Annonce
Randers

Carina får hovedrolle i rød skatteplan

Debatten om kontanthjælpsmodtageren Carina har haft vigtig indflydelse på regeringens nye skatteudspil, vurderer en politisk kommentator.

I slutningen af november 2011 tog folketingsmedlem Özlem Cekic (SF) en skæbnesvanger beslutning. Debatten om fattigdomsydelser rasede på Christiansborg og i medierne, så da en journalist fra DR-programmet Aftenshowet ringede og bad om at blive sat i forbindelse med en fattig dansker, gav Özlem Cekic hende nummeret på kontanthjælpsmodtageren Carina.

Det, der skete efterfølgende, er gået over i dansk politisk historie. For Carina var ikke fattig, hverken efter den officielle målestok eller ud fra rent objektive kriterier.

»Skurken« i Aftenshowets indslag, Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance, fik folkestemningen på sin side, og lynhurtigt blev politikernes og mediernes fokus flyttet fra de »fattige« til de arbejdende danskere.

Annonce

Siden har Carina spillet en cental rolle i den danske velfærdsdebat. Den foreløbige kulmination er skatteminister Thor Möger Pedersens (SF) opsigtsvækkende udspil til en skattereform, der tilgodeser lønmodtagerne frem for de ledige.

- Jeg forstår udmærket den frustration, der rejste sig i kølvandet på to politikeres besøg hos kontanthjælpsmodtageren Carina, og som en ufaglært kontorbetjent fra København gav udtryk for i Berlingske: »Jeg står op hver dag, og jeg gør en indsats hver dag. Man kunne næsten ønske sig at blive bistandsklient.« Det skal man ikke ønske sig, skriver skatteministeren i en kronik i Berlingske onsdag.

Politisk kommentator Rasmus Jønsson er ikke overrasket over, at Thor Möger Pedersen bruger Carina som et dårligt eksempel. Han ser kronikken som en naturlig udløber af den nye værdidebat om rettigheder og pligter.

- Ministeren kommer sine kritikere i forkøbet ved at nævne Carina-sagen. Han ved, at man bliver nødt til at tage afstand fra Carina, hvis man har sit politiske liv kært, forklarer Rasmus Jønsson.

Ifølge hans vurdering har Carina-sagen haft stor indflydelse på skatteudspillet.

- Naturligvis ved regeringen godt, at den er nødt til at få middelklassen til at arbejde mere for at rette op på samfundsøkonomien. Men måden, reformen lanceres på rent retorisk, er tydeligvis påvirket af den dagsorden, som Carina-sagen har sat, siger Rasmus Jønsson.

Joachim B. Olsen glæder sig over, at skatteministeren bruger Carina som et dårligt eksempel i sit udspil. Han ser det som et bevis på, at debatten har flyttet sig, efter at han stillede op til debat med Özlem Cekic i Aftenshowet.

- Det har været med til at belyse, at det ikke kan betale sig for mange mennesker at arbejde. Som politiker vil man gerne være med til at ændre samfundet, og det er enormt vigtigt, at vi skaber et samfund, hvor man belønner de produktive, siger Joachim B. Olsen.

Thor Möger Pedersens skatteudspil får også roser fra Venstre og Konservative. Men han risikerer at rage uklar med sit eget bagland i SF, vurderer Rasmus Jønsson.

- Han rammer fint stemningen i befolkningen og blandt meningsdannerne, men der sidder mange i baglandet, som ikke mener, at han er berettiget til at være minister. Mange af dem vil være uenige i hans holdninger, så han skal virkelig se sig over skulderen, siger han.

En af kritikerne er Poul Overlund-Sørensen, der er medlem af SFs landsledelse.

- Jeg tror, Thor Möger Pedersen får svært ved at samle partiet i den her sag. SF har krævet, at regeringen gør noget ved uligheden i samfundet, så hvis vi opgiver den linje for at reagere på floppet omkring Carina, så vil det give problemer, siger han.

Det har, trods flere henvendelser, ikke været muligt at få en kommentar fra Özlem Cekic.

Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Annonce