Annonce
Kultur

Covid-19 har ikke lagt Værket ned: Hovedparten af husets arrangementer flyttes til anden dato

Musik- og teaterchef Mikael Qvist Rørsted  kan se tilbage på et år, hvor arrangementer blev skubbet og flyttet og de færreste aflyst. Men på grund af restriktioner blev antallet af gæster reduceret kraftigt.   Foto: Jakob Lerche
Til gengæld har nedlukningen mere end halveret indtjeningen i huset i 2020. Men staten holder hånden under det lokale musik- og teaterhus med sine kompensationsydelser, så man kommer helskindet ud af året rent økonomisk.
Annonce

Randers: Robin Hood flyttes.

Lars Lilholt aflyses.

Det samme bliver Dario Campeotto, der ellers skulle have optrådt med Randers Kammerorkester.

Supertramps Roger Hodgson stryges også helt af listen, selvom koncerten først skulle afvikles i midten af september.

- Det er desværre vilkårene. De internationale artister er endnu hårdere ramt end de danske, fordi de skal have en stor turné gennem flere lande med forskellige restriktioner. Det lykkedes at få koncerten med Hodgson, der skulle have spillet på Værket i foråret, skubbet til september. Men den nye situation har gjort, at han har valgt at aflyse turnéen. Af samme grund har vi aflyst koncerten i efteråret, siger musik- og teaterchef Mikael Qvist Rørsted, der efter regeringens udmelding onsdag om yderligere nedlukning kunne begynde at kontakte artister, der ellers stod på  programmet for den kommende tid.

Enkelte aflyses, men hovedparten bliver gennemført og flyttet til en anden dato.

Sådan tegner billedet sig også for kalenderåret 2020, der har været det mest uforudsigelige, branchen har kendt til.

- Vi har gennemført 80 procent af arrangementerne, men antallet af gæster er mere end halveret, hvis vi sammenligner med 2019, siger teaterchefen, der i tre af årets kvartaler har skullet operere med reduceret antal gæster.


Vi har haft udgifterne, mens indtægterne er under det halve.

Mikael Qvist Rørsted, musik- og teaterchef, Værket


- Men vi har prøvet at levere alligevel og fundet nye løsninger. Eksempelvis flyttede vi rockkoncerter og rytmisk musik fra Turbinen og ind i Ridehuset. Men det var jo økonomisk set en underskudsforretning, fordi omkostningerne steg, mens restriktionerne betød, at vi ikke måtte lukke så mange ind, siger Mikael Rørsted, der går ud af et regnskabsår med et tab på et sted mellem seks og syv millioner kroner.

Annonce

Optimist for næste sæson

- Man kan sige, at vi er rigtig hårdt ramt på indtjeningen, men vi har leveret. Vi har haft udgifterne, mens indtægterne er under det halve. Til gengæld har vi holdt liv i det, der kunne holdes liv i.

Trods tabet ser regnskabet fornuftigt ud. Takket være statens kompensationsydelser holder den offentlige institution skindet på næsen, mens private 100 procent kommercielle har det meget svært.

Udfordringen lige nu er det administrative arbejde med at få flyttet arrangementer og refundere eller flytte billetter.

Mikael Qvist Rørsted ser optimistisk på sidste halvdel af 2021.

- Vi har lige nu nogle måneder, der bare skal overstås. Jeg tør tro på, at vi efter påske får lov til at åbne gradvist. Men når vi er over sommeren, regner jeg med fuld knald på, siger han og sammenligner situationen med marts sidste år.

- På det tidspunkt havde jeg ikke turdet tro på, at vi kunne få en vaccine så hurtigt i produktion, som det er sket. Jeg synes, det er et gevaldigt lyspunkt midt i alt det her dystre, understreger han.

Annonce

Nyt køkken

I øvrigt benytter man corona-tiden, hvor de tekniske medarbejdere er sendt hjem på lønkompensation og de øvrige medarbejdere installeret med hjemmearbejdspladser, til at håndværkere i løbet af februar vil gå i gang med en større renoverings-opgave.

- Café-køkkenet er nedslidt og trænger til at blive gjort i stand.

Tegningerne ligger klar, og arbejdet bliver sat i gang, når den nye forpagter til Café Sven Dalsgaard er fundet. Og det vil ske i midten af februar.

- Det giver god mening at vente med at sætte arbejdet i gang, til vi har valget af forpagter på plads, så han kan være med i detailplanlægningen, siger musik- og teaterchefen, der har tre mandlige ansøgere at vælge imellem.

Renoveringen af køkkenet koster to millioner kroner.

Men det betyder også, at der ikke er servering i caféen frem til sommer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce