Annonce
Portræt

Chefredaktør med unik viden om EU-forhold

Lisbeth Kirk Iversen fylder 60 år. Privatfoto
Lisbeth Kirk Iversens første tur til Bruxelles var under ledelse af nu afdøde Lars P. Gammelgaard.

Når man af Danmarks Radios P1 udvælges til at sidde syv timer i et radiostudie for at kommentere valget til Europa-Parlamentet, må man være mere end almindeligt vidende om EU-forhold. Og præcis sådan er det med Lisbeth Kirk Iversen, der lørdag den 15. juni fylder 60 år.

Lisbeth Kirk, som hun normalt blot kalder sig, er grundlægger af den internationalt orienterede netavis euobserver.com, hvor hun med status som chefredaktør er så respekteret, at hun i 2017 blev optaget på listen over de 20 mest betydningsfulde kvinder i EU. Kun en enkelt anden dansker, nemlig Margrethe Vestager, var på listen. Vi har fået informationen fra Lisbeth Kirks mand, tidligere parlamentetsmedlem Jens-Peter Bonde.

Efternavnene Kirk Iversen har Lisbeth Kirk fra sine forældre, Else og Carl Kirk Iversen, der tidligere var forpagterpar på Fussingø, hvor opvæksten foregik sammen med søsteren Birgitte og broderen Peter. Sidstnævnte er i dag ansat af Naturstyrelsen med kontor netop på Fussingø.

Lisbeth Kirk er student fra Randers Statsskole, hvor især én lærer gjorde et stort indtryk - senere folketingsmedlem (K) Lars P. Gammelgaard.

- Vi holdt så meget af ham og nænnede ikke andet end at følge med i hans timer, når han af og til undrende spurgte, om vi da slet ikke interesserede os for politik, fortæller Lisbeth Kirk, der føjer til, at hendes første tur til Bruxelles var arrangeret af netop Lars P. Gammelgaard som klassetur.

I dag er Lisbeth Kirk i Bruxelles cirka den halve del af sin arbejdstid.

Speciel praktiktid

Den unge Lisbeth Kirk uddannede sig til journalist på Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus med halvandet års praktik på Viborg Stifts Folkeblad i den måske mest besynderlige periode nogen sinde i dansk presse. For i 1981 strejkede både typografer og journalister i flere måneder. Praktikanterne på Viborg Stifts Folkeblad, foruden Lisbet Kirk et par stykker mere, måtte ikke strejke - men omvendt fik de jo ikke noget trykt.

- En meget underlig tid, husker Lisbeth Kirk om perioden og om, hvad der siden er blevet kaldt den sidste store arbejdskonfikt i Danmark. Facit blev jo i øvrigt, at typograferne tabte endegyldigt.

Efter endt uddannelse i 1983 ansattes Lisbeth Kirk på EU-modstandernes ugeavis Notat, der blev produceret i Drammelstrup ved Allingåbro.

Her citerer vi igen Jens-Peter Bonde:

- Hun blev hurtigt bladets korrespondent i Bruxelles og senere chefredaktør. Her omlagde hun avisen fra menings- og kampagneavis til en seriøs ugeavis, der blev bredt læst og respekteret.

Nu har Lisbeth Kirk haft sit virke ud fra Bruxelles de seneste 20 år. Det var også her, hun traf sin senere ægtefælle. De blev gift i 1986. Jens-Peter Bonde blev medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EF i 1979 og fra 1992 og fem år frem for Junibevægelsen.

Annonce

Tre sønner

Lisbeth Kirk og Jens-Peter Bonde er forældre til tre sønner. Ældst er Jeppe Kirk Bonde, 31 år og investeringsrådgiver i London. Martin Kirk Bonde, 29 år, er økonom i den gruppe, der udvikler Finansministeriets nye regnemodel, og Mathias Kirk Bonde, 21 år, studerer datalogi ved Københavns Universitet.

Privatbopælen er et hus på Skovbrynet i Bagsværd, hvor flaget på Dannebrogs 800-års fødselsdag hejses, lover ægtemanden. Og på tirsdag går turen igen til Bruxelles for Lisbeth Kirk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Annonce