Annonce
Debat

Dansk landbrugs skæbnetime

Nex

Læserbrev: Der er meget på spil, ikke kun for dansk landbrug, ikke kun for de mange tusinde østjyske arbejdspladser, der er afhængige af et velfungerende landbrug, men så sandelig også for hele Danmark.

Ingen tvivl om, at Danmark skal igennem en grøn omstilling, hvor vi får nedsat vores udledninger af CO2 og andre gasarter. Vi er i fuld gang med at udfase den fossile brændsel til fordel for en elektrificering af så meget som muligt. Der, hvor vi ikke kan sætte et stik til strømmen, såsom lastbiler, traktorer, fly og fragtskibe, her vil Power to X, hurtigere end vi tror, kunne erstatte den sorte diesel.

Boliger og industribygninger bliver energirenoveret i stor stil. Alt sammen skal det tjene til, at vi kan få nedsat vores CO2-udslip, og vi er i fuld gang. Det er vi, fordi vi, udover viljen, også har evnen til at løfte denne store opgave. Evnen har vi, fordi vi har en bundsolid og stærk økonomi.

Annonce

Denne solide økonomi er ikke kommet af sig selv. Den er kommet af, at vi danskere står tidligt op, går på arbejde, og rigtig mange af os udfører et stykke arbejde, der også giver eksportkroner hjem til Danmark. Uden denne store eksport af varer fra dansk landbrug og industri ville vi ikke have evnen til at sætte de grønne ambitioner så højt, som vi har valgt at gøre.

Hvis andre lande drev deres landbrug lige så effektivt som danske landmænd, ville den globale CO2-udledning være lavere, end tilfældet er.

Dansk landbrug er et mønstereksempel på, hvordan man kan forædle produkter af høj kvalitet og med et lavere CO2- udslip end andre lande, vi normalt sammenligner os med. Dette skal naturligvis ikke være en sovepude. Selvfølgelig skal landbruget også tage sin tørn, herom ingen tvivl. Men som vi ikke vil acceptere nedlukningen af andre sunde erhverv, så vil vi naturligvis heller ikke se dette ske for dansk landbrug.

Hvis andre lande drev deres landbrug lige så effektivt som danske landmænd, ville den globale CO2-udledning være lavere, end tilfældet er. Derfor opnår vi ikke mindre CO2-udslip af, at dansk landbrug bliver prygelknabe, men vi vil derimod opleve, at vi som land bliver fattigere, og det globale CO2 udslip vil stige, hvis landbrugsproduktionen flytter til eksempelvis Østeuropa.

Derfor er tiden ikke til at stække et erhverv, der gennem generationer har leveret den velstand, som vi alle har nydt godt af. Må det forhåbentligt trænge ind bag Christiansborgs tykke mure, hvor landbrugets skæbne afgøres i disse dage.

Annonce
Randers For abonnenter

Der er rift om 132 nye lejligheder på Gl. Hobrovej - tre måneder før, de står færdige, er en fjerdedel lejet ud

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Byens mindste isbutik sælger ud af varelaget før sæson-nedlukning og ny ejer: - Det har været mega sjovt

Randers FC For abonnenter

Randers FC-komet har taget turen fra den næstbedste række til uundværlig nøglespiller på et halvt år: - Flere og flere er ved at få øjnene op for ham

Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Randers

René har reddet den svingdør, der har set det hele ske: Nu går byggeriet af lejligheder i gang i den gamle kro

Randers

Den stærke blæst pressede vandet ind i de små havne: Se højvandsfoto fra Mellerup og Voer

Sport For abonnenter

Billeder og reaktioner fra sæsonens første hjemmesejr: Specielt én ting glæder Randers HK-chefen

Debat

Debat: Er de varme hænder hele løsningen på fremtidens velfærdskabale?

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Randers

Fra stille villavej til trafikhelvede: Beboere i kamp for at få trafikken væk fra deres vej

Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Randers

Dyrehaven begynder at skyde hjorte for at holde bestanden nede: EU-regler kan betyde, at næsten alle havens hjorte skal aflives

Annonce