Annonce
Danmark

Danmark står udenfor nyt nordisk militærsamarbejde i Arktis

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark bidrog til militærøvelse i Arktis. Men nyt nordisk militærsamarbejde i området er vi ikke en del af.
Annonce

Det var både rigtigt og vigtigt, da det danske forsvar tidligere på måneden deltog med et militærfly til en øvelse i Arktis, hvor krigsskibe fra USA, Storbritannien og Norge sejlede ind i en russisk zone i Barentshavet.

Det har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) flere gange fastholdt, selv om kritikere har sat spørgsmålstegn ved, hvorfor det danske forsvar dog skulle blande sig i det kolde hav nordøst for Norge.

På den baggrund kan det virke mærkeligt, at Danmark, der er del af det fællesnordiske militærsamarbejde, Nordefco, onsdag ikke var repræsenteret på militærbasen Porsangermoen i Nordnorge.

Her underskrev forsvarsministrene fra de tre Nordefco-lande Norge, Finland og Sverige en ny aftale om operationelt samarbejde i den selv samme arktiske region, som Danmark bidrog til militærøvelsen i.

Regionen kaldes Nordkalotten og omfatter de nordligste dele af Norge, Sverige, Finland og det vestligste Rusland.

Ifølge Forsvarsministeriet er der en oplagt grund til, at Danmark ikke er med i det nye samarbejde.

- Danmark er geografisk ikke en del af dette område, skriver ministeriet i en kommentar til Ritzau.

Ministeriet henviser til, at det ikke er første gang, at lande i Nordefco-samarbejdet indgår militære aftaler, der ikke omfatter alle de nordiske lande:

- For eksempel indgik Danmark og Sverige i 2016 en bilateral aftale om lettere adgang til hinandens luft- og søterritorier. Det er i det lys, at den nye aftale mellem Finland, Norge og Sverige skal ses.

Fra et militært synspunkt er Nordkalotten særligt interessant.

Det skyldes, at Ruslands strategisk vigtige base for landets store ubåde og andre krigsskibe, der kan medbringe atomvåben, ligger på Kola-halvøen i området.

Blandt andet derfor har Ruslands ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, reageret med vrede på den vestlige militærøvelse i Ruslands eksklusive zone i Barentshavet for to uger siden, som Danmark var en del af.

- Sådanne øvelser tæt på den russiske grænse fremprovokerer en tvivl om, hvor reelt vores arktiske naboer mener det, når de siger, at de vil fastholde regionen som et lavspændingsområde, sagde Barbin i en skriftlig udtalelse til Ritzau tidligere på ugen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Serierækkerne officielt slut for i år: Løsning sikrer flere lokaler klubber oprykning

Annonce