Annonce
Randers

Carlos bygger vindmøller i 80 meters højde: - Det er lidt som at lege med Lego

I alt 16 vindmøller tilhørende Eurowind står klar på Overgaard Vindpark, når kalenderen rammer august. Til efteråret opføres yderlig 10 møller for Eurowind, mens Randers-firmaet Wind Estate skal bringe det samlede antal møller op på 36. Foto: Annelene Petersen
I Havndal bliver der i øjeblikket opført kæmpestore vindmøller til landets største on-shore vindmøllepark, og portugisiske Carlos Antonio Gomez Sebastian er udlånt til Vestas for at overse opførelsen af den sidste etape af parkens vindmøller inden sommer.

Havndal: Langsomt går det. Ufatteligt langsomt. Men det skal det også, når cirka 60 tons dødvægt skal hejses i kran 80 meter op i luften og sirligt monteres på et vindmølletårn.

Lead supervisor Carlos Antonio Gomez Sebastian står i orange ornat komplet med hjelm og refleksvest og monitorerer slagets gang. Han kom til Danmark for 14 dage siden for at tilse vindmøllebyggeriet i Havndal for Vestas, der til juli har leveret ti nye møller til Hobro-virksomheden Eurowind.

Tirsdag er han med sit hold af medarbejdere i gang med at samle en vindmølle på markerne ved Overgaard Gods. I dag monterer de den såkaldte nacelle - et omkring 60 tons tungt styrehus, hvor turbinen, gearkassen og drivlinjen bor - på vindmøllens 80 meter høje tårn.

Annonce

- Nacellen er den sværeste del af møllen at montere.  Det er den tungeste del og den mest følsomme over for vind, forklarer han.

Kæmper mod vinden

For paradoksalt er det den vind, som Overgaard Vindmøllepark skal omdanne til grøn strøm for 66.000 husstande, der også er dagens største modstander.

Mens det er kranen, der er på dagens klart hårdeste opgave, så står seks af Carlos Sebastians kollegaer og lyser op ude i græsset med deres skrig-orange veste, mens de krampagtigt holder fat på to liner forbundet til nacellen for at forhindre, at den blæser ud af kurs.

- En kran som den der kan klare, at det blæser ni sekundmeter. I dag er vi lige på grænsen, fortæller Carlos Sebastian.

Seks mand slås med vinden om, hvem der skal styre, hvordan nacellen skal placeres oven på mølletårnet. Foto: Annelene Petersen

I 16 år har portugiseren Carlos Sebastian arbejdet med vindmøller på land, som den han er med til at montere i dag. Normalt bor han i Portugal langs grænsen til Spanien, men jobbet med vindmøllerne tager ham rundt i hele verden, fortæller han.

- Jeg har rejst min del. Det her er første gang i Danmark. Jeg kan godt lide det her, det hele er grønt, og temperaturen er behagelig. Modsat, hvis vi skulle lave det her i Portugal lige nu, siger han.

- Jeg startede i 2005, og jeg elsker det. Det er et job, der udfordrer mig, og som hver dag byder forhindringer, der skal overkommes, siger han.

Et af de mest udfordrende projekter, den 43-årige supervisor har været med til, var et vindmøllebyggeri i Brasilien, forklarer han. Deres elektriske infrastruktur adskiller sig væsentligt fra den danske.

Carlos Antonio Gomez Sebastian kalder nacellen for 'vindmøllens hjerne'. Og arbejdet med at få alle delene på plads under opførelsen bliver sammenlignet med kompliceret legobyggeri. Foto: Annelene Petersen

- Brasilien var en udfordring, for det var et kompliceret projekt. Her løber strømmen nede i jorden, men dér hænger den i luften, og det krævede koordination at få delene op mellem ledningerne. Norge og Sverige har været det mest udfordrende vejrmæssigt på grund af al sneen og regnen, fortæller han.


Brasilien var en udfordring, for det var et kompliceret projekt. Her løber strømmen nede i jorden, men dér hænger den i luften, og det krævede koordination at få delene op mellem ledningerne. Norge og Sverige har været det mest udfordrende vejrmæssigt på grund af al sneen og regnen.

Carlos Antonio Gomez Sebastian, lead supervisor


Ifølge supervisoren er vindmøllekonstruktionens største fjender lyn og vind - og højden i dag er ikke et problem, for han har arbejdet med møller i udlandet, der var meget højere.

- Det der er ikke højt. 150 meter, dét er højt, siger han.

Annonce

En gang kompliceret Lego

Nikolaj Dalum, der er assistant project manager hos Eurowind, der køber vindmøllerne, forklarer, at der i Danmark er en max-højde på landvindmøller på netop 150 meter til øverste vingespids. De møller, Eurowind har købt til Overgaard Vindmøllepark, når lige nøjagtigt 149,98 meter op i luften.

Han forklarer, at de møller, der er i færd med at blive sat op, erstatter en gammel generation af vindmøller på stedet, der var mindre, og som producerede mindre strøm, end de her kan. Hvor de gamle lavede 2 megawatt eller MW, kan de nye producere næsten dobbelt så meget, nemlig 3,6 MW.

I alt udgøres vindmølleparken ved Overgaard Gods af 36 vindmøller, når den er færdig, og vil dermed være Danmarks største landvindmøllepark. Eurowind opfører 26 af møllerne, og Randers-firmaet Wind Estate opfører de sidste ti.

Mens vi snakker, er nacellen nået op over tårnet og så smidt ved at nå på plads hen over. Som en svævende tonstung Legoklods, du ikke har lyst til at tabe. Og den sammenligning køber Carlos Sebastian.

- Det ér lidt som at lege med Lego bare lidt mere kompliceret, forklarer Carlos Sebastian.

- Delene skal forbindes rigtigt med hinanden.

Annonce

- Du får ikke et klik

Langsomt, meget langsomt, drejes nacellen hen over tårnets top. 80 meter over os sidder tre mand oppe i tårnet – og venter på at tage imod den tonstunge Legoklods, mens de er i konstant radiokontakt med gutterne på jorden, der stadig kæmper med at holde nacellen lige i luften.

Når den er sirligt placeret, er det de tre i toppens opgave at skrue huset ordentlig på – og det er en nærmest grotesk kombination af tonstunge elementer og milimetermæssig præcision for at få skidtet til at passe sammen. At få det til at klikke sammen.

- Du kommer ikke til at høre et klik, når den er på plads, griner Carlos Antonio Gomes Sebastian på spørgsmålet.

- De skal dreje den helt på plads og få alle hullerne til at passe. Når du hører bolt-pistolen: ’Rat-tat-tat-tat-tat,’ så ved du, den sidder.

Når nacellen er på plads, hejses den knap så tunge - 40 tons - gearkasse op og monteres, så sættes der en drivlinje fast, og så mangler der kun at blive trukket såkaldte HV-kabler gennem tårnet og monteret i nacellen. Carlos Anotnio Gomez Sebastian anslår, at der er rundt regnet ti dage til netop denne mølle står klar til inspektion fra Eurowind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Mange drømme blev knust, da Dorthe Bjørn fik sklerose - men sygdommen har ikke forhindret hende i at tage aktivt del i livet

Randers FC

To år mere i lyseblåt: Rutineret forsvarsspiller underskriver ny aftale med Randers FC

Annonce