Annonce
Danmark

Cyberangreb kalder på en ny kinakurs i EU

Da coronakrisen ramte vores kontinent, blev de europæiske landes sundhedsvæsener for alvor sat under pres. EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har anklaget Kina for at stå bag cyberangreb mod europæiske hospitaler midt under udbruddet af coronavirussen. Det skal EU ikke finde sig i, og det beviser, at EU skal ændre sin kurs over for Kina Det er langt fra første gang, at Kina benytter en krise til at forsøge at udvide sin magt. I kølvandet på finanskrisen begyndte stormagten at opkøbe særligt hårdt ramte europæiske virksomheder. Opkøbene så man f.eks. i Grækenland, hvorefter det sydeuropæiske land valgte at blokere for en fælles EU-kritik af Kinas brud på menneskerettighederne i 2017. I dag stiller den verdensomspændende pandemi os igen i en politisk og økonomisk sårbar position. Og den position udnytter Kina.


Det er langt fra første gang, at Kina benytter en krise til at forsøge at udvide sin magt. I kølvandet på finanskrisen begyndte stormagten at opkøbe særligt hårdt ramte europæiske virksomheder.

Niels Fuglsang


Annonce
Niels Fuglsang

Det står klart, da det for nyligt kom frem, at Kina med al sandsynlighed har angrebet sundhedssystemerne i EU. Allerede i midten af marts - altså i coronakrisens spæde start - blev et tjekkisk universitetshospital udsat for et sofistikeret og målrettet hackerangreb, hvorfor operationer blev aflyst og patienter forflyttet.

Samtidig var hospitalet et helt centralt testlaboratorium for coronavirus. Herudover har vi også set kinesiske forsøg på at sprede misinformation om sundhedskrisen for på den måde at styrke Kinas image.

EU må og skal have en ny kurs over for Kina. En kurs, hvor vi selvfølgelig fortsætter de fornuftige samarbejder, vi har. Men også en kurs, hvor vi værner om vores selvstændighed og demokratiske værdier, når vi står over for en stat, der ikke deler vores verdenssyn. Et første skridt er at sikre en strømlinet screening af Europas kritiske infrastruktur, så vi helt præcist ved, hvor vi er sårbare. Derudover skal vi prioritere den digitale omstilling i EU’s budget, så vi bl.a. er bedre rustet over for cyberangreb i fremtiden.

For Kina er over få årtier blevet en stormagt. Og den virkelighed må EU se i øjnene.

Annonce
Annonce
Randers

Jyske Bank er tæt på at være klar til at rykke ind i sit nye, bæredygtige randersdomicil

Randers For abonnenter

DFs byrådsmedlem vil ikke vaccineres mod covid-19: - Jeg er for ung til at agere forsøgsperson og vil ikke lade mig presse til at blive stukket

Randers

Corona-tiden har været god for Lillebjørn

Randers FC For abonnenter

Timing, ambitionsniveau og erstatninger? Søren Pedersen går i dybden med profilsalg

Alarm 112

Kedelig stigning i trafikken: Flere forsøgte at liste branderten hjem

Randers For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Randers

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Læserbrev

Derfor rammer Brian Mørk helt skævt

Randers

Borgmesterløfte: Plan for parkering er lige på trapperne - men ikke alle kan få en p-plads lige uden for døren

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Sport For abonnenter

Roser, nyopdagelse og oplagte punkter at forbedre: Ole Bitsch evaluerer testsejren mod Horsens

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: Randers HK trak fra Horsens til sidst

Randers FC

Officielt: Randers FC sælger Greve

Annonce