Annonce
Randers

Dans hjælper parkinsonpatienter

Parkinson-ramte Børge Lykkegård får det markant bedre, når han dansker med Inger. Her instrueres og opmuntres parret af instruktør Susanne Andreassen. Foto: Lotte Krebs, Fysio Danmark.

Dans kan hjælpe patienter med sygdommen Parkinson. Når de danser, får de redskaber, der kan hjælpe dem i dagligdagen.

RANDERS: "En og to og tre og fire - og så fire hurtige!".

Susanne Andreassen tæller takten an, mens musikken drøner ud af højttalerne. Alt lige fra den klassiske brudevals til John Mogensens hits spreder sig i den 1.700 kvadratmeter store bygning. En time hver fredag er det parkinsondans og store smil, der skiller sig ud blandt de traditionelle fysioterapibehandlinger og den øvrige træning.

Den ene af klinikkens to træningssale er forvandlet til en dansesal, hvor parkinsonramte og deres pårørende kan få et frirum fra sygdommen. Inger og Børge Lykkegård danser jive. I hjørnet står Børges rollator. Den behøver han ikke, når han danser. Her er det lettere at finde rytmen og balancen.

- Når min kone og jeg parkerer bilen, kan min krop næsten ikke bevæge sig. Den ryster, og jeg tænker, hvordan i alverden skal jeg komme op på fjerde sal. Men når jeg kommer herop og lever mig ind i dansen, så glemmer jeg min sygdom, og så er der ingen problemer, siger Børge Lykkegård, der fik konstateret Parkinson for snart 13 år siden.

Dansen er for alle

Parkinson er en sygdom, der gør det svært for de ramte at bevæge sig og vil oftest føre til ufrivillige rystelser. Parkinsondans er et treårigt projekt, som er igangsat af Parkinsonforeningen med støtte fra Trygfonden, og tilbuddet er nu også kommet til Randers.

Siden januar i år har Fysio Danmark tilbudt parkinsondans, og dansen er ikke kun for patienter, som er tilknyttet klinikken. Alle kan være med, når klinikken hver fredag byder op til dans. Danseunderviser Susanne Andreassen fra det lokale træningscenter Fitness4you opfordrer til, at man tager et familiemedlem, en nabo eller god ven under armen og kommer afsted.

- Dans bliver bare altid sjovere, når det er sammen med en, som man har en god relation til. Det er, uanset om man er syg eller ej. Det giver glæde og fornemmelse af at have noget sammen. Men hvis man vil komme alene, er man også mere end velkommen, understreger hun.

Dansere frem for parkinsonpatienter

Susanne Andreassen har undervist i dans i Randers i mere end 30 år. For et år siden uddannede hun sig til underviser i parkinsondans gennem Trygfonden. Dansen arbejder med de parkinsonramtes udfordringer, og ved hjælp af sang, vejrtrækning og enkelte dansetrin gør dansen det nemmere at få gang i arme og ben.

- Rytmen i dansen sætter gang i kroppen, og man kan ikke undgå at blive glad i låget. Det skal være sjovt, så når de parkinsonramte træder ind i danselokalet, så er de ikke parkinsonpatienter længere. De er dansere, siger Susanne Andreassen.

Efter en kort vandpause gør danserne klar til brudevals. Inger og Børge Lykkegård, der har dannet par i 55 år, danser tæt. For dem er fredagens danseundervisning en god oplevelse som par. De lever sig ind i musikken og glemmer sygdommen for en stund.

- Ingen går sure herfra. Det simpelthen umuligt, griner Inger Lykkegård.

Takten sætter gang i kroppen

For Børge Lykkegård giver dansen mulighed for at leve sig ind i rytmen og takterne. Når han tænker på noget andet end sygdommen, så forsvinder mange af sygdommens symptomer. Det gør det nemmere at få kroppen til at samarbejde, og derfor bruger han også danseundervisningen derhjemme.

- Hvis jeg står i haven, og kroppen går i stå, så forsøger jeg at tælle takterne. Nogle gange sætter det lige så stille gang i kroppen, og jeg kan bevæge mig fremad igen, siger han med et stort smil.

Lige siden FysioDanmark Randers startede deres hold tilbage i januar, har Inger og Børge Lykkegård været en del af danseholdet. Til september rejser de en uge til Barcelona for at danse parkinsondans sammen med andre parkinsonramte og deres pårørende.

Dans som behandling

- I klinikken har vi over 40 hold om ugen, hvor de fleste hold er diagnosespecifikke hold, for eksempel ryghold, sklerosehold og gigthold - men vores dans med parkinson-hold er nok det hold med mest humør og smil, udtaler Mikael G. Jørgensen, medejer af FysioDanmark Randers.

- Det er fantastisk at se, hvordan musikken og rytmen får gang i arme og ben, som ofte er stive og med ufrivillige rystelser. Det er en god og sjov måde at få motion på, og kroppen fungerer bedre i timerne derefter, slutter Mikael G. Jørgensen.

Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Galleri og reportage: Superliga-talent på ny position førte an i tiltrængt magtdemonstration

Randers

Formanden for cityforeningen om ny strategi: - Nu trækker vi i samme retning for midtbyens udvikling

Annonce