Annonce
Navne

Café Kaffekoppen har tegnet sig for flere succeshistorier

Anne-Mette Pedersen er leder af Café Kaffekoppen, der har lokaler ved Sct. Peders Kirke. Foto: Annelene Petersen
Enhver er velkommen som gæst i lokalerne ved Sct. Peders Kirke.

Randers: I det, vi i avisbranchen kalder rubrik og underrubrik, er der i denne artikel to ord, læserne bedes hæfte sig ved:

For det første ordet succeshistorier, for dem er der flere af. For det andet ordet gæst. Kommer man nemlig i Café Kaffekoppen, er man hverken bruger eller klient - nej, man er gæst. Og behandles som sådan med venlighed og respekt. Og ligeværdig med andre.

Et eksempel på en succeshistorie fortælles af lederen af Café Kaffekoppen, Anne-Mette Pedersen, med titel af socialfaglig projektkoordinator:

Annonce

- På et tidspunkt begyndte en kvinde at komme i caféen. Hun satte sig alene ved et bord og undgik øjenkontakt. Fredag aften, da vi havde indbudt til jubilæumsfest, holdt hun en tale.

Og at en frivillig, der nok p.t. holder pause, men som var med til at arrangere jubilæumsfesten, Dorte Weinreich, for nu fem år siden sagde ja til sin gode veninde Anne-Mette Pedersen om at være med til at etablere en nyskabelse, faldt netop for, at ordet gæster skulle anvendes om de mennesker, der ville komme.

En bevilling fra Randers Kommune i 2016 på 200.000 kroner, der skulle gå til at bekæmpe ensomhed, blev begyndelsen til den nuværende Café Kaffekoppen.

Anne-Mette Pedersen læste nyheden i avisen og sagde spontant til sin mand:

- De penge skal blive mit job!

Anne-Mette Pedersen tog straks kontakt til en god bekendt, sognepræst ved Sct. Peders Kirke Kristian Vestergaard. Han var på vej på ferie, men foreslog Anne-Mette Pedersen at henvende sig til kirke- og kulturmedarbejder Irene Abildgaard. De fik strikket en ansøgning til Randers Kommune sammen, og facit blev, hvad der i den første tid hed Café 30 +.

Siden blev den kommunale bevilling sat ned til 15.000 kroner og ikke til løn, men til drift, og meget kort fortalt er det i dag Sct. Peders Sogn, der betaler den eneste lønnede, nemlig Anne-Mette Pedersen. Og det er ikke det store beløb, for hun lønnes kun for under seks timer ugentlig.

Supplerede hinanden

Anne-Mette Pedersen vidste, at hende og Dorte Weinreich ville supplere hinanden godt, fordi de har forskellige kompetencer.

- Dorte udstråler ro, som Anne-Mette Pedersen siger.

I dag er der fem-seks frivillige knyttet til Café Kaffekoppen. Den holder åbent hver torsdag fra klokken 11 til 13 og har til huse i den gamle sognegård på adressen Fabersvej 47.

Her er der kaffe og franskbrød med ost og marmelade aldeles gratis, og alle, der føler sig ensomme, er velkomne som gæster.

Dorte Weinreich var med til at etablere den nuværende Café Kaffekoppen. Foto: Annelene Petersen


Ingen spørges om navn eller bopæl, og man skal ikke være bosat i Sct. Peders sogn for at kunne være med.

Rundt om bordene går snakken livligt og hyggeligt. Man kan også læse avisen eller, som det udtrykkes i en pjece, bare "være".

- Vi deler liv, siger Anne-Mette Pedersen.

Der er ingen taler, ej heller nogen form for bøn. Måske nævnes der en begivenhed i kirken, og den kan man jo så tage del i eller lade være.

Annonce

Ud for at ryge

Skulle en gæst være mødt frem, påvirket af alkohol eller måske stoffer, løser Anne-Mette Pedersen en potentielt vanskelig situation ved at sige til den pågældende:

- Skal vi ikke lige gå ud og tage en smøg?

Ganske vist ryger Anne-Mette Pedersen ikke. Men så kan hun stille og roligt sige til den pågældende, at det nok er bedst, hun eller han går hjem - men at den pågældende er meget velkommen igen næste torsdag.

Så udstilles den pågældende ikke, og vi kan nævne, at blandt dem, der har fået den venlige opfordring, er en tidligere gæst, Arne Skovmøller, som vi fortæller mere om i en senere artikel.

Samme Arne Skovmøller var en tid forsvundet fra Café Kaffekoppen, så Anne-Mette Pedersen og Irene Abildgaard gik rundt forskellige relevante steder og spurgte, om nogen havde set ham, medbringende et foto af samme Arne. Aktionen lykkedes.

Torsdagssammenkomsterne suppleres med ture, gerne til Fjellerup i sommertiden, og det er blevet en tradition, at gæsterne også inviteres til fødselsdag hos Anne-Mette Pedersen, ligesom Dorte Weinreich har åbnet sit hjem.

Aldersspredningen er stor, fra 18 til 80 år. Og naturligvis er både kvinder og mænd velkomne som gæster.

Annonce

Caféen fortsætter

Ved årets udgang skifter Anne-Mette Pedersen, der oprindelig er uddannet på Diakonhøjskolen i Aarhus og har en bachelor i pædagogik, til et andet job.

Men Sct. Peders Sogns Menighedsråd har besluttet, at Café Kaffekoppen skal fortsætte, og en afløser for Anne-Mette Pedersen søges.

Vi bringer onsdag en artikel om Arne Skovmøller, der fra at være gæst i Café Kaffekoppen med svære problemer nu er i praktik i en lokal virksomhed med henblik på at vende tilbage til arbejdsmarkedet og i foreløbig to perioder har været medlem af menighedsrådet i Sct. Peders Sogn.

Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Randers

Stadig 25 mand i gang med brandslukning i kæmpe affaldsbunke: Men der er godt nyt

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

Har du opdaget det? Nu kan du trille let ned på cykel- og gangstien under Hvidemøllebroen

Annonce