Annonce
Østjylland

Corona-krisen presser dyreparker i knæ: - Jeg føler mig magtesløs og frustreret

Direktør Frank Vigh-Larsen fra Skandinavisk Dyrepark på Djursland er alvorligt bekymret for corona-krisens konsekvenser. Dyreparken har hele året udgifter til personale og dyr, men indtægterne til driften skal hentes hjem i de kommende måneder. Foto: Annelene Petersen
Dyreparker på Djursland har hårdt brug for entreindtægter for at holde økonomien ovenvande. Men sæsonåbningerne er udskudt, og corona-restriktioner truer med at få vidtrækkende konsekvenser. For dyreparkerne handler det grundlæggende om, at der skal være penge til foder og pasning af dyrene.

ØSTJYLLAND: Skærtorsdag var udset til den helt store festdag i Skandinavisk Dyrepark på Djursland.

Her skulle isbjørne, brunbjørne, ulve og alle de andre beboere i dyreparken sige goddag til de sæsonens første gæster, men på grund corona-epidemien er den længe ventede åbningsdag aflyst og udsat på ubestemt tid.

Indehaver Frank Vigh-Larsen er dybt bekymret over udsættelsen af sæsonåbningen.

- En dyrepark har 365 dage om året udgifter til personale, foder, faciliteter til dyrene og meget andet. Til gengæld skal pengene til hele årets samlede drift hentes hjem i løbet af ganske få sommermåneder, og lige nu er der en stor usikkerhed om vores muligheder for at holde åbent i netop den periode. Det her er meget alvorligt. Jeg føler mig magtesløs og frustreret, understreger Frank Vigh-Larsen fra dyreparken nær Nødager.

Annonce

Det kan simpelthen ende helt forfærdeligt, hvis branchens økonomi får lov til at smuldre i løbet af sommeren. Mange af os vil hellere arbejde gratis end at aflive dyr. Men som direktør står jeg i en umulig situation, hvis der ikke er penge til at aflønne dyrepassere og andre i Ree Park.

Jesper Stagegaard, Ree Park Safari

Umulig situation

Danmarks 15 største dyreparker, zoologiske haver og akvarier er samlet i brancheorganisationen DAZA.

Tirsdag var der møde i organisationen. Her endevendte medlemmerne regeringens forbud mod store forsamlinger, der kommer til at strække sig til udgangen af august.

Forbuddet blev mandag aften annonceret af statsministeren.

På mødet deltog direktør Jesper Stagegaard fra Ree Park Safari ved Gravlev på Djursland.

- Nu og her aner vi ikke, om dyreparker, zoologiske haver og lignende er omfattet af det nye forbud. Det er vi i gang med at søge svar på. Men det kan simpelthen ende helt forfærdeligt, hvis branchens økonomi får lov til at smuldre i løbet af sommeren. Mange af os vil hellere arbejde gratis end at aflive dyr. Men som direktør står jeg i en umulig situation, hvis der ikke er penge til at aflønne dyrepassere og andre i Ree Park, understreger Jesper Stagegaard.

Historisk krise

Den mindste blandt de tre dyreparker på Djursland er Munkholm Zoo.

I 26 år har dyreparken ved Balle på Syddjursland været ejet og drevet af Annelise og Benny Johansen, og i øjeblikket kæmper parret med næb og klør for at holde økonomien ovenvande.

I det kvarte århundrede som ejer af en dyrepark har Benny Johansen aldrig oplevet en værre situation.

- Indtægterne fra sommerens gæster er ganske enkelt afgørende for parkens overlevelse, og jeg går allerede med tanker om at lukke ned eller lave en aftale med banken for at begrænse tabet. Men håbet er, at myndighederne senest i begyndelsen af maj giver os mulighed for under en eller anden form at åbne for gæster. For at være meget ærlig: Det går helt galt, hvis vi skal vente til august, forklarer Benny Johansen.

Ree Park Safari er en af de store turistmagneter på Djursland. Men lige nu gør corona-restriktioner, at der kan vente en sommer uden besøgende. Foto: Kim Haugaard

Vingeskudt hjælpepakke

Landets zoologiske haver, dyreparker og lignende er omfattet af en hjælpepakke fra Folketinget.

Men Ree Park Safari, Skandinavisk Dyrepark og Munkholm Zoo fortæller samstemmende, at pakken slet ikke tager højde for en sommer uden entreindtægter. Eksempelvis har Skandinavisk Dyrepark beregnet, at den på trods af hjælpepakkens tilskud allerede nu står med et tab på over en million kroner på grund af corona-krisen.

De tre dyreparker på Djursland vil gerne bidrage til at bekæmpe coronasmitte. Det kan eksempelvis ske ved at skille gæster i mindre grupper, sørge for afstande mellem besøgende i spiserum og lave så mange aktiviteter som mulig under åben himmel.

- Alle i branchen er klar til at løfte et samfundsansvar. Men vi står samtidig med et ansvar i forhold til personalet og ikke mindst de dyr, som er helt uden skyld i situationen. Det ansvar skal vi også løfte. Derfor håber jeg inderligt, at der i begyndelsen af maj kommer retningslinjer, som giver os mulighed for at åbne og få de nødvendige indtægter, forklarer Jesper Stagegaard.

Benny Johansen har i 26 år drevet Munkholm Zoo sammen med hustruen, Annelise. Ejerne har aldrig oplevet en situation for dyreparken, der er værre end den aktuelle corona-krise. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Danmark

Erling kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce