Annonce
Randers

Christa og Asta hentede guld hjem til Randers

Christa Marie Riis i samtale med en skuespiller, der agerer ældre borger med brug for hjælp under mesterskaberne i Næstved. Indsendt foto
Både hos sosu-assistenterne og kosmetikerne var der randrusianske vindere, da der i den forløbne weekend blev afholdt DM i Skills i Næstved.
Annonce

Næstved: Udover bopæl i Randers har Christa Marie Riis og Asta Frederikke Strange Andersen det tilfælles, at de begge er nybagte danmarksmestre. Begge kunne de nemlig rejse hjem fra Næstved, som i weekenden var vært for DM i Skills 2019, som vindere indenfor deres fag.

Christa, som er sosu-assistentelev på Randers Social- og Sundhedsskole, vandt sammen med sin makker Cecilie Volquartz Gejl fra Herning Social- og Sundhedsskole, mens Asta er kosmetikerelev på Techcollege i Aalborg.

- Det har været en kæmpe oplevelse at være med til DM. Jeg vil aldrig glemme de sidste tre dage, som på én gang har været som en drøm og samtidig meget virkelige, fordi opgaverne har været så troværdige, siger en glad Christa Riis på 21, der gennem uddannelsen til social- og sundhedsassistent allerede har en del praksiserfaring fra flere praktikforløb.

Når Christa Riis deltog sammen med en makker fra Herning, skyldes det, at hun startede sin uddannelse i Herning, men undervejs er flyttet til Randers og dermed også overflyttet til skolen i Randers.

Da Christa Riis og Cecilie Volquartz Gejl i efteråret kvalificerede sig til DM ved det østjyske regionsmesterskab, repræsenterede de begge Herning Social- og Sundhedsskole, men takket være Christas flytning, kan Randers nu glæde sig over at have fået en danmarksmester.

En glad og helt nybagt danmarksmester i kosmetik, Asta Frederikke Strange Andersen fra Randers. Indsendt foto
Annonce

Realistiske cases

Velfærdssamfundet har udviklet sig markant, siden de første sosu-medarbejdere blev uddannet. Regionshospitalerne udskriver patienterne hurtigere end førhen, og overdrager dermed sosu-assistenterne et større ansvar i forhold til opfølgning, efterbehandling og rehabilitering. Samtidig påvirkes samfundet af vores demografi, der byder på stadig flere ældre borgere, som har brug for hjælp til at mestre deres eget liv.

De fem cases til DM i sosu skulle derfor afspejle fagets kompleksitet med udfordringer fra både hjemmeplejen, psykiatrien og det somatiske område. Over i alt tre dage bød professionelle skuespillere på karakterer som demente borgere, indlagte patienter med akutte sygdomme, psykiatriske patienter og pårørende. SOSU-assistenteleverne skulle under opgaverne bevare overblikket og sikre den rette pleje og omsorg for at hjælpe hver enkelt borger til at mestre deres eget liv bedst muligt.

Annonce

Manicure og Oscar-makeup

19-årige Asta Frederikke Strange Andersen bor i Randers, men repræsenterer som nævnt Techcollege i Aalborg, hvor hun begyndte sin uddannelse i august sidste år. På blot otte måneder har hun med andre ord formået at placere sig blandt landets bedste inden for sit fag. Uddannelsen tager i alt to et halvt år.

Det var ikke overraskende en glad og stolt Asta Frederikke, vi havde i telefonen mandag morgen ovenpå den begivenhedsrige weekend.

- Jeg synes konkurrencen var hård, så jeg er meget, meget glad for sejren, siger hun.

Opgaverne lød på "manicure med lak og håndmassage" samt makeup-lægning under temaet "Oscar-fest".

Når hun er færdig med uddannelsen, drømmer Asta Frederikke Strange Andersen om at rejse ud i verden for at lade sig inspirere af, hvordan man arbejder i eksempelvis Asien.

- Og så vil jeg gerne udvikle mine egne produkter og metoder, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Randers FC For abonnenter

Karakterer efter fuseren mod AGF: En fornem styrmand var ikke nok

Annonce