Annonce
Erhverv

Daka har købt en stor ismaskine, som skal dæmpe lugten fra virksomhedens råvarer - døde dyr

Daka i Assentoft har netop investeret i stor ismaskine til nedkøling af døde dyr. Det vil forhale forrådnelsesprocessen og dermed mindske lugtudledningen fra virksomheden. Foto: Annelene Petersen
Et forsøg med at mindske lugtudledning med nedkøling har givet så gode resultater, at Daka i Assentoft nu har investeret i en gigantisk ismaskine. Den skal forhale forrådnelsesprocessen i råvarerne og dermed lugten fra fabrikken.

Randers: En stor ismaskine bliver et nyt våben i kampen mod de lugtgener, som naboer til kød- og benmelsfabrikken Daka i Assentoft længe har måttet leve med og jævnligt har klaget over.

Daka har netop investeret en god million kroner i maskinen, som kan producere ikke mindre end 10 ton is om dagen. Med isen kan man nedkøle de døde dyr, som er fabrikkens råvarer, til fem-otte grader og ad den vej forhale forrådnelsesprocessen og således mindske lugtudledningen.

- Vi arbejder på højtryk med at få ismaskinen installeret, så vi kan køle råvarerne ned i de varme måneder, og når vi er nødt til at lade råvarer ligge over på grund af weekender, helligdage eller lignende. Ismaskinen er et element i vores investeringsprogram for at mindske lugtudledningen, som vi hele tiden arbejder med, siger fabrikschef Martin Botolf Sejer.

Annonce

Fabrikschefen fortæller videre, at det er erfaringer fra sidste års minksæson, som har affødt ideen om at købe en ismaskine.

- Vi indkøbte is til køling af råvarerne i minksæsonen 2020. Resultaterne af nedkølingen var så positive, at vi besluttede at gøre nedkølingen med is til en blivende løsning på alle typer råvarer, når der er behov, siger han.

Går alt efter planen, vil ismaskinen være færdiginstalleret og klar til brug i løbet af de første uger af maj.

Luftrensning

Ismaskinen er det seneste tiltag i kampen mod lugtgenerne. Et nyt luftrensningsanlæg på fabrikken er et andet, og som virksomheden tidligere er meldt ud, blev det nye luftrensningsanlæg som planlagt opsat i påskedagene og er nu under indkøring. Den første lugttest på det nye anlæg blev foretaget onsdag 14. april.


Vi indkøbte is til køling af råvarerne i minksæsonen 2020. Resultaterne af nedkølingen var så positive, at vi besluttede at gøre nedkølingen med is til en blivende løsning på alle typer råvarer, når der er behov.

Martin Botolf Sejer, fabrikschef, Daka


- Vi er naturligvis spændte på resultaterne af den store investering i bedre luftrensning. Vi forventer en forbedring, når det nye anlæg er i fuld drift, men som vi har meldt ud flere gange tidligere, vil det nye anlæg trods ekstra forbrænding og bedre effektivitet desværre aldrig kunne fjerne al lugt, siger Per Dunkelskov Thomsen, der er kommunikationsdirektør i Daka.

I hele indkøringsfasen fungerer den gamle lugtforbrænding som back-up, da der vil være behov for at skifte mellem systemerne, når teknikerne har behov for at skrue på det nye for at optimere processerne. Indkøringsperioden forventes at vare et par måneder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce