Annonce
Randers

Daka vil gerne have mere åbenhed: Mulighed for sjældent besøg bag murene

Søndag 8. september er der indvielse af Dakas nye råvarehal. Det er en af de sjældne gange offentligheden inviteres indenfor hos Daka, der har fået ny fabrikschef, som gerne have åbnet virksomheden op. Foto: Daka
For første gang i mange år er der offentlig adgang til kød- og benmelsfabrikken Daka, som inviterer til indvielse af den nye råvarehal. Åbenheden er et led i at tiderne har skiftet, og at Daka er gået fra at være usexet til at være okay, siger den nye fabrikschef.
Annonce

Randers: Når Dakas nye råvarehal, der udelukkende skal lagre døde minkkroppe i sæsonen for minkslagtning, står klar til indvielse søndag 8. september, får offentligheden lov til at være med. Det er første gang i mange år, at Daka inviterer borgerne ind på rundvisning i fabrikken.

Og det er blevet moderne at åbne dørene for borgere og naboer hos producenter, der støjer, lugter eller kan opleves generende i nær-området. Det er udfra devisen om, at når folk får et nærkig på produktionen, opstår der en vis forståelse for, at der følger gener med. Senest åbnede virksomheden Saint-Gobain Lecafabrikken i Hinge op for første gang nogensinde og blev nærmest væltet omkuld. Der var regnet med at 300 gæster ville slå en smut forbi, men der kom 650 gæster. Successen med charmeoffensiven fik Leca til at overveje et tilsvarende arrangement inden for kort tid.

Nu forsøger Daka sig med et lignende arrangement, og også her handler det om at nedbryde tabuer:

- Vi ved, at der er interesse for det. Vi har tidligere haft den holdning, at den, der lever stille, lever godt. At drive en virksomhed som vores er jo ikke supersexet. Så vi har hidtil holdt kortene tæt til kroppen. Det er ærlig snak. Men faktisk så har vi også gode historier at fortælle; vi laver cirkulær økonomi og genanvender i stor stil. Tiderne har skiftet, og vi er gået fra at være usexet til at være okay. Sidste år tog vi imod 300.000 ton døde dyr - forestil dig et hul, der skulle graves, hvis ikke Daka var her, siger fabrikschef Martin Sejer Lind, der har siddet i chefstolen siden oktober 2018. Han har forinden været ti år i Daka.

Dakas hal og navn

Daka Sec Anims nye råvarehal på 3200 kvadratmeter vil komme til at være lager for minkkroppe, og det vil være i en begrænset periode, nemlig i november og december. Derudover vil hallen stå tom.

Råvarehallen er 65 meter lang, 50 meter bred og 15 meter høj.

Hallen er udført med søstenselementer og grønne trapezplader, så den falder naturligt ind i landskabet.

Den ligger med let adgang til produktionsanlægget, og råvarerne transporteres fra hallen til anlægget i lukkede containere.

Hallen er etableret med undertryk, og ventilationsluften bliver ført til rensning i virksomhedens biofiltre.

Der opføres volde om hallen, som beplantes med 20 meter bredt levende hegn.

Daka fik et nyt tilnavn, Sec Anim, efter De Danske Slagterier i 2012 solgte 51 procent af aktierne til det tyske Saria. Da Saria ekspanderede i Frankrig kom navnet Sec Anim til.

Annonce

Kunne ikke følge med

Den nye hal kommer, fordi minkbranchen konsolideres og bedrifterne bliver større og større. Derfor bliver pelsningen koncentreret til en kort og intens periode i november og december. Daka har brug for yderligere opbevaring i spidsbelastningsperioden. Råvarehallen skal derfor kun bruges til opbevaring af mink i denne periode. En ny hal betyder, at Daka i den travle periode kan opbevare minkene forsvarligt, indtil de kan komme ind på fabrikken. Det giver både bedre kvalitet og mindsker generne for naboerne, lyder det fra Daka.

Martin Sejer Lind fortæller, at nyheden om den nye hal ikke er faldet i god jord hos naboerne, men at han ikke ser det som en udvidelse.

- Sidste år kom der 30.000 ton mink hertil på tre uger. Vi kunne slet ikke følge med. Der stod flere hundrede containere ved fabrikken i Løsning med mink, og der kørte lastbiler til Sverige og Tyskland for at komme af med kødet og 10.000 ton blev kørt til Aalborg Portland og brændt. Med hallen her kan vi opbevare det forsvarligt og samtidig være meget mere samfundsøkonomisk, bæredygtig og bruge proteinet til økologisk gødning blandt andet, siger Martin Sejer Lind.

Den nye fabrikschefs kongstanke er at overholde miljøkravene på området, men desuden at arbejde for at naboerne kan blive glade ved at formindske lugtgenerne på Daka.

- Det vil vi afsætte penge til. Med hensyn til at åbne fabrikken mere op, vil vi nu samle erfaring fra indvielsen 8. september, og så se på, hvordan vi kan gøre det fremover. Det kan jo være voldsomt at se en død grisefamilie eller 500, så vi skal have fundet en måde at gøre det på, som ikke virker så voldsom, siger Martin Sejer Lind, der tilføjer, at det jo er mange forskellige dyr og slagteriaffald, der ender på Daka.

- Det er både grise, køer, giraffer og vi har også haft en finhval, ja alle mulige dyr, siger han og fortæller, at der for eksempel her forleden var fem ton æggeskaller, der gav udfordringer for anlægget.

30.000 tons mink på tre uger havde Daka sværet ved at håndtere i 2018. Med den nye hal bliver det ikke et problem. Arkivfoto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Låsby-Svendsen er død

Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter sejren: Vito viste vejen - men kun til andenpladsen

Annonce