Annonce
Debat

Danmarks ambassadør i Seoul: Dansk eksportsucces til Sydkorea trods coronapandemi

Billede fra et besøg med borgmester Park Nam-chun, i Incheon. Besøget skaffede adgang for Ørsted til vindmålinger på et område, hvor der kan etableres en havvindmølle park på 1,6 GW – svarende til Danmarks nuværende kapacitet på havvind. Foto: Ambassaden
Annonce

Da jeg kom til Sydkorea for halvandet år siden, var der mange, der allerede dengang gik med mundbind på grund af luftforureningen. Som dansker var mundbindet fremmed for mig, og jeg brugte det aldrig. Men det ændrede sig, da covid-19 kom til Sydkorea i januar 2020, og i dag vanker der bøder, hvis man bevæger sig ud i det offentlige rum uden mundbind.

I Sydkorea er man ved at være på bagkanten af tredje bølge af covid-pandemien, der toppede omkring jul med omkring 1.000 dagligt smittede - det tal ville svare til ca. 100 smittede i Danmark. Selvom smitten er faldet til en tredjedel, lever vi fortsat med det næsthøjeste beredskab: Regeringen har indført et forbud mod forsamlinger på mere end fire personer, skoler er først nu ved gradvist at åbne, og restauranter skal senest lukke kl. 21. Respekten for pandemier er stor i befolkningen, der gennem de sidste tyve år har oplevet både MERS, SARS, svineinfluenza og nu covid-19.

Einar Jensen. Foto: Ambassaden

Erfaringerne med pandemier forklarer nok også, at Sydkorea har været i stand til at holde smittetallene så langt nede. Men omkostningen for privatlivets fred har været høj. Sydkorea er formentlig dét demokrati i verden, hvor myndighederne indsamler flest oplysninger om borgerne. Gennem overvågning af kreditkortdata, mobildata og overvågningskameraer kan man lynhurtigt kortlægge en smittet persons færden, og dermed indkalde nærkontakter til tests. Strategien virker, og Sydkorea har bortset fra korte perioder undgået en hård nedlukning.

Covid-19-håndteringen bidrager til, at Danmarks vareeksport til Sydkorea steg med 7,7 % sidste år. Danske løsninger er efterspurgte, og jeg oplever en stigende interesse. Vi er kendte for vores fødevarer af høj kvalitet, smukke design og innovative løsninger på både medicinal- og energiområderne. Men Sydkorea kan også være et svært marked at komme ind på, og ofte har danske virksomheder brug for ambassadens hjælp.


Ligesom Danmark vil Sydkorea være klimaneutral i 2050, men modsat Danmark har energiomlægningen ikke taget fart.


Jeg har særligt brugt min tid på at hjælpe danske virksomheder ud i nye vindeventyr i Sydkorea. Markedsmulighederne er næsten uden grænser. Ligesom Danmark vil Sydkorea være klimaneutral i 2050, men modsat Danmark har energiomlægningen ikke taget fart. Sydkorea planlægger at opføre 12 GW havvind inden 2030 - cirka syv gange Danmarks nuværende havvindkapacitet. I Danmark har vi nogle af verdens bedste virksomheder inden for bæredygtig energiproduktion såsom Ørsted, CIP, Vestas, Danfoss, Grundfos etc., som jeg og ambassaden hjælper med at få adgang til de koreanske beslutningstagere. Og interessen er stor for Danmarks erfaringer.

Typisk sikrer ambassaden et møde med en guvernør eller en borgmester, og så hopper vi i bilen eller på toget sammen med den danske virksomhed. Under besøget fortæller jeg om den danske omstilling til grøn energi og de mange arbejdspladser, det har skabt. Herefter får de danske virksomheder mulighed for at præsentere projekterne og vise, at vedvarende energi både er godt for klimaet og konkurrenceevnen.

Argumenterne fænger som regel beslutningstagernes opmærksomhed, og på den måde har vi fået skaffet adgang til at måle vind på store områder i Sydkorea. Når man så har målet vind i 12 måneder, kan man ansøge om en godkendelse til at producere vedvarende energi. De kommende år vil vise, om det lykkes at opføre havvindmølleparkerne, og hvis det sker, vil danske virksomheder lande kontrakter i milliardklassen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Kronikken: Vi har været her før

Østjylland For abonnenter

Corona-eksperten: Sådan kan vaccinen komme til at ændre din hverdag

Coronavirus

Få overblikket: Sådan bliver genåbningen i din kommune

Randers For abonnenter

Dilemma: Politikere står langt fra hinanden i ulykkelig sag i Assentoft - bygherren vil gøre alt for at finde en god løsning

Annonce