Annonce
Randers

Corona-kamp helt til kanten for hospitalsansatte: - Vi har været nede på, at der kun var værnemidler til få timer

Hospitalsdirektør Jonas Dahl har under coronakrisen været meget bekymret for, om der var værnemidler nok til at beskytte medarbejderne på hospitalet. Foto: Annelene Petersen.
Hospitalsdirektør Jonas Dahls største bekymring under corona-krisen har været, om der var værnemidler nok til personalet på Regionshospitalet i Randers. - Det har været lige til kanten, men ikke over kanten, fortæller han.
Annonce

Randers: De seneste mange uger har været en endeløs strøm af arbejdstimer for hospitalsdirektør Jonas Dahl. Han har arbejdet alle ugens dage, og børnene på seks og ti år har måttet acceptere, at han gik i kælderen og arbejdede alle lørdage og søndage. Hans største bekymring har ubetinget været, om hospitalet havde værnemidler nok til personalet. Private indkøb blev klaret over en app på mobiltelefonen, og det er til gengæld blevet en vane, han tror, han vil holde fast i.

1. Har du eller nogle af dine nærmeste været smittet?

Nej, ikke hvad jeg ved af.

2. Hvordan har dit arbejdsliv og familieliv fungeret undervejs?

Jeg er vant til at have en rimelig lang arbejdsdag, men mine arbejdstimer har fået et pænt hak opad. Det har været alle dage, også i weekender, og det har været en stor arbejdsbyrde. Mine børn har været nødt til at acceptere, at jeg er gået i kælderen og har arbejdet lørdag og søndag. Men heldigvis har vi benyttet os af videomøder, og det har gjort nogen ting nemmere.

3. Hvad har været hårdest under krisen?

Det har været bekymringen for at løbe tør for værnemidler, den usikkerhed, der har været. Det har været hårdt. Vi er dybt afhængige af vores medarbejdere, og opgaven som ledelse har været at beskytte dem bedst muligt, det har fyldt utroligt meget. Vi har været nede på, at der kun var værnemidler til få timer tilbage, så det har været lige til kanten, men ikke over kanten.

4. Hvad har du savnet mest?

Jeg har savnet at se mine forældre, familier og venner. De seneste måneder har vi ikke set andre end os selv og vores respektive arbejdspladser, og alle sociale kontakter har været ikke eksisterende. Jeg er et meget socialt menneske, så det har været et savn.

5. Har der været positive oplevelser undervejs?

Sundhedsvæsnet har været fantastisk til at omstille sig, folk har stillet op, når der var brug for det, og jeg er imponeret over de mange kompetente mennesker, jeg har arbejdet sammen med.

6. Har du lært nogle ting af coronakrisen?

Jeg har lært, at den tillid og de relationer, der er opbygget inden krisen, gør at alle strækker sig en ekstra mil, når det bliver svært. Der er ingen tvivl om, at vi har også trukket på den tillid, trukket på de relationer, og når vi nu er på den anden side, skal vi huske på, at der er noget der skal genopbygges. Det er vigtigt at have tillid til hinanden på tværs af faggrupper, på tværs af ledelseslag og på tværs af ledelse og tillidsrepræsentanter. Det er en forudsætning for at lykkes, når det bliver rigtig svært, og det har været rigtig svært.

7. Har du fået nye vaner?

Ja, jeg har ikke været ude og handle, jeg har brug Bilka-to-go en gang om ugen. Vi har handlet ind på app’en og så hentet det ude i Paderup. Det er en ny vane, som jeg også tror, jeg kommer til at holde delvis fast i. Mit forbrug af håndsprit har også været stort, og jeg tror, mine børn også kommer til at få en bedre håndhygiejne fremover, det har fyldt meget hos os. Og hvis det bliver generelt i samfundet, vil der være sygdomme, vi bliver bedre til at bekæmpe.

8. Hvordan synes du, politikerne har håndteret krisen?

Der er behov for en grundig evaluering. Det har været en udfordring hele tiden at skulle justere ind efter nye meldinger med ekstremt kort varsel. Vi har ikke haft tid til at forberede os på nye retningslinjer eller nye politiske udmeldinger, blandt andet omkring test. Det har ikke gjort det nemt at agere ledelse i sundhedsvæsenet.

9. Hvad har du af planer for din sommerferie i år?

Vi skal et par uger i sommerhus i det nordjyske. Det bliver indenlands. Vi skulle have været til Spanien. Det er min gamle læsegruppe fra universitet, som efterhånden er blevet til 21 mennesker med ægtefæller og børn, som plejer at holde ferie sammen hvert andet år, men det må så blive næste år.

10. Hvad glæder du dig mest til, nu hvor verden åbner sig igen?

Socialt samvær med de venner og den familie, jeg ikke har set meget til de seneste måneder, det ser jeg mest frem til, at vi igen kan gøre uden at bekymre os at smitte hinanden.

Blå bog

Jonas Dahl, født i Randers, 42 år.

Siden august 2016 direktør for Regionshospitalet i Randers.

Han er gift, har to børn på seks og ti år, og familien bor i Aarhus.

Han har været medlem af Folketinget for SF.

Skatteminister i få uger i regeringen Helle Thorning-Schmidt.

Vi har alle været en del af corona-krisen. Nu, hvor det går den rigtige vej, har avisen stillet 10 spørgsmål til en række lokale ansigter om deres oplevelse af krisen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Ordentlighed betaler sig, mener ejer af Marcus Gruppen: Annullerede ordrer for 10 millioner kroner i starten af coronakrisen

Annonce