x
Annonce
Rejser

Copenhill - mit første skiløb med dansk udsigt

Copenhill åbnede i efteråret 2019 efter flere forsinkelser, men endelig er den her: Danmarks første kunstige skibakke med udsigt ud over Københavns tage, Benzinøen og Øresund. Hvis man ikke er til ski, kan man gratis besøge udsigtspunktet på toppen af det nye forbrændingsanlæg på Amager. Dronefoto: Max Mestour
4. oktober 2019 åbnede Copenhill - Københavns nye, kunstige skibakke på taget af forbrændingsanlægget Amager Ressource Center. En grå og mild vinterdag uden skyggen af et snefnug tager vi turen til hovedstaden for at prøve skiløb ned ad Amager Bakke - en både surrealistisk, flot og fin oplevelse i 85 meters højde, der lige akkurat formår at tage toppen af savnet efter den rigtige skiferie i de snedækkede alper.

Lyden af tallerkenliftens monotone rytme sender mig fluks ned ad Østrigs bjergskråninger mellem de snedækkede grantræer, der rammer stilheden ind.

Hvis jeg lukker øjnene. Det gør jeg nu ikke, for det ville være synd.

Heroppe på taget af forbrændingsanlægget Amager Ressource Center er udsigten formidabel. Til den ene side dominerer industrien med Benzinøen og flere forbrændingsanlæg, inden Sverige kan skimtes på den anden side af Øresund. Til den anden side ses København fra en helt ny vinkel. Ovenfra og fra siden. Man kan sagtens vælge blot at tage trappen eller elevatoren herop i 85 meters højde for at gå på opdagelse i udsigten over tagene fra udsigtspunktet eller tagrestauranten. Men man kan også - som jeg - vælge at stavre hen til den begyndervenlige tæppelift med sine ski og få fuldt udbytte af oplevelsen på Danmarks nye og første, kunstige skibakke Copenhill.

Jeg var på min første skiferie i 1995, 11 år gammel. Siden har jeg været på skiferie hvert år med ganske få undtagelser, indtil jeg selv fik børn. Det er nu syv år siden, jeg sidst har været af sted på skiferie, og det er derfor syv års savn og længsel efter skiløb, der nu har ført mig til arkitekt Bjarke Ingels spektakulære idé på toppen af et forbrændingsanlæg for småt brandbart. Vi tæller selvfølgelig ned til den første skiferie med børnene, men indtil da kunne en kunstig skibakke måske tage toppen af savnet - og måske minde mig om, hvorfor jeg altid har syntes, at skiferien var årets ubetinget bedste ferie.

Annonce

Copenhill

Hovedstadens nye rekreative område med helårs-skibakke og Nordeuropas højeste klatrevæg.

Danmark største kunstige skibakke er placeret oven på det nye forbrændingsanlæg Amager Ressource Center fra 2017 på Amager Bakke på Refshaleøen i København.

Skibakken er omkring 400 meter med en faldhøjde på 75 meter og består af fire pister i forskellige sværhedsgrader: To grønne (12-15 procents hældning), en grøn/blå (15-23 procents hældning) og en sort/rød (23-45 procents hældning).

Der er tre tæppelifte ("magic carpets"), en tallerkenlift, som transporterer skiløbere til toppen, café, bar og tagterasse samt en vandresti til dem, der ikke vil stå på ski.

Det anbefales at booke enten en, to eller tre timers skiløb hjemmefra.

En times skiløb koster 150 kroner for voksne, 110 kroner for børn under 10 år.

Det er desuden muligt at leje skiudstyr og komme på skiskole.

Parkering er gratis.

Læs mere på: www.copenhill.dk.

Bambi

Underlaget her på Amager Bakke er for det første grønt og ikke hvidt. Materialet kommer fra det italienske Neverplast og består af grønne plasticbørster, som ikke kræver vanding, men i stedet er smurt med et tyndt lag silikone. Fonden Amager Bakke har arbejdet sammen med nogle af de mest habile skiløbere i landet for at finde ud af, hvad der skulle prioriteres højest, da underlaget skulle vælges. Parametrene, der blev vægtet højest, blev lav friktion, godt kantgreb og muligheden for at bruge underlaget til teknisk træning.

Direktør for Copenhill Christian Ingels har, inden jeg selv får ski på, fortalt, at de grønne plasticbørster er dem, der fartmæssigt minder mest om følelsen af at stå på ski i sne.

- Man vænner sig hurtigt til det, og efter et par gange eller tre finder man hurtigt ud af, at man skal have vægten på kanterne af skiene for at bremse.

Han får ret. For enden af hver lift på bakken er der desuden en lille, sort silikonepude, som man bliver anbefalet at føre sine ski henover. Sammen med skibakkens tynde lag silikone vil skiene kunne glide bedre. Jeg minder nok mest om Bambi på glatis i første forsøg på at komme ned ad bakken. Det er absolut ikke skiløb i sne. Underlaget minder mig til en start mere om is, for skiene glider, og det er med syv års skipause lige et spørgsmål om at genfinde fornemmelsen og balancen. Jeg priser mig lykkelig for, at jeg næsten har bakken og den nederste grønne hældning for mig selv denne grå, men milde mandag.

Anden tur ned går det bedre. Efter tredje tur har jeg genfundet kontrollen - og glæden ved at være på ski igen.

Christian Ingels understreger, at Copenhill ikke kan erstatte skiløbet i Østrig, Frankrig eller Norge. Og det skal det heller ikke, tilføjer han.

- Men det er en game changer, at man nu har mulighed for at løbe på ski hele året rundt - også i godt forårs- og sommervejr. Det er meget behageligt, og noget, jeg tror, flere vil opdage til den tid, siger han.

Copenhill åbnede 4. oktober 2019 og har derfor endnu ikke oplevet en forårs- eller sommersæson. Men måske får han ret igen. I hvert fald er jeg ikke i tvivl om, at hvis jeg var nabo til forbrændingsanlægget på Amager, ville jeg bruge pænt mange weekender på skibakken med mine børn. For at give dem den første fornemmelse og glæde for skiløbet, inden det blev tid til den rigtige skiferie. Kombineret med et familiebesøg og en anden seværdighed i hovedstaden forestiller jeg mig, at det nok alligevel skal få familien fra Fyn og Jylland op på toppen af forbrændingsanlægget på Amager igen. For at tage toppen af savnet endnu en gang, for at pudse teknikken af og for at se København fra en helt ny vinkel.

Syv år. Så længe er det siden, jeg sidst har haft ski under fødderne. I år skal jeg desværre heller ikke på skiferie. Børnene er stadig for små, synes vi. Men ikke desto mindre har jeg i år haft ski på fødderne - og endda også stået på ski. Muligheden er kommet sammen med Amager Ressource Center, for efter arkitekt Bjarne Ingels tegninger ligger der nu en skibakke på taget af forbrændingsanlægget. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Underlaget kommer fra det italienske Neverplast og består af grønne plasticbørster, som ikke kræver vanding, men i stedet er smurt med et tyndt lag silikone. For enden af hver lift på bakken er der desuden en lille, sort silikonepude, som man bliver anbefalet at føre sine ski hen over. Sammen med skibakkens tynde lag silikone kan skiene glide bedre. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Første tur ned ad den kunstige skibakke var spændende. Plasticunderlaget med et tyndt lag silikone på minder fartmæssigt meget om at stå på ski i sne. Men følelsen af underlaget minder i første omgang mere om is, i hvert fald lige indtil man har vænnet sig til det. Det tog mig tre ture ned ad den nederste, milde hældning, der er i sværhedsgrad får en grøn farve. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Forældre vil lade børn blive hjemme efter påske

Randers

Lokal politisk bekymring for genåbning af institutioner og skoler: Det vil kræve ekstra ressourcer

Annonce