Annonce
Østjylland

Corona sætter skub i digitale eksamener: Dansk techfirma har fået hul på det europæiske marked

Rasmus Blok (th) og Steffen Skovfoged (tv) ses her ved en Wise-con brugerkonference i Lego House i Billund sidste efterår. Pressefoto: Jacob Lerche/Uniwise
Selvom flere danske universiteter for længst har ladet computere erstatte pen og papir under afvikling af årets eksamener, er sagen en anden i store dele af Europa. Men nu har corona sat skub i en digitalisering, som blandt andre det aarhusianske techfirma Uniwise nyder godt af.

Aarhus: Tre uger. Så lang tid tog det den aarhusianske virksomhed Uniwise at få en privat fransk handelshøjskole med 15.000 studerende i gang med at bruge deres digitale platform Wiseflow, som blandt andet gør det muligt at afholde og evaluere eksamener online.

Systemet har længe været brugt herhjemme, blandt andet på de danske professionshøjskoler, men hvor vi i Danmark og Skandinavien gennem flere år har afholdt eksamener online, har den praksis i store dele af Europa længe været stort set ikke eksisterende. Her er det i stedet pen og papir, der er den foretrukne formidlingsform ved eksamener.

Af samme grund tager det normalt Uniwise et sted mellem seks måneder til to år at få platformen udbredt til alle på et universitet. Ikke mindst fordi systemet ikke kun bliver brugt af de studerende og deres undervisere, men også af alt fra administrationen til eksterne censorer og it-kyndige på stedet.

Annonce

Men med den nuværende corona-pandemi opstod der pludselig et akut behov for en digital omstilling i flere lande, som forkortede den omstillingsproces væsentligt.

- Det har måske ikke været den mest optimale ”onboarding”. Men der kan være en fornuft i at få 80 procent i gang, og så rette de 20 procent, der mangler, henad vejen, siger Rasmus Blok, der sammen med Steffen Skovfoged står i spidsen for firmaet Uniwise.

Som administrerende direktør har han aldrig før oplevet en så stor interesse i firmaets produkt som nu.

Ramt på valutaen

Den franske handelshøjskole har nemlig langt fra været ene om at se potentialet for Uniwises digitale platform i årets løb.

Tværtimod har i alt 17 universiteter og andre højere læreanstalter fra Europa og Mellemøsten lagt en bestilling ind hos Uniwise over sommeren. En udvikling, der har betydet, at Uniwise i første halvår af 2020 har kørt over en million eksamener, hvilket er 50 procent flere, end de plejer.


Det her er jo et angreb på universiteternes økonomi. For en bestået eksamen er den valuta, som universiteterne arbejder i, da de får tilskud alt efter, hvor mange beståede studerende, de har.

Rasmus Blok, administrerende direktør, Uniwise


- Når man først er ramt på økonomien, så kan mange ting pludselig godt gå hurtigere, siger Rasmus Blok, der forklarer udviklingen med, at universiteterne grundet corona har set sig nødsaget til at tænke i nye baner.

- Det her er jo et angreb på universiteternes økonomi. For en bestået eksamen er den valuta, som universiteterne arbejder i, da de får tilskud alt efter, hvor mange beståede studerende, de har. Så hvis de ikke har en måde at afvikle eksamener på, så får de ingen tilskud. Og får de ingen tilskud, så kan de ikke drive deres universitet, understreger han.

Annonce

Alle mand i gang

Af samme grund ser Rasmus Blok også fremadrettet et stort potentiale i at udbrede Uniwises digitale løsninger til at afholde og evaluere eksamener på videregående uddannelser, som har fået ekstra relevans under corona-krisen.

- Jeg tror ikke, at der er nogen rektorer eller it-kyndige, som kommer igennem denne her krise og siger: "Vi fortsætter bare, som vi plejer", siger Rasmus Blok og tilføjer:

- Alle tænker i beredskab, og på hvad de gør, hvis det samme sker en anden gang. Så uanset om de omfavner digitalisering i første hug eller ej, så vil de naturligt komme til et punkt, hvor de skal finde ud af, hvad deres beredskab skal være. Og der er digitalisering en oplagt vej at gå.

- Så dem, vi ikke fik fat i første omgang, kommer vi nok til at snakke med senere, spår han.

Selv under normale omstændigheder vil en så hurtig tilgang af nye brugere sætte en virksomheds ressourcer under pres, og det bliver ikke lettere, når meget af arbejdet skal foregå hjemmefra.

Her har Uniwise imidlertid haft fordelen af, at hovedparten af deres produkter leveres via cloud-teknologi fra Amazon Web Services, der har gjort det muligt hurtigt og effektivt at skalere og tilpasse Uniwises forskellige produkter og tjenester til den kraftigt øgede efterspørgsel. Derudover har firmaet haft alle mand i gang med at lave videoguides og holde onlinemøder med firmaets nye kunder for at hjælpe dem hurtigt i gang med at bruge platformen.

Men besværet til trods har den verdensomspændende corona-krise været med til at åbne op for nogle af de markeder i Europa, som Uniwise i årevis har haft planer om at bevæge sig ind i, men midlertidigt sat på hold, da markederne endnu ikke viste tegn på at være klar til en øget digitalisering. Og det glæder Rasmus Blok.

Annonce

En del af fremtiden

- Corona har fjernet en barriere. For nu lærer nød nøgen kvinde at spinde. Man har været nødt til at gøre noget andet, end det man plejer, og det har betydet, at landene hurtigere er blevet omstillingsparate, fortæller Rasmus Blok.

Det gælder blandt andet i lande som Belgien, Østrig, Tyskland, Portugal, Frankrig og Malta, hvor Uniwise først nu er begyndt at se et gryende potentiale for at drive forretning, efter Covid-19 har sat skub i den digitale transformation på undervisningsområdet. For hvor vi i Danmark er forholdsvis langt fremme med digitalisering af undervisningen, så er undervisning og især eksamen i mange andre lande i høj grad baseret på papir.

Eksempelvis har Tyskland længe haft en stærk tradition for skriftlige eksamener med pen og papir samt en lovgivning, som har forhindret et firma som Uniwise i at byde sig ind på markedet. Men på grund af corona har landet valgt at indføre en særlovgivning, der har muliggjort, at studerende har kunnet tage eksamener hjemmefra online.

- Så på den måde er der sket rigtigt meget, der har gjort, at vi har kunnet penetrere så dybt i Centraleuropa, som vi har, og forhåbentligt kan vi også fastholde udviklingen, så vi udover at have løst en kritisk problemstilling her og nu, også kan sætte strategisk langsigtede tanker bag handlingerne. Det er vi i gang med at se på nu, siger Rasmus Blok.

For han er helt overbevist om, at det produkt og de ydelser, som Uniwise leverer til universiteterne er en del af fremtiden.

Annonce

Sikret mod snyd

- Selvom det på kort sigt kan være svært at se alle fordelene ved vores platform på grund af corona, er den også med til at give et kvalitetsløft, en øget fleksibilitet og en sænkning af omkostninger for universiteterne, siger Rasmus Blok, der samtidig ser digitaliseringen som en bro til den i forvejen digitaliserede virkelighed, som vil møde de studerende efter endt uddannelse.

Fordele, som han oplever, vi i Skandinavien har haft let ved at se, da vi i forvejen tænker i, hvordan vi bedst kan effektivisere undervisningen gennem digitalisering, men som man i andre europæiske lande hidtil har været mere tilbageholdende overfor.

- Der er for mig at se ingen rationalitet i, at universiteterne stuver folk sammen i gymnastiksale til eksamener. Det er jo en gammeldags tankegang fra dengang, hvor man havde en gangvagt til at overvåge de studerende for at undgå snyd. Men hvorfor i alverden skal man gøre det, når vi i dag har muligheden for at monitorere de studerende digitalt?, spørger Rasmus Blok undrende.

Men også det oplever han er på vej til at ændre sig.

Ikke mindst fordi et firma som Uniwise har tilføjet en løsning til afholdelse af virtuel monitoreret eksamen hjemmefra, inklusive en helt ny kunstig intelligens-funktion med ansigtsgenkendelse bygget på teknologi fra Amazon Web Services, der kan sikre identiteten på den studerende. Dermed kan censor og underviser være sikre på, at det nu også er den rigtige person, der besvarer spørgsmålene ved den virtuelle eksamen.

Tiltaget supplerer Uniwises nuværende system, der scanner alle afleveringer for plagiat gennem en særskilt service, og deres planer om at skabe et digitalt fodaftryk, der kan identificere de studerendes identitet gennem deres afleverede skriftlige produkt, så de i endnu højere grad kan undgå snyd.

Annonce

Bedre bedømmelser

- Vores mål er at understøtte bedømmere i at gøre det endnu bedre. Vi vil aldrig lave bedømmelsen for dem, men vi vil gerne give dem flere og bedre redskaber til at gøre bedømmerne mere konsistente, nøjagtige og mere hjulpne i deres bedømmelse, siger Rasmus Blok, der ikke kun ser fordele i systemet for underviserne, men også for de studerende, der ved hjælp af Wiseflow har mulighed for at sidde til eksamen hjemme hos dem selv.

- Det skaber en mindre stressfyldt situation, når de er derhjemme. De har deres egen computer, som de kender og er vant til at bruge, og undersøgelser viser, at de studerende er mere effektive og leverer en højere kvalitet, når de arbejder digitalt og hjemmefra, siger Rasmus Blok.

Og for de lande, hvor eksamenen foregår i hånden, er fordelene endnu flere.

- Ved en digital eksamen er der ikke nær så stor bias. Ens håndskrift har en kæmpestor betydning for, hvordan man bliver bedømt. Og det skaber også en kønsmæssig bias, for kvinder skriver ofte pænere end mænd, siger Rasmus Blok.

- Men med vores system kan man lave en bedre og mere konsistent bedømmelsesproces, der ovenikøbet kan bruges til at hente væsentlige data ind efterfølgende, da det hele er digitaliseret, tilføjer han.

Data, der blandt andet kan bruges til at se på alt fra, hvor hurtige de studerende er til at besvare deres opgaver, til, om de læser den feedback, de får, men også til at se på, hvorvidt den feedback, lærerne giver, er positivt eller neutralt ladet, og hvilken betydning det i givet fald har for de studerendes indsats.

Alt sammen information, der kan være med til at gøre eksamensformen mere hensigtsmæssig, hvilket i sidste ende kan være med til at spare penge for universiteterne.

Om Uniwise

  • Uniwise er et aarhusiansk software- og konsulenthus, der leverer den cloud-baserede test og eksamensplatform Wiseflow - en cloud-baseret platform som digitaliserer og effektiviserer uddannelsesinstitutionens test og eksamensadministration, samt understøtter alle involverede roller med optimal digital understøttelse.
  • Virksomheden blev stiftet i 2012, da de tre medarbejdere fra Aarhus Universitet, Steffen Skovfoged, Rasmus Blok og Anders Høyer, købte licensen til et digitalt eksamenssystem ved navn DigEx, som de selv i regi af studieadministrationen gennem to og et halvt år havde været med til at udvikle en prototype af.
  • Efterfølgende videreudviklede de prototypen til et færdigt produkt, som de derefter udbød til højere læreanstalter i Danmark.
  • I 2014 vandt firmaet sit første større offentlige udbud om digital eksamen for de Danske Professionshøjskoler.
  • Siden er flere kunder kommet til i både ind- og udland, så Uniwise i dag samarbejder med over 100 uddannelsesinstitutioner i blandt andet Norden, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Belgien, Østrig og Portugal.
  • Virksomheden ejes i dag af Steffen Skovfoged og Rasmus Blok, der ejer 40 procent af firmaet hver, mens tre nøglemedarbejdere ejer den resterende del.
  • Virksomheden beskæftiger omkring 40 personer og har hovedsæde i Aarhus samt kontorer i Manchester i England og Skien i Norge.
  • Siden firmaet blev stiftet i 2012, er virksomheden gået fra en bruttofortjeneste på 389.000 kroner i 2012/2013 til 11,1 millioner kroner i 2018/2019.
  • Ved sidste offentliggjorte årsregnskab i 2018/2019 lå virksomhedens nettoresultat på 1,2 millioner kroner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Annonce