Annonce
Randers

Charlotte Mølbæk (SF): Flyt flere uddannelser ud i de mindre byer

Charlotte Broman Mølbæk mener, at Løkke-regeringens nedskæringer har udfordret unge, som ikke nødvendigvis kan eller vil flytte for uddanne sig. Foto: Annelene Petersen
Malte Larsen (S) er rørende enig og forventer et snarligt udspil fra regeringen, efter at Mette Frederiksen under valgkampen lovede at flytte langt over 1000 studiepladser på uddannelser ud i landet.

Randers: Efter flere år med besparelser skal der investeres i uddannelsesområdet og sættes gang i en reel genopretningsplan. Det vil komme yderområderne til gode, hvor de mindre uddannelsessteder har lidt under den tidligere regerings besparelser.

Sådan lyder meldingen fra SF's nyvalgte folketingsmedlem, Charlotte Broman Mølbæk, der i øjeblikket deltager i SF's sommergruppemøde i Helsingør.

- Den tidligere regerings omprioriteringsbidrag på 2 procent har kostet dyrt på uddannelsesområdet. Det gælder både for Randers og Djursland. Erhvervsuddannelserne er blevet svækket, og der er kommet et stigende pres på det faglige indhold. Hele uddannelsessektoren er blevet udsultet. Der er brug for flere midler. Vi skal investere i fremtiden og gå den modsatte vej af, hvad den tidligere regering gjorde, siger Charlotte Broman Mølbæk.

SF mener, at Løkke-regeringens nedskæringer har udfordret unge, som ikke nødvendigvis kan eller vil flytte for uddanne sig.

Annonce
Den tidligere regerings omprioriteringsbidrag på 2 procent har kostet dyrt på uddannelsesområdet. Det gælder både for Randers og Djursland. Erhvervsuddannelserne er blevet svækket, og der er kommet et stigende pres på det faglige indhold.

Charlotte Broman Mølbæk (SF)

Svær fastholdelse

Et af midlerne er ifølge Charlotte Broman Mølbæk at investere i uddannelse uden for de store byer, fordi det både er en investering i de unge og en investering i vækst og udvikling i yderområderne.

- Det er svært at fastholde de unge, når der ikke tilbydes uddannelsesmuligheder lokalt. I de østjyske områder uden for Aarhus har der været en stærk tradition for gode, faglige uddannelser, som har været en mulighed for de unge, der ikke vil flytte til Aarhus eller andre store byer for at tage en lang uddannelse. Men de er udsultede, og det skal vi bare stoppe, siger Charlotte Broman Mølbæk.

- Gode muligheder for uddannelse vil skabe grundlag for bosætning og for arbejdspladser i både den private og den offentlige sektor uden for de store byer. Og det har vi brug for, for vi mangler for eksempel pædagoger, sygeplejeser og sosu-assistenter for at indfri løftet om mere velfærd, samtidig med at den private sektor også efterspørger kvalificeret arbejdskraft, tilføjer Charlotte Broman Mølbæk.

SF har ingen konkret model for, hvordan udflytningen af uddannelserne skal foregå. Blot er det hensigten, at flere uddannelser kontinuerligt skal lægges ud i de mindre byer.

Hvor mange penge, der skal postes i projektet, kan Charlotte Broman Mølbæk heller ikke konkretisere.

- Vi lægger op til, at der skal bruges nogle flere penge. Fremadrettet kommer der i hvert fald ikke til at ske yderligere besparelser på uddannelsesområdet. Hvad der konkret kommer til at foregå, skal ske i samarbejde med regeringen og andre partier, siger Charlotte Broman Mølbæk.

Malte er positiv

Malte Larsen, der er valgt for Socialdemokratiet i Randers, synes godt om SF's idé om at sprede flere uddannelser på danmarkskortet.

- Det lyder som noget, der er hentet i vores valgprogram. Det lyder i hvert fald positivt. Vi skal have ændret balancen i det her land, og her er uddannelse det vigtigste enkelttema. I København jamrer man over, at boligpriserne stiger, fordi der flytter for mange til byen. Andre steder i landet er der mange billige boliger. Derfor ville det være naturligt at bruge kræfterne på at have uddannelserne spredt på mange flere steder i landet, siger Malte Larsen. Under valgkampen slog Socialdemokratiets formand, nu statsminister, Mette Frederiksen et slag for, at partiet vil flytte flere uddannelsespladser uden for de fire største byer for at sikre, at man kan bo og leve i alle dele af Danmark.

Samlet vil Socialdemokratiet flytte langt over 1000 studiepladser på uddannelserne til lærer, sygeplejerske, pædagog og socialrådgiver ud i landet.

Malte Larsen kunne som eksempel forestille sig, at bygningskonstruktør-uddannelsen kom til Randers.

- Det passer fint sammen med Randers' rolle som håndværkets by. Det er i hvert fald et godt sted at starte, siger Malte Larsen, der glæder sig til at se et kommende udspil fra sit parti.

Omprioriteringsbidraget

  • Et krav til universiteter, skoler, sygehuse og andre offentlige institutioner om at skære budgettet med to procent om året.

  • Omprioriteringsbidraget bliver over årene 2016 til 2022 til 2,6 milliarder kroner i gennemførte og planlagte besparelser på professionshøjskolerne.

  • Regeringen råder over de sparede penge og kan bruge dem efter behov.

  • Fra 2022 skal de afleverede penge på uddannelsesområdet dog bruges inden for uddannelsesområdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Annonce