Annonce
Randers

Covid-19 påvirker vores gamle jul: Regn ikke med at skulle på julemarked i år

Nok vil flere af de traditionelle julearrangementer være aflyst, men julebyen Randers vil også i år være smukt belyst. Foto: Annelene Petersen
Coronapandemien lægger nogle begrænsninger på mulighederne for at fejre kollektiv jul i og omkring Randers. Langt de fleste af de julestuer og julemarkeder, som normalt præger ugerne op mod højtiden vil være aflyst, da gennemførelse af dem vil være i strid med forsamlingsforbuddet.

Randers: Jul bliver det også i år, ingen tvivl om det. Men i sin form vil julen 2020 nok adskille sig noget fra de tidligere af slagsen - i hvert fald når det gælder optakten.

Årsagen hertil er coronapandemien, der som bekendt endnu langt fra har sluppet sit tag i verden og dermed heller ikke i Randers og omegn. Så for at sikre at virusset ikke får mulighed for at sætte alt for mange negative spor i julemåneden, vil meget af det, vi normalt forbinder med en rigtig jul, være aflyst.

Det gælder først og fremmest de julemarkeder, som eksempelvis mange velgørende organisationer, spejderkorps og idrætsklubber har tradition for at arrangere. Mange af disse er allerede aflyst, og de, der endnu ikke er, vil formentlig blive det.

Annonce

Forsamlingsforbuddet

Julemarkeder vil nemlig i modsætning til, hvad der gælder for eksempelvis faste torvedage, som udgangspunkt være omfattet af forsamlingsforbuddet. Man vil altså kun kunne holde et julemarked, hvis man kan sikre, at ikke over ti personer vil være forsamlet på én gang.

Derimod vil det fortsat være lovligt at holde torvedage og markeder, hvor lokale handlende og landmænd sælger deres varer fra egne boder - også selv om de har juledekorationer og pyntegran og marcipangrise i sortimentet.

Afgørende for, om det er lovligt eller ej, er, at der er tale om regelmæssigt tilbagevendende begivenheder som ugentlige eller månedlige torvedage. I så fald vil boderne nemlig blive sidestillet med butikker i en gågade eller et indkøbscenter. Man skal dog afholde sig helt fra at hyre musikanter eller lave andre underholdende indslag.

Tændingen af juletræet trækker tradtionelt rigtig mange mennesker til Rådhustorvet. Den går ikke i år, hvorfor dette arrangement er aflyst. I stedet tændes træet lige pludselig. Foto: Anne Myrup Pedersen

Det og meget mere kan man læse på web-sitet coronasmitte.dk, hvor det dog pointeres, at det altid vil bero på en konkret vurdering, om et marked er lovligt eller ej. Helt afgørende er det, om arrangementet vurderes at være et trækplaster for lokalområdet. Gør det det, vil det være omfattet af forsamlingsforbuddet.

Annonce

To markeder gennemføres

Med andre ord skal man nok regne med, at langt de fleste julemarkeder i år vil være aflyst. Ikke desto mindre byder den kommende weekend på to markeder, som gennemføres. Det ene hos Kamilla Mendel, som søndag fra privaten på Femkløvervej 2 sælger egendesignede, håndlavede tasker, bælter, krukker og smykker med mere i genbrugsmaterialer.

- Vi har åbent fire timer og ved af erfaring, at der kommer mellem 30 og 40 mennesker fordelt over de fire timer. Vi sørger for ikke at være flere end 10 ad gangen, stiller håndsprit frem og vil i det hele taget tage alle nødvendige forholdsregler, siger Kamilla Mendel.


Centret vil være juleudsmykket, som det plejer, og julemanden vil også i lighed med tidligere år være til stede om formiddagen i weekenderne. Men da vi skal passe godt på både ham, børnene og deres forældre, vil han være afskærmet og vil altså ikke komme i nærkontakt med børnene.

Lene Nørgaard, marketing- og eventchef, Randers Storcenter


Også lørdagens køb-lokalt-marked i Underværket gennemføres. Her henholder arrangørerne sig til, at markedet holdes første lørdag i hver måned og derfor er at sidestille med butikker i en gågade.

Arrangørerne af flere større julemarkeder som eksempelvis det på Fussingø Slot og på Ulstrup Slot har imidlertid allerede nu meldt ud, at markederne her er aflyst, og flere vil formentlig følge efter.

Annonce

Politiet gør som vanligt

Hos Østjyllands Politi oplyser pressemedarbejder Jakob Christiansen, at man vil fortsætte med at holde tilsyn med, at alle østjyderne overholder gældende regler, men at man ikke har planer om ekstraordinære tiltag i forbindelse med julen.

Julemanden kan også  i år træffes i Randers Storcenter i weekend-formiddagene. Han vil dog ikke være så tæt på børnene som her, men være beskyttet af en dertil konstrueret afskærmning. Foto: Annelene Petersen

- Men vi reagerer naturligvis, hvis vi får anmeldelser om overtrædelse af restriktionerne, siger han.

Som vi lovede indledningsvis, så bliver der dog jul, også i Randers. Det forsikrer både citychef Mette Bræmer-Jensen og Storcenter Randers' marketing- og eventchef Lene Nørgaard, som begge samtidig understreger, at de naturligvis overholder alle restriktioner og anbefalinger fra myndighedernes side.

- Centret vil være juleudsmykket, som det plejer, og julemanden vil også i lighed med tidligere år være til stede om formiddagen i weekenderne. Men da vi skal passe godt på både ham, børnene og deres forældre, vil han være afskærmet og vil altså ikke komme i nærkontakt med børnene, siger Lene Nørgaard.

Annonce

Lysene tændes pludseligt

Der vil imidlertid ikke være nogen sceneunderholdning, og de coronavagter, som i forvejen sørger for, at alle overholder reglerne i centret, vil blive suppleret med en særlig juleguide, som vil sikre, at der også holdes behørig afstand med videre omkring julemanden.

Heller ikke, hvis man i løbet af julemåneden bevæger sig ind i midtbyen, vil man være i tvivl om, at julen står for døren.

- Vi har stort fokus på, at folk kan føle sig trygge overalt i byrummet, hvor vi jo trods alt er begunstiget af god plads og masser af frisk luft, siger Mette Bræmer-Jensen, som lover, at der ikke bliver skruet ned for julelyset. Tværtimod endda, i det julebelysningen vil byde på et par spændende nyheder.

Randrusianerne må dog undvære den traditionelle event, hvor julemanden kommer sejlende til byen for at tænde det store træ på Rådhustorvet, og hvor Muddi og Salamidrengene spiller for et tætpakket torv.


Vi har stort fokus på, at folk kan føle sig trygge overalt i byrummet, hvor vi jo trods alt er begunstiget af god plads og masser af frisk luft.

Mette Bræmer-Jensen, citychef


- I år vil træet og lysene på granguirlanderne blive tændt lige pludselig på et ikke forudannonceret tidspunkt, og udover lysene vil også levende musik bidrage til den rette stemning i gaderne, hvor julemusikanter med jævne mellemrum vil bevæge sig rundt og spille julens melodier for borgerne, siger Mette Bræmer-Jensen.

Summa summarum vil julen 2020 i Randers være anderledes og uden flere af de arrangementer, vi har vænnet os til, hører med. Men julestemningen vil være intakt.

Annonce
Randers For abonnenter

Populært at bygge i Randers: Se her hvor der lige nu er grunde til salg

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Flere studieboliger på vej: RandersBolig vil gerne bygge kollegium med 107 lejligheder

Sport For abonnenter

Ferieramt Kristrup-mandskab skal følge op på flot forår: - Målet er at blive blandt de fem øverste hold i puljen

Randers

19-årig buspassager befølt af mand med dårlig ånde: Fortsatte på trods af gentagne bønner

Randers

15 radikale er klar til kamp om pladserne i byrådet

Randers For abonnenter

Et prinsesseslot a la Pippi Langstrømpes vildeste drøm: Højriis er et lille eventyr i sig selv

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Pakhuset i fuld fart: Eksperter gør status over Formel 1-sæsonen

Randers

Vacciner nærmer sig sidste stikkedato: Nu åbner man op for drop-in vaccination for at forhindre spild

Danmark

Minna kunne ikke blive præst på grund af sin seksualitet: - Det var mit højeste ønske, men det kunne ikke lade sig gøre

Sport For abonnenter

Nyt trænerteam og farvel til profiler: Purungt Randers Freja-hold forventer svingninger

Randers For abonnenter

Bor i fredet hus fra 1643: - Det er en fredelig oase midt i et minefelt

Kultur

Familieforøgelse i Kattegatcentret: Charmerende sælunge kom til verden i ly af natten

Annonce