Annonce
Alarm 112

Chok blandt fuglevenner: Mistanke om giftdrab efter fund af to døde rørhøge ved Horsens Fjord

To døende rørhøge, der lå ved siden af en opsprættet høne bundet fast til en stang, var det chokerende syn, der mødte ornitolog Jens Gregersen torsdag i sidste uge ved Horsens Fjord. Sagen efterforskes nu af politiet. Foto: Jens Gregersen
Sydøstjyllands Politi efterforsker i øjeblikket fundet af to døde rørhøge ved Horsens Fjord, der med stor sandsynlighed er blevet forgiftet. Det var ornitolog Jens Gregersen, der fandt de to døende fugle ved siden af en opsprættet høne bundet fast til en stang.

Horsens: Det var en særdeles grim oplevelse, da ornitolog Jens Gregersen fra Vorsø torsdag i sidste uge fandt to døende rørhøge ved Horsens Fjord.

Høgene lå ved siden af en opsprættet høne, der var bundet fast til en metalstang. Begge fugle var stadig i live, da han fandt dem.

- Der lå to fredede fugle oven i hinanden. De lå helt i trance og gispede, og ved siden af lå der lokkemad. Jeg kunne godt se, at der var noget galt og tog dem hurtigt op, men de døde, inden jeg nåede op til bilen med dem, fortæller Jens Gregersen, der ikke ønsker at oplyse nærmere om, hvor præcis han fandt fuglene.

Annonce

- Det må jeg ikke, siger han, der skyndte sig at anmelde fundet til politiet.


Fundet er meget parallelt med andre fund af forgiftede rovfugle. Finderen fandt dem tæt på lokkemad, der var bundet fast til en pæl. Og med de symptomer, de havde, er vi ikke i tvivl.

Knud Flensted, biolog, Dansk Ornitologisk Forening


Han er stadig rystet over oplevelsen.

- Jeg blev meget chokeret. Det var fandme en træls oplevelse. Det kan jeg godt sige dig. Det kunne lige så godt have været havørnene fra Vorsø, siger Jens Gregersen.

Hos Sydøstjyllands Politi bekræfter vicepolitiinspektør Stig Simonsen, at politiet har modtaget anmeldelsen og er i gang med nærmere undersøgelser.

Overvældende tegn på forgiftning

I en pressemeddelelse fra Dansk Ornitologisk Forening, DOF BirdLife, om sagen, fremgår det, at der er overvældende tegn på, at rørhøgene er blevet forgiftede.

Begge rørhøge er nu sendt til undersøgelse på Center For Diagnostik på DTU, hvor dødsårsagen skal klarlægges.

Blandt andet undersøges fuglene for spor af gift, men Knud Flensted, biolog i DOf BirdLife, er ikke i tvivl om, at fuglene blev forgiftede, siger han til Horsens Folkeblad.

- Fundet er meget parallelt med andre fund af forgiftede rovfugle. Finderen fandt dem tæt på lokkemad, der var bundet fast til en pæl. Og med de symptomer, de havde, er vi ikke i tvivl. Det er ikke normalt, at to rørhøge ligger med benene i vejret med den slags symptomer ved siden af lokkemad. Men det bliver rart at få det bekræftet, siger Knud Flensted.

Om motivet for at forgifte fuglene siger han:

- Det er jo nogle, der ikke bryder sig om rovdyr, enten rovfugle, ræve eller andet. Det er dyr, der kan spise lokkemad, man er ude efter.

Annonce

Ulovligt giftstof

I tidligere tilfælde af dokumenterede giftdrab på rovfugle er der fundet lignende opsprættede byttedyr, der indeholdt giftstoffet carbofuran.

Om carbofuran

 • I EU er det både forbudt at købe, sælge og opbevare giftstoffet carbofuran, der også går under navnet furadan.
 • Stoffet er et af de allermest giftige pesticider, der findes.
 • Ifølge Dansk Ornitologisk Forening, DOG BirdLife, lammer giften vejrtrækningen, og de fugle, der omkommer på grund af carbofuran, dør af iltmangel meget hurtigt efter at have indtaget giften.
 • Carbofuran kan virke i adskillige måneder efter at være blevet lagt i naturen.
 • Der skal kun ganske små mængder til for at dræbe.

- Det er et meget farligt giftstof, der blandt andet bruges til at slå dyr ihjel med. Det blev fundet i døde havørne på Tåsinge og i en stribe andre sager. Det er et stof, der i en lang årrække har været ulovlig både at bruge, besidde og handle med, siger Knud Flensted, der kalder fundet af de døde rørhøge for " en ualmindelig trist historie, der bliver ved med at komme igen og igen".

Ifølge Egon Østergaard, formand i DOF BirdLife er det vigtigt, at alle potentielle giftsager kommer frem i lyset og bliver efterforsket.

- Trods stor mediebevågenhed i efteråret viser denne sag, at der stadig er et stort behov for, at politikerne får øget indsatsen mod kriminaliteten mod vores natur. Vi kan kun håbe, at politiet denne gang kan lykkes med at finde og retsforfølge de skyldige, lyder det i pressemeddelelsen.

Annonce

Forslag om at skærpe straffen

DOF  har tidligere sammen med organisationerne i Vildtforvaltningen opfordret miljøministeren og justitsministeren til at styrke indsatsen mod faunakriminalitet.

Mange tilfælde af giftdrab blandt rovfugle

I perioden 2010-2020 har der i den danske natur været en lang række tilfælde, hvor carbofuran er påvist og har krævet dødsfald blandt fredede rovfugle.

Disse eksempler er fra en liste på i alt 33 giftsager, blandt andet nævnes fundet af en død havørn på en mark ved Juelsminde i januar 2018. To måneder senere blev det fastslået, at ørnen var død af carbofuran.

 • Sommeren 2012 krævede to carbofuran-døde havørne ved Tranekær på Langeland.
 • En rød glente døde af giften ved Køge i oktober 2012.
 • Måneden efter blev nok en rød glente fundet død, det skete ved Frijsenborg Gods i Østjylland.
 • I 2015 døde en hel tårnfalkefamilie på Lolland af carbofuran.
 • I august 2015 blev en havørn hun fundet død ved Marslev på Fyn. Obduceret og påvist død af carbofuran.
 • Rød glente fundet død i Tollestrup Mose ved Vrå i Nordjylland i maj 2016. Død af carbofuran.
 • September 2017. Jægere advares mod at spise nedlagte ænder fra et stort område i Store Vildmose i Vendsyssel, fordi der er fundet udlagte fisk, som er smurt ind i carbofuran. Ænderne kan have fået giften i sig.
 • November 2019: en duehøg og en musvåge findes døde i Gallehus Skov ved Tønder. Begge er døde af carbofuran.
 • I maj 2020 findes en rød glente død på Tåsinge ved Svendborg. Obduktionen afslører, at den er død af carbofuran.

I marts stillede SF et beslutningsforslag i Folketinget om at bringe strafferammen for faunakriminalitet på niveau med vores nabolande.

Forslaget er i udvalgsbehandling og forventes afsluttet 19. maj i år.

Rørhøgen er totalt fredet i Danmark. Der er omkring 650 ynglende par herhjemme ifølge DOF.

Mandag i Radio4 Morgen fortæller Egon Østergaard, formand for Dansk Ornitologisk Forening, at han er glad for fokusset på faunakriminalitet, men ikke mener SF's forslag giver gode nok muligheder for at stoppe giftdrabene. Hør hvorfor her. 

I et senere indslag medvirkede Rasmus Nordqvist, Naturordfører for SF og medlem af Miljø- og Fødevareudvalget, der sammen med resten af partiet står bag det nye beslutningsforsag, der vil give seks års fængelsstraf for faunakriminalitet. Lyt med her. 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Randers

Skolens legeplads fyldt med glasskår: Skoleleder appellerer til forældre om at tage en snak med de unge

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Randers FC For abonnenter

Thomasbergs ønsker til transfermarkedet: - Det er naturligt, at vi kigger på emner til den del af banen

Annonce