Annonce
Mariagerfjord

Coaching slår lægens løftede pegefinger: Jørn Bo har skiftet sofaen ud med cyklen

Jørn Bo Madsen har byttet en usund livsstil ud med en sund og aktiv hverdag, hvor sofaen er kvittet til fordel for cyklen. Pressefoto
Hjælp til personlig motivation og sunde vaner er opskriften på et bedre liv for svært overvægtige.

MARIAGERFJORD: Mariagerfjord Kommune har gjort sig gode erfaringer med personlig coaching, hvor man har succes med at støtte og inspirere svært overvægtige mennesker til at slå ind på en sund og aktiv livsstil.

Smid 50 kilo. Den kontante besked havde Jørn Bo Madsen fået i mange år af sin praktiserende læge. Selvom Jørn skam godt var klar over, at den var rivende gal med sundheden, var det helt uoverskueligt at gøre noget ved de mange overflødige kilo, som satte hans helbred og livskvalitet under pres.

Farvel til smerter og stress

Det var først i april 2019, da den usunde livsstil for alvor indhentede Jørn, at han fik taget skeen i den anden hånd. Han kom nemlig med i Mariagerfjord Kommunes sundhedstilbud 'Rundt Om Livet'. Det betød, at han snart kunne vinke farvel til en hverdag præget af svær stress, forhøjet blodtryk, dunkende hovedpine og smerter i ryg og knæ.

- Efter første træning havde jeg pokkers ondt i ryg og knæ. Jeg havde garanteret kastet håndklædet i ringen, hvis ikke fysioterapeuten havde overtalt mig til at fortsætte. Støtte og motivation er helt afgørende. Så det blev startskuddet til min tro på, at jeg kunne smide de mange kilo, siger Jørn Bo Madsen.

'Rundt om Livet' er et sundhedstilbud, der bygger på en helhedsorienteret tilgang til at hjælpe mennesker, der døjer med svær overvægt og en usund livsstil. Her får de tilbud om individuel rådgivning hos en klinisk diætist, træning med en fysioterapeut og gruppeforløb med andre mennesker, der er i samme båd.

- Vi hjælper mennesker som Jørn med at finde netop sin personlige motivation til at få et sundere liv, og så støtter vi dem på deres rejse mod en bedre tilværelse. Vi flytter simpelthen fokus fra, hvad de spiser, og hvordan de lever, til hvorfor de spiser, hvorfor de motionerer, og hvorfor de ønsker at tabe sig, forklarer Anne Meilandt Hørlyck, der er tilknyttet 'Rundt Om Livet' som klinisk diætist.


Jeg har langt færre smerter end tidligere, og jeg sover bedre. Det betyder, at mit humør er blevet meget bedre, og jeg har langt mere overskud i hverdagen.

Jørn Bo Madsen


Den nye tilgang til problemet gav pote for Jørn Bo Madsen.

- Jeg har mødt seks forskellige fagfolk undervejs i forløbet, som har hjulpet mig på forskellig vis. Deres støtte, motivation og vejledning har været guld værd for mig, siger Jørn Bo Madsen.

Jørn er nået ned på et BMI på 28, som er ganske fornuftigt for en mand i hans alder. Ifølge Jørn er det imidlertid slet ikke vægttabet, der har været den største gevinst.

- Min livskvalitet har simpelthen fået et kæmpe løft. Mit stressniveau og mit blodtryk, som var alt for højt, er reduceret markant, og jeg har langt færre smerter end tidligere, og jeg sover bedre. Det betyder, at mit humør er blevet meget bedre, og jeg har langt mere overskud i hverdagen, siger Jørn Bo Madsen.

Annonce

Yoga var en øjenåbner

Yoga er et af de tilbud i 'Rundt Om Livet', som virkelig har overrasket Jørn positivt.

- Er det ikke en kampsport for ældre kvinder? Men der tog jeg fejl. Jeg har lært at bevare et roligt åndedræt, som hjælper kroppen i stressede situationer. Jeg har lært at tænke positivt, og så har vores træning og ture i skoven bare været super godt, siger Jørn Bo Madsen.

Annonce

Cykling er favoritten

Motion er en vigtig del af tilbuddet, og Jørn Bo Madsen har prøvet kræfter med svømning, vandring, badminton og cykling. Især turene på jernhesten er blevet en favoritdisciplin. Faktisk er det siden juni 2019 blevet til mere end 11.200 kilometer i sadlen, hvilket jo svarer til godt og vel fire Tour De France-distancer.

Annonce

Nyt mod på arbejdslivet

Den nye sunde livsstil har ikke mindst givet Jørn et nyt syn på fremtiden.

- Min krop var træt og slidt, og jeg har ofte spekuleret på, hvordan jeg skulle få råd til at gå tidligere på pension. Med min nuværende form har jeg ingen planer om at gå på pension, før jeg rammer folkepensionsalderen, slutter Jørn Bo Madsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Annonce