Annonce
Danmark

Få overblikket her: Politikerne blev enige i nat - Danmark genåbner næsten 21. maj

Her ankommer Sundhedsminister Magnus Heunicke. Folketingets partiledere ankommer til forhandlinger om den næste fase af genåbningen, som begynder 21. maj, i Justitsministeriet i København den 17. maj 2021.. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix)
Folketingets partier har kort efter midnat natten til tirsdag landet en aftale om yderligere genåbning.

Fra 21. maj er diskoteker og natklubber stadig lukket, men alle lokaler og lokaliteter er åbne med de restriktioner, der gælder om blandt andet afstand og test.

Det fremgår af en aftaletekst om en yderligere genåbning, der er vedtaget af et flertal af Folketingets partier. Aftalen er blevet præsenteret på et pressemøde natten til tirsdag.

Ifølge De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, vil alt i princippet være åbent fra på fredag med undtagelse af nattelivet.

- Hvis man tager et blankt stykke papir, så vil der stå, at fra 21. maj er natklubber og diskoteker lukket. Men alt andet er åbent, dog med nogle restriktioner, siger Søren Pape Poulsen.

Partierne er også blevet enige om en plan for en gradvis normalisering af fysisk fremmøde på arbejdspladser.

Det vil ske i tre faser, hvor første fase tillader 20 procent fremmøde fra fredag. Herefter vil man tillade 50 procent fremmøde fra omkring 14. juni og 100 procent fremmøde fra 1. august.

Desuden er det også fortsat en del af planen, at elever på ungdoms- og voksenuddannelserne vender helt tilbage i skole fredag.

Overblik: Her er hovedpunkterne i ny genåbningsaftale  

Alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige er natten til tirsdag blevet enige om yderligere genåbning af Danmark, der træder i kraft 21. maj.

Aftalen er en opfølgning på den store plan for genåbningen af Danmark, der blev indgået den 22. marts.

Den nye aftale indeholder blandt andet en udfasning af coronapasset og kravet om mundbind. Og så kan hjemmearbejdende snart vende tilbage til kontoret.

Få et overblik over den nye genåbningsaftale her:

Coronapas:

  • Coronapasset vil efter planen begynde at blive udfaset i juni. I august skal aftalepartierne diskutere, hvilke konsekvenser, det skal have for passet, at alle borgere, der ønsker det, er færdigvaccinerede. Der er også aftalt en såkaldt "solnedgangsklausul" for passet for alt andet end rejser og turisme.
  • Samtidig lempes reglerne, så man fra 21. maj ikke længere behøver at vise coronapas ved indgangen til biblioteket eller til foreningsidræt. Man vil dog stadig skulle have et gyldigt coronapas.
  • Der åbnes også for, at folk 14 dage efter første vaccinationsstik kan bruge dokumentation for dette som coronapas.

Mundbind:

  • Kravet om brugen af mundbind vil blive udfaset efter samme model som coronapasset. Mundbind vil altså efter planen senest være udfaset i august, når alle over 16 år ifølge vaccinationskalenderen er vaccineret. Der fremlægges en plan for udfasningen i juni.

Hjemmearbejde:

  • Udfasningen af hjemmekontorer skal ske i tre faser. Fra 21. maj kan 20 procent vende tilbage, mens det bliver sat op til 50 procent 14. juni, hvor alle over 50 år ventes at have modtaget mindst et stik mod coronavirus.
  • Fra 1. august er det ifølge aftaleteksten planen, at 100 procent vil kunne vende tilbage til arbejdspladsen.

Idræts og kulturliv:

  • Alle resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter kan fra 21. maj få lov at genåbne helt med krav om fremvisning af coronapas. Der åbnes også for sangaktiviteter i blandt andet foreningslivet og på musik- og kulturskoler.
  • Desuden åbnes for indendørs faciliteter i forlystelsesparker, zoologiske haver, aftenskoler samt lege- og badelande.

Ungdoms- og voksenuddannelser:

  • Der åbnes fra 21. maj for 100 procent fremmøde for alle de resterende elever på landets ungdoms- og voksenuddannelser og for studerende på videregående uddannelser. Genåbningen sker på samme vilkår som tidligere genåbninger.

Kilde: Justitsministeriet.

Som tidligere aftalt vil forsamlingsforbuddet hæves fra fredag fra 25 til 50 personer indendørs og fra 75 til 100 personer udendørs.

Derudover har partierne aftalt at udfase mundbind og coronapas. Det vil ifølge flere af partilederne ske, når alle over 16 år er tilbudt en vaccine i slutningen af august. Endelig dato er dog ikke fastlagt.

- Vi kommer til at følge aftalen om udfasning af coronapasset til dørs. Det er ikke rimeligt, at folk skal bruge timevis på at få fornyet coronapasset i tide og utide, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kan den yderligere genåbning og udfasning af coronapas og mundbind kun lade sig gøre, fordi Danmark er "et meget gunstigt sted" i epidemien trods en lille stigning de seneste dage i antallet af smittede.

- Det kan kun lade sig gøre, fordi vi bevarer grundlæggende strukturer som massiv testning og lokale nedlukninger. Det er de redskaber, der sikrer, at vi nu kan åbne mere op, siger Magnus Heunicke på pressemødet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Randers

Skolens legeplads fyldt med glasskår: Skoleleder appellerer til forældre om at tage en snak med de unge

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Annonce