Annonce
Randers

Coronaepidemien rykker designhøjskolelivet over på internettet

Undervisere og elever på Den Skandinaviske Designhøjskole må tænke kreativt i disse tider, hvor værksted og særlige materialer er blevet erstattet af hjemmeundervisning og dagligdagsmaterialer i onlineundervisningen. Foto: Den Skandinaviske Designhøjskole
Elever ved Den Skandinaviske Designhøjskole i Randers fortsætter dagliglivet på computer og telefonen, hvor de holder fællesskabet ved lige og fortsat arbejder med kreative projekter.

Randers: Som det er tilfældet for alle andre uddannelsesinstitutioner i landet, lukkede Den Skandinaviske Designhøjskole i Randers også ned for elever og undervisning på ordre fra Mette Frederiksen i forrige uge.

Derfor er der kun fem japanske elever og en enkelt fra Sydkorea tilbage på adressen, da de ikke havde mulighed for at rejse hjem. De modtager fortsat undervisning, ligesom det er tilfældet for alle de hjemsendte elever. Det hele foregår bare online.

- Vi er velsignet af den teknologiske verden, vi lever i. Alle undervisere kan kommunikere med eleverne både hver for sig og i fællesskab, så de kan få nye opgaver, gennemgå tidligere projekter og stille spørgsmål, siger Merete Østergaard, som er forstander på designhøjskolen.

Det er alle fire linjer, Arkitektur & Design, Mode & Tekstil, Møbel, Rum & Produktdesign og Visuel Kommunikation, som er rykket over på nettet.

Det giver selvfølgelig nogle udfordringer, da eleverne ikke længere har adgang til værksteder og materialer på skolen.

- Der er selvfølgelig nogle ting, som vi har måtte ændre, men underviserne er megagode til at tilpasse opgaverne. Eleverne havde heldigvis også tid til at pakke masser af deres gear ned, så de kan fortsætte derhjemme, siger forstanderen.

- Nogle af eleverne på arkitektur sidder for eksempel og forbereder sig på optagelsesprøver ved at lave projekter med grøntsager og mælkekartoner, tilføjer Merete Østergaard.

Annonce

Strikkeklub på telefonen

Det er dog sværere at genskabe det sociale liv, som er en meget stor del af opholdet på designhøjskolen.

- Højskoler i Danmark kan ikke laves online. Det er en fysisk ting. Et sted, man er. Et fællesskab. Men vi står i en helt særlig situation, så vi forsøger så vidt muligt at skabe en højskolefølelse uden selve højskolen, siger Merete Østergaard.

Der bliver blandt andet sunget morgensang hver morgen sammen med resten af Danmark på DR1, et "hyggeministerie" socialiserer online, der er stor aktivitet på de sociale medier og så er elevernes strikkeklub rykket også over på Skype.

- Det er ikke vores højskole, som vi kender det, men det er derhen af. Vi forsøger at skabe en følelse af, at eleverne stadig er en del af et fællesskab, selvom de sidder rundt om i verden, siger forstanderen.

Økonomien er god

For nuværende er fjernundervisningen løsningen frem til 13. april, som er datoen, der er blevet beordret af myndighederne.

Om det da bliver muligt at vende tilbage til det normale højskoleliv, vil Merete Østergaard ikke gætte på. Det er op til fagpersonerne. Derfor er der heller lagt planer for, hvad der skal ske, hvis den nuværende situation fortsætter.

Men det ligger helt fast, at højskolen består på trods af, at man mange andre steder i Danmark kæmper med de økonomiske konsekvenser ved coronakrisen.

- Det koster os selvfølgelig penge, men vi har en rigtig god økonomi, så vi skal nok stå igennem, siger formanden.

Bliver eleverne kompenseret for den tid, de ikke kan være på skolen?

- Det ved vi ikke endnu. Vi er en del af Højskoleforeningen, som arbejder på, hvordan vi kan og skal kompensere eleverne i forhold til den tid, de ikke er på højskolen, og de får de ting, som de har skrevet sig op til. Sådan som jeg har forstået det, vil ministeriet ikke blande sig i det. Det er et privat anliggende for skolerne, siger Merete Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce