Annonce
Erhverv

Danmarks ældste naturmiddelfirma har indkapslet naturen i 75 år

Jan Rathcke har været direktør i firmaet siden 2015. Han har 25 års erfaring i huset, men har endnu ikke holdt 25-års jubilæum på stedet, da han undervejs arbejdede en fem-årig periode for Urtekram i Mariager, der producerer fortrinsvist økologiske fødevarer. Foto: Michael Svenningsen
Natur-Drogeriet har gennem 75 år fremstillet og solgt alt fra kosttilskud til vitaminer, æteriske olier, frø og naturmedicin til det danske marked i medgang og modgang. En fødselsdag som virksomheden foruden åbent hus på matriklen også vil fejre med et planlagt indtog på de kinesiske og tyske markeder.
Annonce

HØRNING: Med sin placering ud til en hovedvej ser Natur-Drogeriet udefra ikke meget anderledes ud end de øvrige bygninger, der ligger i det tætbebyggede industrikvarter i udkanten af Hørning.

Men træder man ind ad døren, er en blandet duft af blomster, mentol og te det første, der rammer næseborene.

- Det er godt, at du ikke kommer en dag, hvor vi har gang i produktionen af Baldrian, fortæller den 52-årige direktør Jan Rathcke med et grin.

- Så ville det have været en hel anden oplevelse, siger han og forklarer, at duften for de fleste andre end katte er grim.

- Til gengæld virker det beroligende på nervesystemet. Og det kan vi også mærke i administrationen, når det bliver produceret. De ansatte er meget mere rolige og sover fantastisk i de dage, siger hans kone 40-årige Annette Rathcke med et grin.

Sammen med 38-årige Charlotte Christiansen og hendes mand Mikkel Salling driver firkløveret Natur-Drogeriet som anden generation i familiefirmaet.

Natur-Drogeriet

Natur-Drogeriet har fået sit navn efter en droge, der ifølge den store danske encyklopædi er en enten rå eller delvis tilberedt råvare fra planter (sjældent fra dyr) til fremstilling af lægemidler.

Droger (bark, rødder, blade, blomster osv.) blev tidligere benyttet som lægemidler, men er nu stort set afløst af de rene, virksomme stoffer, som fremstilles ved isolering fra droger eller ved syntese.

Mange endnu anvendte lægemidler stammer fra droger, for eksempel lægemidlet digoxin, som stammer fra fingerbølplantens blade (Digitalis).

Kilde: www.denstoredanske.dk

Annonce

En branche i forandring

Natur-Drogeriet fik sit navn, da ægteparret Peer og Jonna Christiansen overtog urtefirmaet Drogeriet tilbage i 1976 efter i mange år at have drevet blandt andre helsekostforretningen Sundhedskost i Aarhus - en af landets ældste og største helsekostforretninger.

Urtefirmaet Drogeriet blev stiftet i 1945 af naturlægen Axel O. Hansen, der i øvrigt er forfatter til Danmarks største naturmedicinske værk ved navn Helbredelse, og med værket tilbage i 1930’erne var blandt de første i Danmark til at udbrede viden og salg af blandt andet ginseng med henblik på at styrke den danske sundhed.

Men hvor Axel O. Hansen var den første til at udbrede budskabet om naturmedicins helbredende virkning til danskerne, var det med parret Christiansen ved roret, at firmaet for alvor formåede at opnå en kommerciel succes. Og om end ingen af døtrene er født tidligt nok til at kunne huske parrets indtog på det danske marked eller den første tid med fremstilling lægemidler og kosttilskud ud fra blandt andet bark, rødder, blade og blomster, kender de historierne og har da også flere minder fra Natur-Drogeriets tidlige år.

- Noget af det, jeg kan huske er, at de startede hjemme i deres kælder, hvor de blandede ting med håndkraft – meget helseagtigt. Og det er det, branchen har forandret sig fra. Fra en tid, hvor helsekost blev opfattet som meget alternativt og til, at det i dag bliver produceret i topmoderne faciliteter med masser af kontrol, fortæller Annette Rathcke.

Annonce

Ros til fødevarekontrol

Siden midten af 1970’ene har meget ændret sig. Mens Natur-Drogeriet i 1976 bestod af primært ægteparret, har firmaet i dag 49 ansatte på stedet til at fremstille, sælge og markedsføre produkterne samt til at holde styr på, at alle regler på området bliver overholdt.

For mens firmaet tilbage i midten af 1970’erne i princippet måtte fortælle alt det de ville om deres produkters egenskaber, er der i dag skrappe restriktioner for, hvad virksomheden må og ikke må fortælle om deres produkter, ligesom kontrollen på området er øget.

- Jeg kan huske, da jeg startede i branchen for tyve år siden, der var det megasjovt at være i branchen. Du måtte sælge alt, og du måtte sige alt, fortæller Annette Rathcke og uddyber:

- Der var jo ikke nogen, der gik ud af butikken uden at vide, hvad den urt, de havde købt, kunne i din krop, hvordan den fungerede med dine organer, eller hvordan den var. Og så med et trylleslag kom der restriktioner på alt.

En oplevelse som både Jan Rathcke og Charlotte Christiansen – ikke overraskende – deler.

Det har dog ikke kun været skidt for forretningen med flere regler og øget kontrol. Faktisk er netop de stramme regler på området en af grundene til, at Natur-Drogeriet i øjeblikket nærmer sig et indtog på det kinesiske marked, fortæller Jan Rathcke, der i december var en tur i Kina for at mødes med mulige aftagere af Natur-Drogeriets produkter.

- De står og rykker i os for at høre, om de ikke kan få lov til at sælge nogle produkter fra Europa, fordi de kan se, at renheden og kvaliteten, når det kommer ud af Danmark, er på et helt andet niveau end i Kina. Fordi vi har en hel anden opmærksomhed omkring fødevarekvalitet. Og der må vi sige et eller andet sted, at der er Fødevarestyrelsen i Danmark super, fordi vi har den bedste fødevarekontrol i verden, siger han, om end han ikke lægger skjul på, at han ville foretrække mere lempelige regler på området.

- Udfordringen er jo, at vi stadig tror på drogerne og planterne, fordi vi ved, at den kompleksitet, som de bærer med sig, er positiv for os mennesker at spise og indtage. Hvorimod det lægemiddelindustrien gjorde for 100-200 år siden var at tage enkeltstoffer ud af planterne, siger Jan Rathcke, som derfor ville ønske, at processen med at få godkendt naturlægemidler var mindre omkostningstung og omstændig end tilfældet er i dag.

- Det vil koste os cirka halvanden million kroner at registrere en plante som brændenælde, som folk har ude i deres baghave. Så hvordan skal vi nogensinde have en chance for at tjene de penge hjem igen? Vi tjener jo ingen penge hjem på brændenælder, spørger Jan Rathcke retorisk.

- Urte-Pensil er vores flagskib gennem mange år og nok også et af de produkter, der stadigvæk er med til at løfte forretningen, fortæller Jan Rathcke om firmaets bestseller. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Flere om buddet

Det er ellers ikke, fordi økonomien fejler noget i firmaet, der gennem de sidste otte år har oplevet en stigende bruttofortjeneste fra omkring 12 millioner kroner i regnskabsåret 2010/2011 til godt 21 millioner kroner i regnskabsåret 2018/2019. Snarere tværtimod.

- Det er virkelig blevet in for alle at tage kosttilskud og vitaminer og mineraler, hvor jeg tidligere syntes, at der var en større skepsis omkring det, forklarer Charlotte Christiansen.

- Og så vækster vi også, fordi der er flere, der ligger mærke til os. Vi er blevet bedre til at gå ud og gøre opmærksom på os selv, tilføjer Jan Rathcke.

Samme fremgang oplevede parret Christiansen også tilbage i 1988, hvor de flyttede deres produktionen ud af en nedlagt kiksefabrik i Aabyhøj og ind på en ny og moderne fabrik i Hørning bygget til formålet.

Men mens succesen i firserne til dels kan tilskrives, at Natur-drogeriet, som fremstiller og forhandler af kosttilskud og naturlægemidler, var ene på markedet, er det ikke tilfældet i dag.

- Vi var på et tidspunkt totalleverandør til branchen, hvor vi bare må sige, at branchen bliver mere og mere populær. Alle synes, at det med at lave kosttilskud og noget sundt, det kan alle jo gøre. Så branchen er jo blevet superbred, siger Jan Rathcke og nævner som eksempel, hvordan Natur-Drogeriet er gået fra at levere omkring 2000 varenumre ud af et sortiment på 2500 for omkring 30 år til i dag at levere omkring 1000 ud af Helsams 20.000 varenumre.

- Så vi er blevet en lille del af en stor branche, understreger han.

I 1976 blev Urte-Pensil solgt som te, men i dag bliver den fortrinsvist solgt kapsler eller i tabletform. – Smagen på Urte-Pensil gør, at vi nærmest ikke sælger den i te mere, siger Jan Rathcke. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Gode til kosttilskud

Man kunne måske forledes til at tro, at flere aktører på markedet var en dårlig ting for forretningen. Men for netop Natur-Drogeriet har der vist sig flere fordele ved netop de mange flere på markedet for helsekost og naturlægemidler.

Det er Natur-Drogeriets to gange to meter store smørkerner i produktionsområdet et godt eksempel på. For da Jonna og Peer Christiansen i slutningen af 1970’erne fik stor succes med at sælge Urte-Pensil og derfor ledte efter en større industriel maskine til at blande de mange urter i, måtte ægteparret ty til mejeriindustrien for at finde en.

Smørkerneren er i øvrigt stadig i brug den dag i dag, selv om den har fået følgeskab af flere andre industrielle maskiner, der til sammen sørger for, at firmaet kan producere op om 120.000 kapsler med forskellige urter og droger i timen, som de ansatte i produktionen efterfølgende pakker og sender ud til helsekostforretninger, apoteker og Matas-butikker landet over.

- På de to langsomme maskiner laver vi 20.000 i timen, og på den hurtige laver vi 80.000 kapsler i timen. Så der går ret mange igennem. Men udover det har vi jo salveproduktion. Vi har eliksirer, teer, rene urter, forskellige fødevarer og proteinpulver, siger Jan Rathcke, der anslår, at virksomheden årligt sender omkring 60 millioner kapsler afsted.

Foruden at være medvirkende til, at det i dag er muligt at købe udstyr målrettet helsekostbranchen, har de flere aktører på markedet, som Pharma Nord, Jemo Pharm og Mezina, også skabt et stærkere grundlag for erfaringsudveksling gennem brancheorganisationen Nutraceutisk Industri. En organisation under Dansk Industri, som Natur-Drogeriet i øjeblikket har formandsskabet i.

- Vi kunne godt tænke os, at myndighederne bakkede lidt mere op omkring vores branche. For det, der bliver markedsført i udlandet, er, at Danmark er gode til medico og mejeri. Men vi bliver aldrig ført frem som nutraceutisk industri i Danmark. Og det er faktisk et sted, som vi er rigtigt gode, mener Jan Rathcke.

Natur-drogeriet har sit primære forretningsområde i at sælge kosttilskud, men sælger også mange andre produkter. De fleste af Natur-Drogeriets produkter hører derfor under fødevarestyrelsens ansvarsområde, mens stærke vitaminer og mineraler samt naturlægemidler hører under lægemiddelstyrelsens ansvarsområde. Foto: Michael Svenningsen
Natur-Drogeriet har omkring 20 medarbejdere ansat i produktionen. De ansatte skifter arbejdsplads hver uge for at sikre, at de ikke får gentagende ensidigt arbejde. Foto: Michael Svenningsen
Jan Rathcke ses her med den bog af naturlægen Aksel O. Hansen, der fortsat danner grundlag for Natur-Drogeriets forretning den dag i dag. Foto: Michael Svenningsen
På lageret er urter i sække fra hele verdenen med alt fra karry og kanel til pebermynte, polejmynte, krusemynte, basilikum og kalmusrod. – Vi har joket lidt med, at det eneste vi mangler på lageret er noget fra det antarktiske univers, da vi ikke kunne finde ud af at putte en isblomst i en kapsel. Men nu har vi så kril, så vi har faktisk også varer fra Antarktis, siger Jan Rathcke. Foto: Michael Svenningsen
- Jeg endte med at rende med det bedste i huset, siger Jan Rathcke om ægteskabet med Peer og Jonna Christiansens datter Annette Rathcke (th), som her ses med sin søster Charlotte Christiansen (tv). Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC

Målscoreren og anføreren efter derbyet: - Elendigt at være en mand i overtal uden at vinde

Sport

Se kampens højdepunkter: Randers FC smider derbysejr og førsteplads

Randers FC For abonnenter

Klar til lokalbrag? Stærk statistik, rødglødende Riis og bud på de 11 udvalgte derby-krigere

Annonce