Annonce
Randers

Daka: Vi har ikke planer om at udvide med mere end en lagerhal

Et lokaplanforslag, der skal bane vejen for opførelsen af en lagerhal hos Daka, har givet anledning til mange høringssvar. Arkivfoto: Richard Sylvestersen

Et lokalplanforslag der skal bane vejen for en ny bygning ved Daka, har sat sindene i kog i lokalområdet. Høringssvar er strømmet ind. Og så er der oprettet en helt ny dialoggruppe med Daka som omdrejningspunkt.

Annonce

Assentoft/Romalt: Kød- og benmelsfabrikken Dakas ønske om at opføre en lagerhal på 3500 kvadratmeter til opbevaring af døde mink har fået frustrationerne i lokalområdet over lugten og støjen fra virksomheden til at blusse op.

Byrådet skal nu godkende den lokalplan, der skal bane vejen for opførelsen af lagerhallen. Der er kommet 33 høringssvar med mere end 500 underskrifter til lokalplanforslaget.

Blandt andet er beboerne i området bekymrede over, om virksomheden reelt planlægger endnu større udvidelser.

Dét afviser Erik Mansig, Head of public Affairs hos Daka Denmark A/S.

- Vi har ikke planer om nye tiltag. Daka har i dag overkapacitet på eksisterende anlæg og råvaremængderne fra landbruget og slagterierne er generelt faldende. Men med den opdaterede lokalplan, er der mulighed for for eksempel at udnytte overskudsvarmen til fjernvarme eller udbygge med nye luftrensningsanlæg eller lignende teknologiske udviklinger, som vil kræve anlægning af nye bygninger.

- Vi kender jo ikke fremtiden, men vi følger konstant med, og hvis der komme nye muligheder med forbedret teknologi, er det nu noget vi har mulighed for, siger Erik Mansig.

- Jeg ønsker ikke en lukning af Daka, og heller ikke at de ikke får lov til at bygge. Men jeg ønske et bedre samarbejde omkring at få løst problemerne. det skal ske gennem dialog og forhandling. Og jeg synes, at politikerne skylder os at vi bliver mere inddraget i dét, der sker.

Martin Iversen, Romalt-borger
Annonce

Romalt er også ramt

En stor gruppe af borgere mener, at Randers Kommune skal afvise lokalplanen, så længe der ikke er styr på lugtgenerne. Og dét er der bestemt ikke, mener blandt andre Maybritt Søndergaard.

- Det er gået fra slemt til værre. Vi føler os som gidsler, fordi ingen vil tage ansvaret, siger hun med henvisning til kommunen og Miljøstyrelsen, der er tilsynsmyndighed.

- Der er ikke nogen, der forholder sig til de centrale problemstillinger med lugt og støj, siger Maybritt Søndergaard, og hun står ikke alene.

I Romalt er problemerne mindst lige så store, siger Finn Lassen, der har boet i Romalt i 30 år.

I de seneste par år er problemerne taget til.

- I denne sommertid må folk simpelt hen tage hjemmefra. Jeg synes, kommunen og Daka tager let på det, siger Finn Lassen.

Han er med i gruppen af borgere, der mener, at politikerne i byrådet simpelt hen bør stemme nej til lokalplanen, der giver mulighed for en udvidelse hos Daka. Der skal ikke bygges mere, før støj- og lugtproblemerne er minimeret.

Annonce

Mere inddragelse, tak

En anden borger i Romalt er Martin Iversen, der har boet i området næsten hele sit liv. Han er også generet af lugten, især siden han for godt fire år siden flyttede til Piasminde.

- Jeg ønsker ikke en lukning af Daka, og heller ikke at de ikke får lov til at bygge. Men jeg ønsker et bedre samarbejde omkring at få løst problemerne. Det skal ske gennem dialog og forhandling. Og jeg synes, at politikerne skylder os at vi bliver mere inddraget i dét, der sker, siger Martin Iversen.

Han peger på, at det kunne hjælpe på problemerne, hvis virksomhedens tilladelse til at producere i weekender og på helligdage bliver inddraget. Den tilladelse fik Daka i 2014.

Martin Iversen understreger, at problemet ikke kun handler om Assentoft-området.

- Både Romalt, Paderup og Kristrup er hårdt ramt af lugtgener i den her varme tid, hvor vinden kommer fra nordøst. Samtidig ved jeg, at borgere i Dronningborg også er plaget, når vinden blæser derover.

Annonce

Et vigtigt værktøj

Den socialdemokratiske partiforening Kronjylland har for ganske nylig oprettet en dialoggruppe med repræsentanter for borgere, Daka og kommunen.

- Dialogen med borgerne generelt er vigtig og ønskes forbedret. Vi ønsker, at borgerne bliver informeret om, hvad der måtte ske på Daka, siger næstformand i udviklingsudvalget Henning Jensen Nyhuus (S), der er en af initiativtagerne.

Pia Bährentz, Assentoft, er medlem af dialoggruppen.

- Jeg forventer der kommer noget positivt og konstruktivt ud af det her. Faktisk kan jeg ikke forstå, at der ikke er lavet sådan en gruppe før. På denne måde kan man få indflydelse, siger Pia Bährentz.

- Dialog er et meget vigtigt værktøj, understreger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Billeder og reportage fra premieresejr i Hornbæk: Dobbelte målscorere, cheftrænere i aktion og en kandidat til årets mål

Sport For abonnenter

Stor sæsonoptakt til Serie 1: Lokal dynamitpulje og Helsteds togt i Nordjylland

Randers

Narkokørsel ved midnatstid

Annonce