Annonce
Randers

Dampkedel på højkant: Ny skulptur skal fastholde toghistorien i Sporbyen

Det nye kunstværk skal virke som et vartegn ved et nyt kryds, der fører trafikken ned til den dye bydel, Sporbyen. Foto: Anne Myrup Pedersen
Den første skulptur af flere er så godt som færdig ved Sporbyen. Kunster Mads Borch har haft til opgave at udtænke et værk, der kan virke som vartegn for den nye bydel.
Annonce

RANDERS: Sporbyen Scandia vil huske og huskes for sin århundrede lange historie som en togfabrik og en af de mest markante industrier i Randers. Derfor planlægger Sporbyen at udsmykke hele det store areal med skulpturer, som hver fortæller bidder af områdets historie.

- Og den første af disse skulpturer står nu næsten færdig ved Udbyhøjvej, fortæller Finn Jakobsen, der i dag er ansvarlig for det store område.

- Vi kombinerer en gammel dampkedel med nogle togskinner fra den gamle fabrik. Ideen til skulpturen er udviklet af en af Sporbyens ejere, Steen Jørgensen, og kunstner Mads Borch. Og den fylder ganske godt i landskabet: 5,5 meter høj og 1 meter i diameter.

Mads Borch har stået i spidsen for arbejdet med at konstruere skulpturen.

- Men jeg har ikke haft noget med selve udformningen at gøre. Det er så tunge dele, vi bruger, at det har været overladt til en kran og en svejser, fortæller han.

Og selv om skulpturen nu står færdig, har Finn Jakobsen yderligere effekter at føje til oplevelsen.

- Jeg regner med, at vi vil sætte lys på skulpturen. Og måske lade en ild brænde i de åbninger, der er.

Vi har flere skulpturer på vej. Målet er, at Sporbyen skal være en spændende bydel i Randers. I en kombination af nyt og gammelt

Finn Jacobsen, ansvarlig for området

Annonce

Flere kunstværker på vej

Den nye skulptur ved Sporbyen kommer dog ikke til at stå alene.

- Tanken bag de skulpturer, vi nu sætter op, er at kombinere det nye i Sporbyen med stedets lange historie, fortæller Finn Jakobsen.

- Næste opstilling kommer til at indeholde en faldhammer på 36 ton. Den er så tung, at varerne i arbejderboligernes købmandsbutik på pladsen tæt ved det sted, hvor hammeren blev brugt, faldt ned fra hylderne, når hammeren faldt. Og hammeren er virkelig historisk - formentlig omkring 100 år gammel. Fra dengang togfabrikken flyttede til Udbyhøjvej.

Og endnu flere historiske konstruktioner følger:

- Vi har flere skulpturer på vej. Målet er, at Sporbyen skal være en spændende bydel i Randers. I en kombination af nyt og gammelt, siger Finn Jakobsen.

Kunstner Mads Borch bor på Katholm Gods ved Grenaa, men har stor tilknytning til Randers. Således har et kæmpemæssigt værk fra hans hånd i grøn-blå nuancer de seneste 20 år prydet Underværket i byen.

5,5 meter rækker den gamle dampkeddel, der udgør kernen i Sporbyens nye kunstværk, i vejret. - Jeg har været med til at udtænke skulpturen, men det praktiske og tunge arbejde har været overladt til en kran og en svejser, siger kunstner Mads Borch. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce