Annonce
Erhverv

Caribisk østat jagter investeringer og samarbejde: Delegation besøger Danmark for at finde inspiration til at forbedre vandforsyningen

AVK's gæster bliver som oftest foreviget foran virksomhedens store pragteksemplar af en ventil lige ved hovedindgangen til virksomheden. Det samme var tilfældet, da delegationen fra Den Dominikanske Republik var forbi i sidste uge. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
En lille delegation fra Den Dominikanske Republik var forleden forbi flere virksomheder i Skanderborg og omegn for at søge inspiration og samarbejdspartnere indenfor vandmiljøsektoren. Med en hastigt voksende befolkning er behovet for rent vand og ordentlig kloakering i østaten stigende – og netop her har danske virksomheder en styrke.

SKANDERBORG: Et fælles foto kan være en stor udfordring. Særligt når billedet, der skal tages, kræver samling af en 15 mand stor gruppe bestående af to ansatte fra AVK, en ansat i Dansk Industri, en fra Dansk Eksportforening, en fra investeringsfonden for udviklingslande (IFU) samt en ambassadør, en konsul, fem højtstående personer fra Santo Domingos Akvædukts og Kloaksystem (CAASD) og en repræsentant fra Det Dominikanske Institut for Vandressourcer (INDRHI).

Med tydelige fagter og lidt hjælp fra den medbragte tolk lykkes det dog AVK’s marketingskoordinator Jesper Sølvsten at forevige mødet mellem de to forskellige kulturer og et fælles ærinde med et klik.

Annonce

Bag om besøget

Det er Santo Domingos Akvædukts- og Kloaksystem (CAASD), som selv har rakt ud til Eksportforeningen (Danish Export Association, red.) og Dansk Industri (DI) i deres søgen efter et svar på, hvordan de kan håndtere nuværende og fremtidige udfordringer med at sikre en velfungerende og tilstrækkelig vandforsyning til de 3,8 millioner indbyggere i hovedstaden Santo Domingo. Byen er vokset hurtigt gennem de sidste 10-15 år, og den nuværende infrastruktur er utilstrækkelig til at dække nuværende og fremtidige behov.

De har på nuværende tidspunkt investeret mere end 150 millioner dollars i spildevandsindustrien, men der er stadig meget arbejde at tage fat på. Omkring 70 procent af spildevandet bliver ikke brugt igen. Derudover er Den Dominikanske Republik som øsamfund i stigende grad udsat for ekstremt vejr med alt fra oversvømmelser til perioder med tørke, der yderligere udfordrer nationen.

Foruden besøg på flere danske virksomheder, der har betalt for at få lov til at fortælle repræsentanterne om deres arbejde indenfor spildevandsbranchen, har repræsentanterne fra danske virksomheder også fået tilbudt muligheden for at besøge Den Dominikanske Republik for at se nærmere på de lokale forhold og tale med de virksomheder og offentlige instanser, der arbejder med spildevand i østaten.

Kilde: Danish Export Association

Håb om salg

Det er ikke hver dag, at AVK får besøg fra fjerne østater som Den Dominikanske Republik. Alligevel er de ikke uvant for gæster.

På årsplan har AVK omkring et par tusinde besøgende forbi med forretning for øje. Men alligevel skiller dette møde sig ud, fortæller AVK Holdings ambassadør, Niels-Erik Andersen.

- Det, vi håber på, er, at vi kan fremme FN’s verdensmål nummer 17 om at danne partnerskaber og igennem partnerskaber udvide vores fælles danske eksport til et marked, forklarer han.

- Og de har samme intention: De har brug for nogle at danne partnerskab med, som samtidig kan bringe penge med sig, siger han og uddyber:

- Det er så et lille land, og et marked med en ringe betalingsevne. Derfor er det vigtigt, at vi kommer med nogle gode idéer, der gør, at de for eksempel kan ende med at få støtte fra IFU (investeringsfonden for udviklingslande, red.) eller Danmarks Eksportkredit (EKF, red.) til finansiering.

Helt altruistisk er projektet dog ikke.

- Det er jo typisk i et land som deres, at de bruger måske 25 procent af de samlede investeringspenge til vedligeholdelse, fordi de har købt noget skidt i første omgang. Så hvis vi kan øge forståelsen for, at de skal investere i kvalitet, så kan vi sælge mere. Men vi kan så samtidig bryste os af, at vi er med til at løfte kvaliteten på et marked, understreger Niels-Erik Andersen.

Inspiration med hjem

At den lille østat har valgt at tage helt til Danmark for at få inspiration, er der flere grunde til. Men den alt overskyggende hovedårsag er ifølge Luis Salcedo Castro, formand for Santo Domingos Akvædukts- og Kloaksystem, at Danmark på mange måder er foregangsland, når det kommer til at sikre ordentligt drikkevand såvel som til at håndtere spildevand.

- Vi har set, hvordan I administrerer jeres vandledninger og set, at I har produkter af meget høj kvalitet. Et godt eksempel her på stedet er de ventiler, som vi har set, hvordan de fabrikerer, og som vi også kender til fra Den Dominikanske Republik, siger Luis Salcedo Castro, der også var imponeret over vandmålervirksomheden Kamstrup i Skanderborg.

- De har målere med en intelligent teknologi, som vi er meget interesserede i implementere nu her i Den Dominikanske Republik, fortæller han og tilføjer, at teknologien knap er ankommet til østaten på trods af, at de automatiserede processer i Danmark er en integreret del af vandforsyningen.

- Så vi står i regeringen lige nu og ser på, hvad der er af muligheder, og hvilke teknologier vi kan indføre, og derfor ser vi også på, hvad vi kan kopiere herfra og importere eller låne til Den Dominikanske Republik, uddyber Luis Salcedo Castro.

I Den Dominikanske Republik har de i øvrigt også fokus på verdensmålene fra FN, og netop det fremhæver formanden som en grund til, at østaten har særligt fokus på vandforsyningen lige nu.

- Vi har i øjeblikket et stort fokus på FN’s verdensmål nummer seks, der handler om, at sikre alle en lige adgang til vand uden skel til sociale forskelle. Og med udgangspunkt i dette interesseområde for vores land, besøger vi alle institutioner, der har noget med vandets cyklus at gøre, fra drikkevand og spildevand, for at se, hvad vi kan forbedre, siger Luis Salcedo Castro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Ekspert: Det vil tage flere byrådsperioder at få bugt med konfliktkultur

Annonce