen afdeling: Der er ingen undskyldning for dårlig snerydning

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Østjylland

Udbyhøj Kabelfærge bliver slæbt hjem fra Fyn i weekenden: Den er klar på Randers Fjord mandag eftermiddag

Randers For abonnenter

Politiker kritiserer byrådskolleger for at sige nej til dagligt bad til ældre og udsatte borgere: Flertallet løber fra ansvaret og lader de ansatte stå med udfordringerne

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Annonce