Annonce
Debat

Dansk Erhverv: Vejen til den grønne fremtid går gennem markedet

Morten Jung

Debat: Fremtiden er grøn, og den er ikke til at komme udenom. Regeringen har sammen med sine støttepartier slået fast, at man vil 70 procent. reduktion i CO2-udledningen inden 2030. Det er et ambitiøst mål, som forudsætter, at flere løfter i flok. Fra Dansk Erhvervs side håber vi, at regeringen, KL og Danske Regioner i de kommende økonomiforhandlinger vil huske på, at erhvervslivet meget gerne bidrager til at løfte opgaven.

De forestående forhandlinger er en oplagt chance for at tænke markedet ind i fremtidens klima- og miljøløsninger. Det private erhvervsliv kan levere innovative løsninger, som kan bidrage til at nå målet.

Hvis kommuner og regioner i højere grad spørger markedet, hvad det kan bidrage med i den konkrete opgaveløsning, sender opgaver i udbud og åbner op for den viden, der ligger derude, er det til gavn for os alle. Tænk bare på vindmølleindustrien som eksempel på innovation og nytænkning, der med udgangspunkt i det private erhvervsliv bidrager positivt til klimaet og gør Danmark rigere gennem eksport.

Klimaudfordringerne er store, ambitionerne ligeså, og det skal løsningerne også være. Vi når det ikke ved blot at spise færre bøffer eller tage toget - der skal nytænkning i stor skala til. Den nytænkning findes hos private leverandører.

Som eksempel er Aarhus Kommune i samarbejde med en privat virksomhed ved at udvikle en geotermisk løsning, hvor varmen fra undergrunden anvendes i det lokale fjernvarmenet. Løsningen er 100 procent CO2-neutral og indeholder derudover et meget stort eksportpotentiale med vækst, arbejdspladser og indtægter til Danmark til følge. Det er således i de løsninger, der udvikles lokalt, at de globale miljøudfordringer kan håndteres

Statsministeren har opfordret alle ministre til at tænke klima og miljø ind i alle nye politiske initiativer. Skal regeringen nå i mål med ambitionerne på klimaområdet, håber Dansk Erhverv, at regeringen, KL og Danske Regioner i de kommende forhandlinger husker erhvervslivet og den merværdi, det kan tilføre – ikke kun af hensyn til Danmarks økonomi, men også for et bedre klima lokalt og globalt.

Som Mette Frederiksen (S) sagde i hendes tiltrædelsestale, så er ”Det offentlige og private er ikke hinandens modsætninger, men hinandens forudsætninger” Så enkelt kan det siges.

Ulrich Bang
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

DR tillader latrinært sprog

Må man som studievært bande og svovle i programmer på Danmarks Radio? Ja, hvis man hedder Esben Kjær og har programmet "Bagklog" på DRs radiofoniske flagskib P1. Og hvis man camouflerer sit latrinære sprog som satire, må man tilmed bande og svovle for åben mikrofon aldeles uhæmmet. Det er i hvert fald læren af den seneste tids begivenheder, begyndende naturligvis med, at nævnte Esben Kjær ikke kunne styre sit sprog, men udtalte sig så grimt, at KLF, seer- og lytterorganisationen af kristen oberservans, simpelthen måtte klage. Svaret var en sand skidtspand mod KLF fra Esben Kjær, der anvendte så grove udtryk, at vi ikke vil misbruge avispapir til at gengive dem. Et lille eksempel viser tonen: "En samling frelste helligfranser", mente DR-medarbejderen at kunne kalde klagerne, hvormed han blot understreger sit eget niveau som et uvornt barn, der desperat søger voksnes opmærksomhed. Ikke uventet slipper Esben Kjær godt fra at udstille sit sproglige armod. Ingen af hans chefer i DR kan finde ud af at sige til manden, at han skal opføre sig ordentligt. Tværtimod antydes, at når der er tale om såkaldt satire, er rammerne ekstra vide. Lad Esben Kjær være, hvad han er. Og husk at afbryderknappen findes. Men desværre er han jo ikke den eneste på landsdækkende radio og tv, der har problemer med at tale rent. På Radio 24syv opleves jævnligt bandende studieværter, endda med en kvinde som én af de værste. Jamen, lyder et ofte fremført argument, sproget i radio og på tv skal afspejle virkeligheden. Altså det sprog, der oftest høres ude i samfundet. Efterhånden sørgeligt nok også brugt af folketingspolitikere. DR og Radio24syv rammer nok på den måde dele af Danmark, men ikke alle. Der findes faktisk mennesker, som er i stand til at tale deres modersmål uden tilsætning af diverse eder og forbandelser. Ved at tillade latrinære udtryk medvirker DR og Radio24syv til at forfladige det danske sprog. Det kan aldrig være deres opgave - tværtimod burde de værne om det talte sprog.

Annonce