Annonce
Kultur

Dalsgaard-skulptur er vendt hjem til Randers efter mange år i Hammerum

Sven Dalsgaard er også kunstneren, der er kendt for at pakke kunsten ind og stiller spørgsmålet: Hvad gemmer sig bag indpakningen? Sjovt nok havde borgmester Torben Hansen, bestyrelsesformand Søren Sørensen og cykelsmed Claus Ørsted besvær med at få pakket byens nye skulptur ud. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Den hjemvendte skulptur, der er smækfyldt med Dalsgaard-symboler, har fristet en tilværelse i Hammerum. Men nu knejser den ved Tradium. Og det giver god mening. Det var her, den unge Sven i sin tid lærte at svinge penslerne på Teknisk Skoles malerafdeling.

Randers: Borgmester Torben Hansen (S) mener, at den hjemvendte Dalsgaard-skulptur fra 1990 har fået en meningsfuld placering ved Tradium på Vester Alle.

- Tradium er en skole med indsigt, viden, udsyn og håndværk. Det er en topmoderne skole. Og det flotte arbejde, som skolen udfører, vil vi gerne anerkende ved at opstille skulpturen her - skolen, hvor Sven Dalsgaard i sin tid gik på malerskolen, siger Torben Hansen, der tirsdag formiddag afslørede skulpturen, der da også har fået en kærlig hånd af nogle af skolens elever, godt akkompagneret af billedkunstner Aage Arbjerg.

For det var en lidt ramponeret skulptur, som Randers Kommune har erhvervet sig. Den trængte til at blive shinet op. Men nu står den fiks og færdig, klar til at tage imod på Tradium.

Og Torben Hansen håber, at skulpturen vil vække nysgerrighed, undren og forundring, som er kunstens væsentlige natur..

Annonce

Sven Dalsgaard

Født i Randers 1914. Død i Randers 1999.

Udlært håndværksmaler på Randers Tekniske Skole.

Autodidakt billedkunstner.

Debuterer på Kunstnernes Efterårsudstilling 1943.

Er i perioden 1953-63 medlem af Majudstillingen.

Medlem af Grønningen 1964-75.

Medlem af Den Frie Udstilling 1975-93.

Modtager i 1978 Thorvaldsens Medalje.

1973-79: Gæsteprofessor ved Det kgl., Danske Kunstakademi.

Randers Kunstmuseum ejer en større samling Dalsgaard-værker, omkring 1200 værker.

Flere af hans skulpturer står i dag i det åbne rum.

Den aktuelle skulptur ved Tradium lavede han i 1990 med sin gode ven, bysmeden Tonny Pedersen, til at udføre det håndværksmæssige .

Løfter i flok

Ved afsløringen tirsdag udtrykte Torben Hansen sin glæde over, at skulpturen er kommet tilbage til Randers. Og tilskrev frivillige menneskers indsats den ære.

- Vi er et samfund, der hjælper hinanden. Får ting til at ske, sagde borgmesteren, der ikke lagde skjul på, at Sven Dalsgaard var en kunstner, der nok kunne ryste og provokere i sin samtid.

I den forbindelse var han lige omkring den skandaleramte udstilling i Det Danske Hus i Paris i 1967, hvor kunstneren fra Randers udstillede 33 værker med flaget som udgangspunkt.. Dengang som senere vakte det forargelse, at han brugte Dannebrog som form og tegn i sin kunst. Som noget, der kan diskuteres. Pilles ved.

Der er også et flag i skulpturen ved Tradium. Og en Dalsgaard-blå sløjfe samt en port. Hele tre symboler fra Dalsgaards værksted samlet i en og samme skulptur.

Man kunne så spørge sig selv, om det er Dannebrog eller et hvidt kors på en rød baggrund. Med Dalsgaard kan man aldrig vide.

Gave med indhold

Derimod ved vi, at gaven har vakt glæde på skolen. Direktør Lars Michael Madsen siger, at den er kommet som en glædelig overraskelse.

- Men dejligt med en gave, der har en fortælling i sig. Og så er jeg da stolt af, at vores traditionelle malerfag også kan give værdi til det mere åndelige perspektiv, siger Lars Michael Madsen.

Det var en fra Dalsgaards lokale fan-skare, cykelsmeden Claus Ørsted, der fik sat det hele i gang.

- Jeg blev gjort opmærksom på, at skulpturen havde været sat til salg på Lauritz.com uden at blive solgt. Det mente jeg, vi burde gøre noget ved, forklarer Claus Ørsted, der kontaktede Randers Kommune, der igen kontaktede Tradium. Og vupti blev skulpturen købt, og skolens formand Søren Sørensen med seks elever fra skolen satte afsted i en kassevogn til Hammerum for at hente skulpturen hjem.

- Den stod på hovedstrøget i Hammerum. I løbet af en times tid havde vi skruet skulpturen fra hinanden og lagt alle dele i bilen, forklarer Søren Sørensen, der alligevel undrer sig over, at ikke en eneste forbipasserende stillede spørgsmålstegn ved, at nogle pillede byens skulptur ned.

Til gengæld røg den ubesværet hjem til Randers, hvor den efter et grundigt eftersyn har fået en ny plads, hvor vi kan lette på hatten og sige: Velkommen hjem. Og så i øvrigt undre os over, hvorfor den mand i det meste af sit liv beskæftigede sig med flaget, på den ene eller anden måde. Men altid et flag, der hænger lodret.

Direktør Lars Michael Madsen modtog med glæde gaven fra Randers Kommune. Dalsgaard-skulpturen med flaget, sløjfen og porten er endelig kommet hjem. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Stort mørketal ved ulykker i Langå-kryds: Naboer er bekymrede og frustrerede

Annonce