x
Annonce
Østjylland

Danske Beredskaber i åbent brev til politikere: Involver os i vurderingen af brandsikkerhed

Tre ældre kvinder mistede livet som følge af en dødsbrand, der hærgede på plejecenter Farsøhthus i Allingåbro fredag 3. august. Arkivfoto: Bo Amstrup

Efter dødsbranden på plejecenter Farsøhthus opfordrer Danske Beredskaber nu ministre og Folketing til at gøre det lovpligtigt for bygningsmyndigheder at involvere det lokale beredskab i godkendelse af brandsikkerhed.

Norddjurs: Man bør overlade det til det stedlige beredskab i et givent område at vurdere, hvorvidt brandsikkerheden i en bygning er tilfredsstillende eller ej.

Det mener i hvert fald sammenslutningen af de kommunale og fælleskommunale beredskabsenheder i Danmark, Danske Beredskaber, som i kølvandet på debatten om dødsbranden på plejecenter Farsøhthus i Allingåbro har fremsendt et åbent brev til transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, ældreminister Thyra Frank, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, sundheds- og ældreudvalget og forsvarsudvalget.

I brevet opfordrer Danske Beredskaber politikerne om at overveje, om ikke beredskaberne automatisk bør involveres, når brandsikkerheden i forbindelse med nybyggerier eller renoveringer skal godkendes, eller når dispensationsansøgninger skal behandles.

- Vi mener, at der er rum for forbedring af brandsikkerheden i Danmark. Vi har i adskillige år ligget langt bagefter vores nabolande i forhold til antal omkomne under brand, og som myndighed med specialviden, så vil vi meget gerne have lov til at bidrage aktivt til en forbedring af danskernes brandsikkerhed. Det kan vi bare ikke som lovgivningen er skruet sammen i dag. Men det håber vi politikerne vil genoverveje, siger formand for Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen.

Annonce
Danske Beredskabers formand Jarl Vagn Hansen vil have politikerne til at gøre det lovpligtigt at inddrage det lokale beredskab, når det kommer til godkendelse af bygningers brandsikkerhed. Arkivfoto

- Specialviden går tabt

Som lovgivningen er i dag, er det alene den kommunale bygningsmyndighed, der tildeler byggetilladelser, inklusive brandsikkerhedstiltag og dispensationer herfra.

Det betyder, at det lokale beredskab ikke har mulighed for at myndighedsbehandle brandsikkerheden i nybyggeri og ved renoveringer, og dét mener Danske Beredskaber altså er en fejl.

- Bygningsmyndigheden udøver naturligvis denne funktion på bedste vis, men omkring brandsikkerhed er der ofte behov for en specialviden, som kan være svær for en bygningsmyndighed at have, lyder et af argumenterne i brevet til politikerne.

Danske Beredskabers forslag om at gøre det lovpligtigt at involvere det lokale beredskab i forhold til brandsikkerhed omhandler ikke bare offentligt ejede bygninger. Det gælder også private bygninger, virksomheder, m.m.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Corona-krisen presser dyreparker i knæ: - Jeg føler mig magtesløs og frustreret

Randers

Bilkas særåbning skærtorsdag virkede: Flere end hundrede mennesker klar fra morgenen af

Annonce