Annonce
Randers

Charlotte fra Randers er skuespiller i LA: Under corona skrev hun lydbog om farfarens modstandskamp og ophold i Dachau

Charlotte Bjørnbak har boet i USA siden hun var 19 år gammel. I dag er hun 43. Privatfoto.
Under coronakrisen fik den 43-årige skuespiller mulighed for at udleve en livsdrøm: At fortælle sin farfars historie, fra modstandsmand i Randers under 2. verdenskrig til fange i den berygtede tyske koncentrationslejr Dachau. Det er der nu kommet en lydbog ud af.

Randers/Los Angeles: Hvad gør man, når man bor i Los Angeles, lever af film, teater og tv, og hele industrien, ja hele landet lukker ned på grund af corona?

For Charlotte Bjørnbak åbnede der sig nye måder at være kreativ på. Udover at skrive, instruere og spille hovedrollen i sin første kortfilm, lå der også en anden drøm og lurede.

En drøm, hun havde haft, så længe hun kunne huske.

Annonce

- Jeg har altid vidst, at jeg gerne ville fortælle min farfars historie, siger hun.

Og hendes farfars historie er da også noget helt specielt. Det er historien om bankmanden Erik Bjørnbak, der blev modstandsmand under krigen, blev fanget af Gestapo og efterfølgende blev indespærret, først i den danske Frøslevlejr og senere i den tyske koncentrationslejr Dachau.

Og hun har lært meget om sin farfar i processen, fortæller hun. Blandt andet om, hvor selvopofrende han var.

- Det, der har rørt mig mest ved arbejdet, er, at han altid insisterede på at fortælle sin familie, at alt var vel, og at de ikke skulle bekymre sig, siger hun, og fortsætter:

- Selv da han en tidlig morgen blev vækket i Frøslevlejren med beskeden om at stige på den frygtede lastvogn, med kurs sydpå, sørgede han for, at en af de tilbageværende fanger sendte besked til familien i Randers om, at han havde det godt, og var ved godt mod.

Har farfar med i LA

Arbejdet med hendes farfars erindringer kom der en lydbog ud af, som i august måned udkom på Amazon Audible. Lydbogen hedder Surviving Dachau, og findes i skrivende stund kun på engelsk.

Charlotte Bjørnbak har dog planer om, at den skal oversættes til dansk på et tidspunkt, så historien også bliver mere tilgængelig for de randrusianere, der måske stadigvæk kan huske sparekassemanden Erik Bjørnbak.

I sin internationale karriere har hun skiftet ø'et ud med et o, og går derfor under navnet Charlotte Bjornbak. Privatfoto.

Selv nåede hun at have sin farfar i 15 år. En af de ting, hun tydeligst husker om sin farfar, var hans indædte had til madspild.

- Når man har oplevet sult og hungersnød på den måde, der var i koncentrationslejrene... det tror jeg sætter sig i en, siger hun.

Udover farfarens positivitet og attitude er kampen mod madspild en af de ting, hun har taget med til lejligheden i Pasadena, nordøst for Los Angeles. Her bor hun sammen med sin hund og sin kat, der begge er "rescues", og altså er adopteret fra et lokalt internat.

Annonce

Fra Søndermarksskolen til Hollywood

Det stod ellers ikke umiddelbart i stjernerne, at den generte pige fra Vorup skulle ende med at begå sig på de skrå brædder i mulighedernes land.

- Jeg var altid hende, der ikke turde række hånden op i timerne i skolen, fortæller hun.

- Men når jeg stod på scenen, så skete der noget. Så var jeg jo ikke Charlotte længere, og så kom jeg ud af min skal. Så kunne jeg sagtens råbe højt og bruge store armbevægelser, fortæller hun.

Kortfilmen 'Captive', som hun skrev under coronanedlukningen, har vundet flere priser. Privatfoto.

Som barn og ung stillede hun sig op på alle de scener, hun kom i nærheden af. Fra opsætningen af Gøngehøvdingen på Søndermarksskolen over gymnasieopsætningerne, videre til egnsteateret på Værket.

Den fleste børn og unge, der går med en skuespiller i maven, når at skifte mening, inden de bliver voksne. Men ikke Charlotte Bjørnbak.

Selvom hendes mor havde håbet at hun ville blive sygeplejerske, stod det efter en familieferie til Californien i 1999 helt klart. Skuespil var ikke bare en barnedrøm. Det var drømmen.

Annonce

Droppede ø'et

Efter ankomsten til USA smed hun stregen gennem ø’et, og kaldte sig i professionelle sammenhænge Charlotte Bjornbak, for at gøre det ellers nordiskklingende navn mere spiseligt for amerikanske producere og publikum.

TV-gennembruddet kom med dramaserien Weeds, der søgte en dansktalende skuespillerinde.

- Det virkede 'meant to be' (bestemt for mig, red), fortæller hun.

Hun fik replikkerne udleveret på engelsk, og måtte så ellers oversætte det til forståeligt dansk.

-I princippet tror jeg, jeg kunne have sagt hvad som helst. Jeg tror ikke, der var nogen, der tjekkede, siger hun og griner.

Dog er det i det lidt mere dystre ende af filmbranchen, at hun for alvor har fundet succes. Og det er noget paradoksalt, da hun er kendt af familie, venner og kollegaer for at være mild og omgængelig.

- Jeg elsker at spille karakterer, der er helt rå og ufiltrerede, siger hun.

Men alligevel mener hun ikke, at hun har valgt karrieren i gys og gru lige så meget, som den har valgt hende.

- Men det er fedt, at det hele ikke skal være så pænt. Jeg vil meget hellere spille den onde stedmor, end jeg vil spille prinsessen, siger hun.

Annonce

Drømmer om dansk tv

Selvom hun ikke umiddelbart kan se sig selv flytte hjem til Danmark igen, er der stadigvæk lidt herhjemme, der trækker.

- Jeg savner min familie og mine venner, og så savner jeg regnen, siger hun og griner.

Sikkerhedsnettet i velfærdsstaten savner hun også af og til. For det er en usikker branche at tjene sne penge i.

- Jeg kunne virkelig godt tænke mig at lave noget dansk tv eller film på et tidspunkt, siger hun.

- Jeg elsker dansk film og tv, fordi det er så ufiltreret og råt. Det er slet ikke så poleret, som det er herovre. Og det passer virkelig godt til den måde, jeg spiller skuespil på, siger hun.

I øjeblikket har hun dog travlt med at spille hele to roller i et interaktivt teaterstykke, der hedder Delusion, hvor publikum bliver ført rundt i et stort gammelt hus og skræmt fra vid og sans i processen.

Men hvis muligheden byder sig om at komme til Danmark og indspille, ville hun bestemt ikke takke nej.

- Jeg regner ikke med at blive en ny Mads Mikkelsen. Men det kunne da være lidt sjovt at prøve at komme "hjem", siger hun.


Selvom det er i gys, gru og splatter-genren hun oftest booker roller, foretrækker hun en god psykologisk thriller. Privatfoto
Annonce
Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Virksomhedsejer rødglødende over gammel sne og is på vejene: - Det virker som om, kommunen bare lader stå til

Østjylland For abonnenter

Hash og kokain overhaler øl og vin:  Sprit er yt i trafikken - men narkoen breder sig

Randers

Brandvæsen og politi er rykket ud til udslip: Gylle er løbet ud af tank

Sport

Ny alvorsuge venter Randers HK: Klubtoppen mødes til en ekstraordinær snak – plan A eller B?

For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Sport

Sejr på hele 12 mål i gruppefinalen: Herlig dansk opvisning og et perfekt afsæt til kampene i mellemrunden

Randers

Gasregningen tog Gittes sidste penge til at gøre julen særlig: - Måske kan vi låne et juletræ af nogen, når det er dagen før?

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Randers

Larmende tavshed fra Randers Kommune efter kritik af snerydning: Her er spørgsmålene, vi gerne ville have haft svar på

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers

Ufrivilligt skøjteløb på gangstier: Fodgængere falder på stribe

Annonce