Annonce
Randers

Danske minder har fået deres plads på kirkegården i Langå

Inga Holting kan nu besøge sine to genforeningssten på Langå kirkegård. Foto: Morten Lund
Inga Holting fra Langå har givet sine to sten, der markerer henholdsvis 1864 og 1920, til Langå Kirke - som har dedikeret et lille, rødt-hvidt blomsterbed til klenodierne.

LANGÅ: Over hele landet er genforeningen af Sønderjylland og Danmark i 1920 markeret med forskellige typer sten. To af disse sten har været i Inga Holtings eje gennem mere end 50 år, men nu har hun doneret stenene til Langå Kirke. Kirken har kvitteret for den fine gestus med et lille blomsterbed med rød-hvide blomster, hvor stenene for alvor kommer til deres ret.

Og stenene er ganske specielle, fortæller stenkonservator Mette Vestergaard Nielsen, der har renset de gamle sten for mange lag maling. Og sørget for, at stenene fik nye og friske rød-hvide farver til deres debut på Langå kirkegård. En dekoration, som hun kan se, aldrig har været anderledes.

- Der er masser af genforeningssten i Danmark. Men jeg har aldrig set genforeningen markeret med to separate sten. De sten, kirken netop har modtaget, er signeret med hver sit årstal: 1864, hvor Danmark mistede Sønderjylland. Og 1920, hvor Sønderjylland kom tilbage til kongeriget.

Kommunen planlagde dengang at knuse stenene, men det syntes jeg var synd, så jeg fik 1864-stenen forærende - og købte efterfølgende den anden for en pakke cigaretter og 10 kroner.

Inga Holting, giver af de to genforeningssten til Langå Kirke

Reddede stenene

- Jeg tror, at de to sten er blevet sat samtidig i forbindelse med genforeningen i 1920 på et gadehjørne her i Langå. Der har de stået indtil omkring 1970, hvor vejen skulle udvides. Kommunen planlagde dengang at knuse stenene, men det syntes jeg var synd, så jeg fik 1864-stenen forærende - og købte efterfølgende den anden for en pakke cigaretter og 10 kroner. Så kostede det mig yderligere en kop kaffe og et par øl at få de tunge sten transporteret fra gadehjørnet hjem til mig selv, fortæller Inga Holting (91), der siden har passet på mindesmærkerne. I haven, der altid har været i hendes families eje.

- Min familie har altid lagt stor vægt på det sønderjyske spørgsmål, og min svigerdatter stammer fra Sydslesvig, så stenene har altid været en skattet del af min have. Men jeg vil sikre, at stenene bliver bevaret, også efter jeg ikke er her mere, så nu har jeg overdraget dem til kirken.

Må aldrig skilles

De to Langå-sten adskiller sig i øvrigt også fra mange andre genforeningssten i selve stenhuggeriet. De to årstal er hugget ind som fordybninger i stenene, men Mette Westergaard Nielsen kan se, at de ikke er hugget ud af en professionel stenhugger.

- Inskriptionerne er faktisk nærmere ridset end hugget ind i stenene, fortæller hun.

Derudover er det usædvanligt, at genforeningssten ikke også er forsynet med en eller anden type tekst, men alene markerer de to årstal.

- Det betyder selvfølgelig, at stenene aldrig må skilles, men altid skal ses sammen, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Annonce