Annonce
Randers

Daka afprøver ny teknologi: Vil lave elektronisk næse

Daka og Teknologisk Institut gør nu endnu et forsøg på at få skabt en elektronisk næse, der kan snuse sig frem til hvilke lugte, der skaber de største problemer i omgivelserne ved destruktionsanstalten nær Assentoft. Arkivfoto: Richard Sylvestersen
Hvad er det helt præcist, der lugter fælt i omgivelserne ved Daka? Mulighederne for at identificere dette ved hjælp af ny teknologi skal nu undersøges i samarbejde med Teknologisk Institut.
Annonce

Assentoft: Daka og Teknologisk Institut er gået sammen om et forskningsprojekt, der skal udvikle en elektronisk næse, der kan snuse sig frem til, hvad det helt præcist er, der forårsager dårlig lugt.

Det oplyser Daka i en pressemeddelelse.

Elektroniske næser er ikke noget nyt, og Daka har tidligere medvirket i forsøg, men indtil videre uden at finde en effektiv løsning. Nu gør Daka endnu et forsøg og har derfor indledt et forskningsprojekt med Teknologisk Institut for at se på mulighederne.

- Teknologisk Institut vil prøve at finde en kobling mellem om nogle af de udledte lugtstoffer har ekstra indflydelse på lugten i lugtemissionen. Det skal gøre det muligt at finde de enkelte lugtstoffer, som lugter. Det vil man så kunne tjekke efter i løbende målinger, siger environment & safety manager John Jensen, Daka.


Alle tiltag der kan minimere lugtgenerne fra Daka er gode tiltag.

Michael Aastrup Jensen, medlem af Folketinget (V)


Tidligere har man lavet forsøg, men i en lugtstrøm er der mange forskellige lugtstoffer, og det er svært at måle præcist på graden af lugt, når sammensætningen af luftstrømmen hele tiden ændre sig. Så nu vil Teknologisk Institut se, om man kan forenkle målemetoden ved at gå mere direkte efter at måle det, som lugter mest.

Annonce

En kompliceret størrelse

- Lugt er en kompliceret størrelse og består af mange stoffer. Det gælder også lugten fra vores fabrik. Den menneskelige lugtesans er utroligt fintfølende og kan registrere meget sammensatte lugte. Det kan elektroniske næser indtil videre ikke, siger kommunikationsdirektør Per Dunkelskov Thomsen fra Daka i pressemeddelelsen.

- Derfor har vi indledt et forskningsprojekt med Teknologisk Institut, der skal se på, om vi kan finde frem til konkrete lugtstoffer, der har særlig stor betydning for den lugt, der opleves fra fabrikken. I så fald vil den elektroniske næse muligvis kunne hjælpe os i arbejdet med at opdage potentielle lugtgener hurtigere og dermed nedbringe disse mere målrettet.

Som et led i projektet udtager Daka i en periode ugentlige luftprøver fra skorstenen. Prøverne sendes til Teknologisk Institut, hvor eksperter arbejder på at isolere eventuelle lugtstoffer, der giver særlige gener.

Annonce

Tålmodighed er nødvendigt

- Vi håber selvfølgelig, at vi kan være med til at bibringe ny og anvendelig viden om lugt, der kan anvendes til udvikling af nye løsninger til lugtreduktion. Men forsøgene er i sin vorden, og vi må belave os på at have tålmodighed, før vi for alvor kan få gavn af elektroniske næser i overvågning og forebyggelse af lugtgener, siger Per Dunkelskov Thomsen.

Den foreløbige rapport fra Teknologisk Institut forventes af være klar i efteråret.

Der vil også blive lavet et projekt, der skal se på teknologi, der kan begrænse mængden af spildevand fra processen, så der bliver udledt mindre spildevand til renseanlægget. Desuden vil man se på en løsning, hvor procesvand og regnvand fra området holdes adskilt, så regnvandet ved en mindre mekanisk rensning kan genbruges i fabrikkens biofilter og dermed reducere vandbelastningen i rensningsanlægget. Biofiltrene er en lugtreducerende foranstaltning, som konstant skal holdes fugtige og derfor bruger en del vand.

Annonce

Handlingsplan på vej

I samarbejdsprojektet med Teknologisk Institut undersøges der også nye metoder, som effektivt kan fjerne kvælstof fra spildevandet, før det når rensningsanlægget og dermed mindske belastningen af anlægget.

Alle initiativer samles i en handlingsplan, der diskuteres med Miljøstyrelsen i september, før de nye tiltag sættes i værk.

Folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V), der bor i Assentoft, glæder sig over de nye initiativer.

Annonce

Plaget gennem lang tid

- Alle tiltag der kan minimere lugtgenerne fra Daka er gode tiltag. Der findes nye teknologier der kan formindske lugtgenerne, og dem skal vi naturligvis afprøve, og netop derfor har jeg tidligere talt kraftigt for at afprøve en "elektronisk næse".

- Jeg tror, jeg taler på mange i Assentofts vegne, når jeg siger, jeg glæder mig til det nye anlæg kommer på plads. De nye tiltag og den nye investering, Daka har foretaget, er rigtig godt nyt for hele området, da rigtig mange har været plaget af lugtgener igennem længere tid, udtaler Michael Aastrup Jensen i en pressemeddelelse.

Han henviser til, at der i påsken 2021 vil blive installeret et nyt og bedre luftforbrændingsanlæg til 15 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Tilbagevendt Tosin skal slippes løs: - God nyhed med ekstra frihed

Randers HK For abonnenter

Skade og karantæner blev dyrebare for Randers HK-talenter i premieren

Annonce