Annonce
Randers

Coronafokus får aktiviteten til at falde hos praktiserende læger: Lad være med at gå og putte med noget

Genrefoto: Wavebreakmedia Ltd/Panthermedia/Ritzau Scanpix
Aktiviteterne hos de praktiserende læger er faldet med 40 procent under coronakrisen. Formanden for Lægeforeningen i Randers understreger, at borgere ikke skal være bange for at belaste klinikkerne. Trods mange henvendelser om corona kan de stadig tage stilling til andre ting, men det bliver sandsynligvis en anden type konsultation end vanligt.

Randers: Med plancher i hånden har sundhedsminister Magnus Heunicke på myndighedernes pressemøder bogstaveligt talt forsøgt at skære det ud i pap for os danskere, at kurven for coronasmittede skal flades ud, så vores sundhedssystem ikke bliver overbelastet.

Noget tyder på, at nogle har taget den sidste opfordring lidt for meget til sig.

I Jyllands-Posten kunne Christian Freitag, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), forleden fortælle, at aktiviteten i landets lægepraksisser cirka er faldet med 40 procent, siden coronakrisen for alvor ramte Danmark.

Et tal, som Lars Risager, som er læge ved Lægerne Tronholmen og formand for Lægeforeningen Randers, nikker genkendende til.

- Det er tal, som jeg kan genkende for vores egen klinik, og uden at have været i kontakt med alle klinikker i byen, er det mit indtryk, at de andre også er underlagt noget lignende, siger Lars Risager.

- Det er min opfattelse, at borgere undlader at henvende sig, fordi de ikke tør belaste os. De tror, at vi har for travlt til, at de kan ringe. Men det skal de altså bare gøre. Vi kan stadig tage stilling til de ting, som folk normalt henvender sig med, tilføjer formanden.

Annonce
Lars Risager (tv.) er formand for Lægeforeningen i Randers. Han understreger, at lokale borgere ikke skal gå og putte med noget af frygt for, om de er til besvær for de praktiserende læger i disse coronatider. Billedet er fra 2016, da han havde besøg af Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, folketingsmedlem Malte Larsen og byrådsmedlem Torben Hansen. Arkivfoto: Ole Jakobsen

Sender corona-patienter videre

Lars Risager forstår dog godt, at folk kan få den opfattelse, at der ikke er tid til andet end at behandle coronarelaterede tilfælde i klinikkerne.

Et hurtigt kig rundt på lokale lægepraksissers hjemmesider viser store advarsler om, at man ikke skal møde op fysisk, hvis man har hoste, ondt i halsen, snot eller feber, da det er symptomer på corona.

Nogle har endda helt låst klinikken af, andre har aflyst alle ikke-akutte konsultationer mens mange har suspenderet selvbetjeningsmodulet, så man skal ringe til klinikken for at få en konsultation.

- Vi har selvfølgelig rigtig mange henvendelser, der handler om corona, men det forhindrer os ikke i at besvare andre henvendelser. Ifølge strategien her i landet, er det jo ikke os, der skal se de patienter, som kunne have covid-19. Vi skal kun tale med dem og så telefonisk viderehenvise dem til sygehuset, hvor de kan tilses, siger Lars Risager.

De forskellige meldinger på klinikkers hjemmesider skyldes, at Sundhedsstyrelsens er kommet med anbefalinger til, hvordan man kan begrænse smittespredning i almen praksis. Forslag, ikke regler.

De kan tolkes lidt forskelligt, men fælles for alle klinikker er, at de gør en stor indsats for at begrænse varigheden og antallet af besøg i praksissen for at minimere smittespredningen.

Vant til det

Det må i den grad siges at have virket.

PLO fortæller, at antallet af fremmødte patienter i landets lægepraksisser er faldet med op til 95 procent. Lars Risager vurderer at udviklingen også gør sig gældende i Randers.

Det er i stedet telefon- og videokonsultationer, som er blevet omdrejningspunktet i klinikkerne.

Det stiller nogle andre krav til lægerne, når de ikke lige kan trykke patienten lidt på maven, lytte på lungerne eller tage en hurtig blodprøve.

- Det er jo en kæmpestor forandring. Vi skal kunne sortere i, om det er ting, vi skal agere på nu og her, eller om det er noget, vi efter aftale med patienten kan gemme til den anden side af epidemien. Det afhænger af en lægefaglig vurdering, siger Lars Risager.

Kan det påvirke patientsikkerheden, når man skal vurdere det på den måde?

- Det kan det på den måde, at selv om du spørger ind efter bedste evne, kan der jo stadig gemme sig noget, som du ikke får fat i. Men sådan er det altid. Det adskiller sig ikke fra at sidde i lægevagten normalt. Vi er vant til at arbejde på den måde. Nu gør vi det bare stort set på de fleste henvendelser, forklarer Lars Risager.

Han lægger ikke skjul på, at mennesker er forskellige. Nogle er bedre til at sætte ord på, hvordan kroppen har det, end andre. Men den udfordring er de heldigvis indstillet på i de lokale lægepraksisser.

- Vi kender typisk vores patienter godt og ved dermed også, hvordan mennesket i den anden ende af telefonen præsenterer sygdomme og symptomer, så vi kan sagtens sortere mellem de forskellige tilstande og vurdere, hvad der skal gøres, siger Lars Risager, inden han kommer med en sidste opfordring.

- Så længe man ikke møder op hos sin læge uden aftale, skal man ikke holde sig fra at kontakte os. Man må ikke gå og putte med noget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce