Annonce
Randers

Coronakrisen øger efterspørgslen: Mandecentret slår officielt dørene op i Randers

Det er blandt andet på Teddy Jalks kontor, at det bliver muligt for mænd at få rådgivning og støtte. Foto: Anne Myrup Pedersen
1. april åbnede Mandecentret officielt sin afdeling i Randers, der er den sjette i landet, hvor mænd kan få rådgivning, støtte og endda et sted at bo, hvis det er nødvendigt i en periode. Afdelingsleder Teddy Jalk fortæller, at efterspørgslen på botilbuddene er steget under coronaepidemien.

Randers: Det skulle egentlig have været klar til, at de første indflyttere kunne rykke ind i marts, men det nyåbnede Mandecenter i Randers har først slået dørene officielt op onsdag.

Centret er ét af seks i Danmark, hvor mænd kan få rådgivning og støtte samt ophold for en periode, hvis man har brug for det.

Noget tyder på, at der særligt i den her tid med coronavirussens udbredelse er brug for den slags steder.

- Vi har jo først lige åbnet vores afdeling i dag (onsdag, red.), så vi har ingen boende lige nu, men på vores andre afdelinger i landet har der været en tydelig stigning i efterspørgslen på vores botilbud i forbindelse med coronakrisen, siger Teddy Jalk, som er afdelingsleder på Mandecentret i Randers.

- Under coronakrisen kan man ufrivilligt komme til at gå hjemme eller blive presset af en fyring fra sit arbejde. Hvis der i forvejen er krise mellem et par, og de ting kommer oveni samtidig med, at man bliver afskåret fra sin normale hverdag, er det vores fornemmelse, at flere ryger i clinch med hinanden og på den måde ender med at gå fra hinanden, vurderer han.

Annonce

Mandecentre i Danmark

Mandecentret har eksisteret siden 2006.

Mandecentret er en landsdækkende organisation, der rådgiver mænd i skilsmisse eller parbrud samt mænd, der er udsat for vold i familien.

Organisationen tilbyder også midlertidig bolig til nogle mænd.

Målet er at undgå, at akutte kriser fører til en social deroute med for eksempel arbejdsløshed, misbrug eller hjemløshed. Derudover arbejder centrene for, at fædre bevarer kontakt med deres børn efter en skilsmisse.

Mandecentret har allerede afdelinger i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense samt København og på Frederiksberg.

I 2019 har 142 mænd boet på Mandecentret. Den gennemsnitlige opholdslængde var på knap fem måneder. Ud af de 142 mænd var 100 fædre til børn under 18 år.

Samværskonflikter i fokus

Teddy Jalk har den seneste måned fået tre henvendelser fra mænd, som gerne ville gøre brug af centrets seks pladser, men da værelserne endnu ikke var færdige, endte de alle tre i stedet med at finde løsninger på egen hånd.

På grund af den udskudte åbningsdato har centret været meget afdæmpede i promoveringen af deres tilbud, men nu er de færdige, så Teddy Jalk er klar til at tilbyde husly i Provstegade 10.

- Jeg kan sagtens forestille mig, at situationen er den samme i Randers, som i vores andre mandecentre. Det er bare ikke sikkert, at folk ved, at vi eksisterer, fordi vi ikke har gjort meget opmærksom på os selv. Jeg håber selvfølgelig, at folk lærer os at kende, for vi er klar til at hjælpe, siger afdelingslederen.

Han understreger samtidig, at Mandecentret er mere end et botilbud.

- Vi har også rådgivning, hvor vi forsøger at hjælpe manden ud af sin krise og videre i tilværelsen. Det kan være sparring i forhold til at fastholde sit job eller hjælp med at finde et nyt sted at bo, så man kan komme videre.

- Et af vores fokusområder er også, at manden så vidt muligt beholder samværet med sine børn i tilfælde af en skilsmisse, hvor vi ser mange samværskonflikter. I de tilfælde tilbyder vi juridisk rådgivning, forklarer Teddy Jalk.

Tilbageholdende i coronakrisen

Selvom den seneste tid naturligt nok har været præget af en masse praktik i forhold til at få gjort helt klar til den udskudte åbning 1. april, har Teddy Jalk også haft tid til at føre de rådgivende samtaler med mænd, der har henvendt sig.

Men i modsætning til den øgede efterspørgsel på botilbud under coronakrisen gør det omvendte sig gældende for mandecentrenes rådgivning.

- Vi har oplevet et fald i antallet af henvendelser om rådgivning. I og med, at samfundet er gået meget i stå, har vi en formodning om, at mange måske tænker, at de heller ikke kan få hjælp hos os, så de er meget tilbageholdende med at ringe, siger Teddy Jalk.

På baggrund af myndighedernes retningslinjer har det da heller ikke været muligt at få rådgivning ved et fysisk fremmøde i Mandecentret, men det skal ikke stoppe folk fra at tage kontakt, påpeger Teddy Jalk.

- Det er klart, at det er noget mere betryggende at sidde over for hinanden ansigt til ansigt og have en samtale, hvis man er i en krise, konflikt eller på anden vis skal have vendt et problem. En telefonisk samtale kan ikke blive helt så dyb på samme måde, men det er stadig vigtigt at få talt om sin situation.

Mandecentret i Randers åbnede officielt 1. april, en måned senere end forventet. Det er klar til indflytning, såfremt nogen får brug for det, selvom de sidste småting fortsat skal helt på plads. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Randers HK-spillere ender med en pause på mere end fire måneder: Klubben er trukket i arbejdstøjet

Annonce