Annonce
Randers

Da kunstnerne indtog Havnø Gods

Havnø Gods, hvor kunstmaler Sven Schou hver sommer i begyndelsen af 1900-tallet samlede sine kunstnervenner. Foto: Nordjyllands Historiske Museum
Kunstmaler Sven Schou samlede hver sommer i begyndelsen af 1900-tallet sine kunstnervenner på Havnø Gods. Her tog de ud i landskabet ved Havnø og malede de smukke omgivelser.
Annonce

MARIAGERFJORD: Kunsthistoriker Anne Lie Stokbro og museumsinspektør Lykke Olsen fortæller sammen historien om kunstnerkolonien og vilkårene for danske godser i begyndelsen af 1900-tallet.

Hvis man tjente som karl eller pige på Havnø Gods ved Mariager Fjord i begyndelsen af 1900-tallet, blev man ”formanet om ikke at forstyrre godsets ejer, Sven Schou, og hans hvidvestede malervenner, når de sværmede rundt på Havnøs jorder og malede landskaber, dyr og malkepiger.”

Kunstmaleren Sven Schou ejede Havnø Gods fra 1905 til 1927, men han var bestemt ikke en helt almindelig godsejer. Schou var en københavnsk kunstmaler, der gennem sin kone overtog Havnø Gods og åbnede sit hjem for sine kunstnervenner. Han dannede dermed en af datidens mange kunstnerkolonier.

Kunstnergruppen malede idylliske billeder af landskabet ved Mariager Fjord og nød et afbræk fra Københavns pulserende storbyliv.

Sven Schous kunstnerkoloni på Havnø Gods var et af mange beviser på, at nye tider var brudt igennem de gamle mure på danske herregårde. Danske godsejere mistede næsten alle deres gamle privilegier med vedtagelsen af Grundloven i 1849, hvor de også som noget nyt måtte dele pladsen ved det politiske bord med ”simple” gårdmænd og industriens mænd. Set fra godsejernes bord var perioden 1850 til 1920 alligevel en glansperiode med gode indtægter i landbruget, og de havde stadig stor politisk magt. Det blev fejret på godserne med nye, imponerende bygninger, jagter og fester.

Foredraget kan opleves 22. oktober klokken 19 på Hobro Bibliotek eller 29. oktober klokken 19 på Hadsund Egnssamling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Cyklist kørt ned af svingende bil

Randers

Frank Nørgaard kalder institutioners 'nej tak' til pixi-evangelier for en knægtelse af kristendommen: - Endnu et knæfald for islam

Danmark

Professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce