Annonce
Danmark

Chef ved et tilfælde: Simon ville bare have et billigt plankebord til sig selv - nu sælger han 400 om måneden

"Freedom" står der i en tatovering på halsen af Simon Bukdahl Brask. Han nyder at være herre i eget hus. Foto: Helle Kryger
På fire år har 31-årige Simon Bukdahl Brask skabt en blomstrende forretning med salg af vintagemøbler i hele landet. Nu har han flyttet produktionen af plankeborde til sin hjemby.

Kerteminde: Da Simon Bukdahl Brask forlod Kerteminde Skole og parkerede skoletasken efter 9. klasse havde han næppe forestillet sig, at han som voksen ville stå med nøglerne til fire møbelbutikker, egen produktion af plankeborde og en firmabil af mærket Jaguar.

Det er ikke desto mindre sådan, at tilværelsen – ret tilfædigt - har formet sig for den 31-årige indehaver af vintagemøbel-butikken Hipstory, hvor han for nylig har åbnet den fjerde butik i Vejle.

12. august flyttede firmaet fra Odense til Kohaven i Kerteminde. Her producerer fem ansatte plankeborde til hele landet.

- Det hele er gået op i en højere enhed for mig. Jeg har altid interesseret mig meget for designermøbler. Da jeg fik min børneopsparing udbetalt, brugte jeg alle pengene på at indrette mit værelse hos mine forældre med designermøbler, og jeg har altid købt og solgt brugte designermøbler, fortæller Simon Bukdahl Brask.

- Det hele er gået op i en højere enhed for mig. Jeg har altid interesseret mig meget for designermøbler. Da jeg fik min børneopsparing udbetalt, brugte jeg alle pengene på at indrette mit værelse hos mine forældre med designermøbler.

Simon Bukdahl Brask, indehaver af Hipstory

Chef ved et tilfælde

2015 skulle vise sig at blive et skelsættende år. Han havde netop sagt sit job op som ufaglært hos en smedevirksomhed på Fyn for at kaste sig ud i et nyt job og en ny lejlighed i København. Da telefonen ringede.

- Èn af mine kammerater tilbød mig at overtage Hipstory i Odense for 50.000 kroner. Han ville bare af med butikken hurtigst muligt. Men jeg havde ikke pengene. Indtil jeg kiggede på kontoen dagen efter. Så stod der pludselig 50.000 på kontoen. Det viste sig at være erstatning for en ATV-ulykke, jeg havde været involveret i tidligere på året. Så jeg slog til med det samme. Nu havde jeg pludselig pengene alligevel. Et vildt sammentræf. Jeg har aldrig været bange for at tage chancer, fortæller Simon Bukdahl Brask.

Han droppede planerne i København og forberedte sig på at flytte ind overfor butikken i Odense.

- Jeg skulle bruge et fedt plankebord til min nye lejlighed, og sammen med min svoger lavede jeg et, som vi stillede i butikken, indtil jeg skulle flytte ind. Kunderne begyndte at spørge til det, og det blev solgt med det samme. Vi lavede flere, som vi bare gik og hyggede os med. Vi stod nærmest i et lille pulterkammer bag butikken. I dag laver vi 3-400 om måneden, fortæller Simon Bukdahl Brask.

Lækkert og billigt

Konceptet er enkelt: Det skal være lækkert, og billigt. Hipstorys plankebord består derfor kort fortalt af malede fyrretræsplanker. Bordene sælges fra webshoppen og butikkerne i Odense, Lyngby, Frederiksberg og Vejle.

- Vi maler ikke bordet på undersiden. På den måde sparer vi tid og omkostninger. Vi sælger primært til unge mennesker. De har ikke råd til dyre plankeborde, og de skal ikke bruge møbler, der holder hele livet. I dag flytter man jo hele tiden, fortæller han.

De fleste af produktionens ansatte kommer fra Kerteminde og omegn, og med flytningen til Kohaven er endnu en milepæl nået.

- Drømmen er ligesom opfyldt nu. De sidste fire år har vi udvidet forretningen. Vi har lige åbnet en butik i Vejle, og i sidste uge fejrede vi et års fødselsdag i butikken på Frederiksberg. Måske åbner vi en butik mere på Sjælland, men ellers er der bare nok i det nu.

Der er dog én passion, den driftige forretningsmand endnu ikke har sluppet.

- Hvis jeg ser et flag ude ved vejen, som viser hen mod et loppemarked, kan jeg ikke lade være med lige at køre derind og kigge.

Og det selvom der ikke er plads til mange brugte lænestole i hans nye Jaguar.

Konceptet bag plankebordene er enkelt: Det skal være lækkert og billigt. Derfor er bordene, som produceres i Kerteminde lavet af fyrretræ.Foto: Helle Kryger
Annonce
Forsiden netop nu
Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce