Annonce
Østjylland

Cittaslow: Højhus vil true turismen

Cittaslow Mariager frygter, at et betonhøjhus, som vil kunne ses fra både havn og by vil skræmme turisterne væk. Illustration: By & Land Mariagerfjord

Foreningen henviser til en undersøgelse, der viser, at det er et historisk bymiljø, der tiltrækker turister - ikke et højhus af beton.

Torsdag i næste uge beslutter byrødderne i Mariagerfjord Kommune én gang for alle, om de vil give en bygherre tilladelse til at opføre et otteetagers højhus i lys og mørk beton i Maren Finds Dalen.

Det er en beslutning, som Cittaslow i Mariager afventer med spænding i håbet om, at politikerne konkluderer, at et eventuelt højhus skal opføres i gule sten og mørkt træ, og at placeringen og bygningens bredde skal overholde bestemmelserne fra lokalplanen således, at bygningen ikke bliver mere synlig fra havnen og byen, end det hele tiden har været planen.

Cittaslow-foreningen frygter nemlig, at et synligt betonhøjhus i hjertet af Mariager kan få store konsekvenser for turismen.

»Realdania har netop offentliggjort en rapport, der viser værdien af at have gamle bygninger i et byområde som Mariager. Rapporten viser, at turister besøger disse byer, netop fordi der er et historisk bymiljø. På den konto har Mariager op mod 200.000 turistbesøg om året, og undersøgelser viser, at en turist bruger mellem 200 og 400 kroner. Vi taler altså om mere end 40 millioner kroner, der i høj grad genereres fra vores bymiljø,« fastslår foreningens formand, Mette Bay Velling, og fortsætter:

»Mariagerfjord Kommunes store turistmagneter er Øster Hurup og Mariager. I turiststrategien indgår blandt andet, at vi skal forsøge at få flere af turisterne i Øster Hurup til også at besøger kommunens øvrige byer - og så kan det jo ikke nytte, at man bygger et betonhøjhus midt i det gamle Mariager centrum, som netop tiltrækker turisterne. For hvilke turister gider besøge os for at se et betonhøjhus?«

Derudover har hun svært ved at forstå argumenterne for at bygge i beton:

»I indstillingen hedder det, at den lyse beton vil passe til områdets støttemure af beton, mens den mørke beton vil passe til det mørke træværk, som lokalplanen tillader. Men de grå støttemure er slet ikke med i den oprindelige plan, og at det mørke beton skulle passe til det mørke træ i de eksisterende huse kræver temmelig meget fantasi. Og hvor er matchet med de gule mursten, der først og fremmest præger dalen?« spørger Mette Bay Velling og tilføjer:

»Vi har en fornemmelse af, at det er hensynet til bygherren, der er udslagsgivende for materialedispensationen. Vedkommende har oplyst, at et murstensbyggeri ikke vil kunne opnå samme arkitektoniske kvalitet uden at blive dyrere, hvilket kan betyde, at projektet må opgives. Måske skulle man spørge et andet og lidt mere kreativt byggefirma.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Genlæs livebloggen: Randers taber 2-0 til AGF i Aarhus

Randers FC For abonnenter

Kontraktudløb til sommer: Status på fremtiden for mål-maskinen Marvin Egho

Annonce