Annonce
Navne

Carl Kirk Iversen fylder 90 år: Han lagde landbruget på Fussingø om til nye tider

Carl Kirk Iversen fylder 90 år og kan se tilbage på et landmandsliv med store tekniske forandringer. Privatfoto
Som bare 25-årig, men veluddannet, landmand overtog Carl Kirk Iversen forpagtningen af godset Fussingø. Han førte godset gennem en rivende udvikling fra arbejdsheste til traktorer og intensivering af driften. Efter 30 vellykkede år købte han sit eget landbrug, som fortsat er i familiens eje.
Annonce

Randers: I 1955 kom en meget ung mand til Fussingø som nyansat forpagter.

Carl Kirk Iversen var dengang kun 25 år gammel, men han troede på sig selv og skrev under på kontrakten om at lede landbruget på det gamle gods vest for Randers.

Fussingø var 10 år tidligere blevet konfiskeret af staten fra dets tyske ejere som krigsskades erstatning efter anden verdenskrig.

Daværende skovrider Svend Poulsen skrev under på forpagtningskontrakten på statens vegne. Poulsen var også en modig mand med tro på ungdommen, fremtiden - og på Carl.

Født på Moselund Gård i Engesvang ved Silkeborg havde Carl oplevet en tryg barndom, skønt der var krise i landbruget i 1930'erne, hvor slidsom tørveproduktion holdt det lokale samfundet i gang.

På Fussingø benyttede man sig stadig af arbejdsheste, da Carl og Else Kirk Iversen kom til som ganske ungt forpagterpar. Han havde et kendskab til traktor og maskiner, som var ud over det almindelige dengang - og tog fat på at modernisere det gamle gods. Privatfoto
Annonce

Et stærkt par tog fat

Fra job til job og gård til gård steg Iversen ved egen kraft i graderne og kom på Næsgaard i Stubbekøbing, landets ældste landbrugsskole og det mest eftertragtede sted for uddannelse af landbrugselever i tiden. Skolen var for sønner fra de store landbrug og godser. Men Iversen fik sig alligevel en plads og lærte moderne landbrug.

"Han forstår at få folkene med sig, så arbejdet går let fra hånden", står der i en af hans anbefalinger fra 1952. "Hans kendskab til traktor og maskiner er ud over det almindelige". Den 22. april 1955 blev han gift med Else Grimstrup, og de to flyttede som nygift forpagterpar ind på Fussingø.

Historien fortæller, at forpagtningskontrakten først kom endeligt i hus, da den unge kvindes kvalifikationer og uddannelse også var blevet bedømt. Det var ikke nok at vurdere manden på gården - uden en dygtig kone så kunne det heller ikke gå.

Hun var uddannet i husgerning på Ankerhus Seminarium i Sorø, Danmarks første seminarium for uddannelse af husholdningslærere, og hun lærte siden hen mange af Randersegnens drenge og piger at lave mad, blandt andet som husholdningslærer på Bjerregrav Skole.

Annonce

Selvforsyning til mange

Der var hverken fryseboks, centralvarme eller vaskemaskine på Fussingø i 1950'erne. Arbejdshestene var endnu ikke skiftet ud med traktorer, men det unge par satte skub i udviklingen. Engene blev afvandet, og avlen øget betydeligt, så forpagtningsafgiften kunne betales til staten til tiden.

En stor gård som Fussingø var dengang også en stor arbejdsplads med mange ansatte, faste folk, medhjælpere, elever, karle og piger, som både boede, arbejdede og spiste på gården.

Der var mere end nok at rive i. Han havde ansvaret for det store landbrug, markarbejdet og besætningen. Hun var den øverste ansvarlige for at forsyne alle de mange mennesker med mad, som ikke bare skulle tilberedes - men også dyrkes.

Fussingø var stort set en selvforsynende enhed dengang.

Annonce

Henrikseje blev Carls eje

Efter 30 år på Fussingø og tre børns opvækst købte Else og Carl Iversen deres eget landbrug. Valget faldt på Henrikseje nord for Randers, en gammel birkedommergård opført i 1791.

De satte stuehus og udhuse i stand og modtog i 2007 diplom for engageret bevaringsarbejde af Foreningen for By og Landskabskultur i Randers Kommune for deres indsats.

Henrikseje drives i dag af et barnebarn.

Carl Iversen flyttede i sommeren 2019 til Kollektivhuset i Randers, hvor den runde fødselsdag fejres med venner og bekendte samt med familien på Hotel Randers, hvis direktør som dreng lærte husgerning af fru Iversen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Her er dokumentationen: TV2 inviterede til skjulte optagelser, men kommunen takkede nej

Annonce