Annonce
Randers

Dansk Folkeparti smider tre mandater i Østjylland

Valgfesten hos Dansk Folkeparti i Snapstinget på Christiansborg blev lidt af en fuser. Fortvivlelsen stod malet i ansigterne på DF'erne, der mistede over halvdelen af sine mandater. Foto: Philip Davali/Scanpix
Socialdemokratiet er størst, Venstre og Radikale går frem med to mandater, mens Dansk Folkeparti mister tre af sine fem mandater.
Annonce

Randers: Lige som på landsplan er Socialdemokratiet fortsat det største parti i Østjylland efter folketingsvalget onsdag. Partiet bevarede de syv mandater, der klokken 19 i aften bliver sat navnemærkater på.

Det betyder efter alt at dømme, at Leif Lahn Jensen på Djursland og Daniel Toft Jakobsen i Favrskov beholder deres mandater, mens det først senere på dagen bliver afklaret, om det bliver Iben Sønderup eller Malte Larsen, der bliver valgt ind i Randers, eller om der bliver plads til begge kandidater.

Valgets vinder i Østjylland er Venstre, der snuppede seks mandater og dermed gik to mandater frem. Partiet er næsten tilbage ved samme styrke som før valget i 2015, hvor partiets nedtur betød en nedskalering fra syv til fire mandater.

De fire nuværende folketingsmedlemmer, Michael Aastrup Jensen (Randers Syd), Britt Bager (Djursland), Troels Lund Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen synes sikre på at bevare deres mandater. En af de sidste to taburetter kan gå til den tidligere borgmester i Favrskov og Hadsten, Anders G. Christensen.

Han er inde i et close race med de to aarhusianske kandidater, tidligere folketingsmedlem Fatma Øktem og byrådsmedlem i Aarhus, Heidi Bank.

De store tabere i Østjylland er Dansk Folkeparti, der mister tre af sine fem mandater i Østjylland. Det kommer formentlig til at koste trafikordfører Kim Christiansen (Djursland) mandatet, lige som Claus Kvist Hansen (Randers Syd) bliver en del af det halve hold DF'ere, der må forlade Christiansborg.

Radikale Venstre går to mandater, hvilket betyder, at partileder Morten Østergaard atter får følge af to østjyder på Christiansborg. Ved det seneste valg i 2015 mistede partiet to af sine tre mandater.

Socialistisk Folkeparti vinder det mandat tilbage, partiet tabte ved det seneste folketingsvalg. Derfor får partiet to østjyske medlemmer af det kommende folketingsvalg. Kirsten Normann Andersen fra Aarhus er favorit til det første mandat. Charlotte Broman Mølbæk, der er SF's kandidat i både Randers Nord og Syd, kan erobre det ekstra mandat.

Det kræver dog, at hun får flere stemmer end medfavoritten, den unge Anna Brændemose fra Aarhus.

En anden af valgets store tabere, Liberal Alliance, mister et af sine to mandater. Derfor står den nu afgående trafikminister Ole Birk Olesen alene tilbage i Østjylland.

Også Enhedslisten mister det ene af sine to mandater. Det mest sandsynlige bud på et folketingsmedlem er den Randers-fødte Søren Egge Rasmussen, der i forvejen er valgt ind for sit parti.

Det Konservative Folkeparti og Alternativet holder skansen med et mandat, mens Nye Borgerlige ligeledes kan sende en repræsentant til Christiansborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ridse i lakken: Michael Aastrup vil kæmpe for at genvinde vælgernes tillid efter omdiskuteret udlandsrejse

Randers FC

Vito sikrede Randers FC endnu en sejr i generalprøven

Randers FC For abonnenter

Central midtbaneduo begynder at klikke: - Det har ikke altid set skidegodt ud

Annonce