Annonce
Fodbold

Collegechef om eliteprojekt for fodboldpiger: Randers har potentialet

Morgentræning på Randers ElitesportsCollege. Fra 7. klasse er det fra venstre Malou Mølvadgaard, Mie Lerche, Anne Rask og Viola Paustian. Henrik Brandt (tv.) stod for træningen, hvor collegeleder Christian Møller kiggede forbi. Foto: Jan Frederiksen
Christian Møller, der er udviklingschef på Randers Realskole og dermed leder af Randers ElitesportsCollege, føler sig overbevist om, at der er potentiale til en eliteoverbygning for byens fodboldpiger. Han mener, at de tidligere forsøg på samarbejder er strandet i for korte perspektiver og for snævre klubinteresser.

Randers: Hos Randers ElitesportsCollege tilbyder de skolegang i tæt samarbejde med byens eliteklubber Randers FC, Randers HK og Randers HH.

Et tilbud til idrætstalenter om at udvikle sig både fagligt og sportsligt i et elitemiljø, men et sådant miljø er der bare ikke for fodboldpiger i Randers.

- Mange af vores dygtigste pigefodboldspillere spiller ikke her i byen. Når man kommer på udvalgte DBU-hold, skal man spille på et vist niveau, og det byder Randers ikke på. Der er ikke noget at se op til her i byen på seniorniveau, fortæller Christian Møller.

Collegelederen er ikke i tvivl om, at Randers rummer potentialet af kvindelige fodboldspillere og understreger, at de fra skolens side er meget interesseret i, at et pigeprojekt ser dagens lys.

- Fodboldpiger er ikke bygget anderledes end håndboldpiger i forhold til det her, hvor Randers HK har succes med deres ungdomsafdeling. Byen har både gode faciliteter og dygtige fodboldspillere, siger Christian Møller.

Annonce

For snævre klubinteresser

Gennem de seneste ti år har Christian Møller selv siddet med ved bordet i to forsøg på at skabe et fælles projekt for pigefodbolden i Randers, og han understreger, at skolen gerne lægger lokaler til en ny snak.

- Der mangler et eliteidrætsmiljø for pigefodboldspillere, og det vil vi hellere end gerne være med til at opbygge, fortæller Christian Møller, der har sit bud på, hvorfor det aldrig er lykkedes at skabe et samlet projekt i Randers.

- Der har ikke været en strategi med et langt perspektiv. Der har været lidt det ene sted og lidt det andet sted, men klubinteresserne har været alt for snævre. Samarbejdsvilligheden har ikke været stor nok, og derfor har det ikke været muligt at skabe et fundament, lyder analysen.

Christian Møller husker, at der fra nogle klubbers side også blev udtrykt bekymring for, at et eliteprojekt ville gå ud over bredden i klubberne. Han anerkender moderklubbernes bekymring for at miste deres hold, hvis der bliver samlet spillere i elitemiljøer, men mener, at risikoen skal tænkes ind i projektet.

- Det er eksempelvis muligt at have 40 eller 50 spiller i en årgang, hvor man tilgodeser 15 spillere, som har talentet og viljen, med et ekstra træningspas, uden at det går ud over det samlede fællesskab.

- Breddedelen skal på ingen måde forsvinde, for man skal huske, at det er grundlaget for eliten, men jeg føler mig overbevist om, at der er plads til begge dele. Men det kræver, at de forskellige klubber også æder nogle kameler i forhold til trøjefarve, hjemmebane med mere, fortæller Christian Møller.

Umuligt uden klubberne

Ifølge collegelederen er det væsentligt, at man ikke retter eliteprojektet mod for unge pigespillere, fordi det vil sikre, at pigerne er længst muligt i breddeklubberne.

- Som U10 og U12 skal man have gode miljøer i klubberne, og så ved jeg godt, at det kan være svært at aflevere, når pigerne bliver U14-spillere, men det er trods alt bedre at aflevere til Randers end til Aarhus, Aalborg eller Viborg, siger Christian Møller.

Men kan det så ikke være jer, som griber taktstokken og får sat en elitesatsning i system og eksekveret?

- Nej, fordi vi kan ikke uden klubberne. Vi vil rigtig gerne være part, men det er ikke vores opgave at lave eliteoverbygninger. Vi vil hellere end gerne bidrage til miljøet, som vi har opbygget igennem mange år, men uden klubberne og deres medlemmer kan vi ikke komme nogen vegne, siger Christian Møller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Randers HK-spillere ender med en pause på mere end fire måneder: Klubben er trukket i arbejdstøjet

Annonce